Afrikaonline.cz

Svatý Tomáš a Princův ostrov

Ostrovy kakaa – tropické perly Guinejského zálivu. Tyto dva ostrovy sopečného původu a porostlé džunglí, savanou s baobaby a rozlehlými plantážemi kakaa, jsou považovány za tropický ráj Guinejského zálivu. Mají překrásnou přírodu, která v místech nevhodných pro platnáže, má svůj původní charakter. Ostrovy mají čisté a prázdné pláže s možností dobrého šnorchlování a potápění. V místních zvyklostech je patrný silný portugalský vliv, tj. dlouhý oběd a bohatý noční život.
Cenová hladina v zemi je vyšší než na pevnině, protože se tam většina zboží dováží. Přesto jsou ceny nižší než v Česku. Kreditní kartu využijete pouze ve velkých hotelech. Na ostrově lze omezeně platit i v USD či Eurech. Místní dopravu obstarávají taxíky, cena je smluvní, je dobré ji domluvit před jízdou.
Fotografování vojenských objektů či vládních budov je striktně zakázáno. V zemi je relativně bezpečno.
 
 
Základní informace
Hlavní město: Sao Tomé (okolo 62 000 obyvatel)
Počet obyvatel:204 454 (2018 – odhad)
Rozloha:964 km2
Úřední jazyk: portugalština
Měna: 1 dobra (STD) = 100 centimos
Čas: Praha +0 h
Administrativní uspořádání: 6 okresů a jedna autonomní oblast* – Agua Grande, Cantagalo, Caue, Lemba, Lobata, Me-Zochi, Principe*
Délka hranic: 0 km, pobřežní linie má délku 209 km
Sousední státy: ostrovní stát.
 
Přírodní a klimatické podmínky
Klima: tropické, horké, vlhké, období dešťů od října do května.
Reliéf: Sopečný ostrovy.
Nejvyšší bod: Pico de Sao Tome 2 024 m n.m
Nejnižší bod: hladina Atlantského oceánu 0 m n.m.
 
Hospodářský přehled
Hrubý národní důchod/obyv.: 1 890 USD
Hrubý domácí produkt/obyv.: 3 200 USD (2018 – odhad)
Inflace: 5,7% (2017 – odhad)
Směnný kurz: za 1U$ =22 689 dobra (2017)
Nezaměstnanost: 12,2 % (2017 – odhad)
Nerostné zdroje: Nevýznamné – rozvoj ropného průmyslu a potenciál pro vodní elektrárny
Využití půdy: orná půda 9,1%, louky a pastviny 1%, trvalé kultury 40,6%, lesy 28,1 a ostatní 21,2% 
Zemědělství: kakaovník (až 80% plochy a 95% vývozu), palma olejná, kávovník, rybolov; potraviny se v podstatě dováží; problém s odlesňováním
Průmysl: Potravinářský (Celý průmysl je v podstatě založen na zpracování a exportu kakaa – patří mezi významné světové producenty) a textilní.
 
Obyvatelstvo
Národnostní složení: mesticové, Angolané (potomci angolských otroků), Forros (potomci osvobozených otroků), Servicais (pracovníci z Angoly, Mozambiku a Kapverd), Tongas (děti Servicais narozené na ostrovech), Evropané (převážně Portugalci)
Náboženství: křesťanství 71,7% (katolíků je cca 55,7%)
Věková struktura:0-14: 41.2%; 15-24: 21.01%; 25-54: 31.03%; 55-64: 3.93% a 65 +: 2.83%
Porodnost: 31,5 narozených na 1000 obyvatel za rok
Úmrtnost: 6,7 zemřelých na 1000 obyvatel za rok
Přirozený přírůstek: 1,66% (2018 – odhad)
Střední délka života při narození: 65,7let 
 
Historicko politický přehled
Prezident: Evaristo CARVALHO (od 3. září 2016)
Premiér: Jorge Bom JESUS (od 3. prosince 2018)
Úřední název: Republica Democratica de São Tomé e Príncipe
Státní zřízení: Poloprezidentská republika
Státní svátky: Independence Day, 12. července (od Portugalska v roce 1975)
Politické strany a jejich představitelé: Force for Democratic Change Movement nebo MDFM [Fradique Bandeira Melo DE MENEZES]; Independent Democratic Action nebo ADI [neobsazeno]; Movement for the Liberation of Sao Tome and Principe-Social Democratic Party nebo MLSTP-PSD [Aurelio MARTINS]; Party for Democratic Convergence-Reflection Group nebo PCD-GR [Leonel Mario D’ALVA] a další malé strany
Politické specifikum: Prezident je volen na pětileté funkční období. Volba probíhá dvoukolově. Premiéra schvaluje Prezident, zvoleného Národním shromáždění (parlamentem). Národní shromáždění má 55 křesel. Členové jsou voleni na 4 roky.
Od roku 1991 je stát demokratický. Od roku 1975 – 1990 zemi vládla pouze jedna levicová strana – Movement for the Liberation of São Tomé and Príncipe (MLSTP).
 
Cestovatelské minimum
Očkování: Ano – očkovací průkaz s platným očkováním proti žluté zimnici
Vízum: Ne. K cestě na Svatý Tomáš a Princův ostrov nepotřebují držitelé cestovního pasu ČR vízum, pokud pobyt v zemi nepřesáhne 15 dnů a není vykonán za účelem výdělečné činnosti. Cestovní pas s platností minimálně šest měsíců. Jinak j
e nutno o něj požádat předem na velvyslanectví Svatého Tomáše a Princova ostrova v Belgii.
Zdravotní ošetření: Využití místní zdravotnické péče se nedoporučuje. Jakýkoliv větší lékařský zákrok je třeba podstoupit mimo zemi. Doporučuje se cestovní pojištění, které v naléhavých případech zajišťuje letecký odvoz ze země.
MZV: Základní turistické informace
Mapa: Sv. Tomáš 
Mapa: Celý stát
Mezinárodní poznávací zkratka (MPZ): STP
Řízení vozidla: vpravo
Mezinárodní telefonní předčíslí: +239
Internetová doména: .st
 
Obecně
Ostrovy objevili v 15. století Portugalci (1469). V roce 1522 se ostrovy staly kolonií Portugalska, pouze v letech 1641-1648 je kontrolovali Nizozemci. V průběhu času zde vyrostli první plantáže cukrové třtiny a kakaa, které obdělávali především otroci z Angoly. Svého rozkvětu plantáže dosáhly v 19. století. V roce 1876 zrušilo Portugalsko otroctví, ale tvrdá práce na plantážích trvala, což se projevovalo v častých nepokojích. Největší protesty proběhly v roce 1953 a vyžádaly si až stovky obětí na životech. Nezávislosti dosáhl Svatý Tomáš a Princův ostrov v roce 1975 a první svobodné volby se uskutečnily v roce 1991.
Od získání nezávislosti země stále udržovala svou vazbu na Portugalsko, ačkoliv po získání nezávislosti se snažila najít oporu v Sovětském svazu a Kubě. Postupem času se však stále více orientovala na země Západu. Svatý Tomáš a Princův ostrov má dobré vztahy s okolními zeměmi – Angolou, Gabonem, Nigérií a Demokratickou republikou Kongo.
V mezinárodní politice země uznala Taiwan. Čína (ČLR) proto se zemí nijak nekomunikuje, což se s objevem ropy asi brzy změní.
Ostrov svatého Tomáše a Princův ostrov (dříve česky ostrov Príncipe) leží v Guinejském zálivu, ve vzdálenosti cca 200 km na západ od Rovníkové Guinei. Svatý Tomáš svým jižním pobřežím přimyká k rovníku, Princův ostrov leží 1,5° s.š. severněji. Oba ostrovy jsou sopečného původu a hornaté.
Podnebí je tropické a vlhké. Teploty se pohybují okolo 25°C s malou denní i roční amplitudou. Srážky přesahují 1000 mm, na západních svazích v období dešťů (říjen – duben) mohou dosáhnout až 3000 mm.
Vegetaci tvoří tropické lesy, dnes pokrývají necelou 1/4 plochy ostrova. Byly většinou přeměněné na plantáže. Průmysl je založen na pěstování tropických plodin, kterým dominuje pěstování a zpracování kakaa, dále pak káva a banány, kopra a svůj význam má též tropické koření a chinovník. Pro domácí spotřebu se pěstuje kukuřice, batáty a maniok. Významný je též rybolov.
Dopravu v místním charakteru obstarává řídká silniční síť (200km s pevným povrchem), příbřežní a mezi ostrovní trajekty a mezi ostrovy létají místní letecké spoje. Mezistátní dopravu pak obstarává letecká a námořní doprava směřující na Gabon a Portugalska. Svatý Tomáš má též úzkokolejnou železnici o celkové délce 16 km.
S objevem ropy (až 11 mld.barelů ropy) v jeho pobřežních vodách, pravděpodobně poroste důležitost tohoto zapomenutého koutu Afriky. Vláda intenzivně podporuje rozvoj turistického ruchu.
Exit mobile version