Afrikaonline.cz

Krajta královská (Python regius)

patří mezi menší druhy krajt, jejichž maximální délka v dospělosti nepřesahuje dva metry. Svou obdivovatelku si našla již ve starověkém Egyptě mezi faraóny. Kleopatra měla krajtu královskou jako domácího mazlíčka. I dnes jsou tyto krajty často chované a na několika místech Afriky je uctívají jako posvátné.

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Reptilia (plazi)
Podtřída: Amniota (blanatí)
Řád: Squamata (šupinatí)
Podřád: Serpentes (hadi)
Čeleď: Boidae (hroznýšovití)
Podčeleď: Pythoninae (krajty)
Rod: Python (krajta)
Druh: Python regius (krajta královská)

Vyskytuje se od Senegalu po Jižní Súdán, kde jsou poměrně hojné v údolí Žlutého Nilu (Bahr el-Ghazal) a Nuba Mts. Obývá okraje lesů, ale i travnatou savanu s dostatkem úkrytů. Opět je podmínkou výskytu přístup k vodě. Jejich aktivita stoupá za soumraku a za úsvitu. Český a latinský název (královská / regius), pochází z pověsti, kdy Kleopatra nosila na ruce hada, který měl být právě tohoto druhu. Krajty královské jsou mírné povahy a s hadem na ruce musela budit neskutečný respekt, ostatně i kdyby dnes v Africe nastoupil člověk s krajtou na ruce do dopravního prostředku, musel by se ujmout řízení, jelikož všichni cestující by během pár vteřin opustili vůz a stejně tak po chvilce i řidič.

Dorůstá velikosti 100 – 150cm, výjimečně až 2m. Úzká, trojúhelníkovitá hlava je napojena přes štíhlý krk na robustní až zavalité tělo. Zbarvení je zlatavě žluté až stříbrné, skvrny jsou zelenohnědé, břicho je slonovinově žluté. Hlava má na horní části nevýrazný trojúhelníkový vzor. Šupiny jsou malé, hladké, na dotek sametově jemné. Čelist obsahuje mnoho jehličkovitých zubů, zahnutých do úst, což zabraňuje kořisti úniku. U rtů má viditelné termoreceptory. V případě ohrožení se podobně jako krajta angolská zamotá do klubíčka s hlavou uprostřed, odkud pramení anglický název – Ball Python. Pohlavní dimorfismus se projevuje tím, že samice dorůstají větší velikosti a mají větší čelisti než samci.

Obrázky: Svatyně krajt královských a jejich symbolika v kultuře, Ouidah – Benin (Autor: Jan Grodza)

Krajta královská je dravec, který loví menší plazy a savce. Velikost kořisti je úměrná velikosti hada. Na kořist čeká a útočí ze zálohy. Potrava musí být živá, mršiny nepojídá. Svou kořist jako škrtič zadusí, menší úlovky polyká živé, vždy hlavou napřed. Nejčastějším úlovkem jsou drobní hlodavci, málokdy se jedná o jinou potravu.

V období sucha – od února do dubna – kladou samice v úkrytu 1-11 vajec. Není známo, zda vejce podobně jako krajta písmenková matka chrání a pomáhá udržovat teplotu při inkubaci, která trvá 44-54 dní. Vylíhlá mláďata měří 25-43cm, mají hmotnost 65-105g a mají stejné barvy jako dospělí jedinci. Pohlavní dospělosti dosáhnou samci mezi 16. a 18. měsícem, samice mezi 27.-31. měsícem. Dožívají se více 20-45 let.

Krajty královské jsou pro poměrně nenáročný chov a nízkou agresivitu poměrně často chovaným druhem. Ve volné přírodě jsou jako jiní hadi nelítostně vybíjeni jako škůdci, přitom naopak spíše pomáhají v likvidaci škůdců – myší. V některých částech Afriky jsou proto krajty královské považovány za posvátné. Krom člověka se mohou mladší jedinci stát potravou kobře černokrké (Naja nigricollis), medojedu kapskému, hyenám, hadilovu písaři a jiným dravým ptákům.

Exit mobile version