Afrikaonline.cz

Kolovník zašpičatělý (Cola acuminata)

Je stálezelený strom z čeledi slézovitých. Roste převážně v západní Africe. Kolovník obsahuje přes 50 druhů, přičemž nejznámější je kolovník zašpičatělý, který je oblíbeným povzbuzovadlem s vysokým obsahem kofeinu a kolovník lesklý, známý z původní receptury kultovního nápoje Coca-Cola.

Říše: Plantae (rostliny)
Oddělení: Magnoliophyta (rostliny krytosemenné)
Třída: Rosopsida (dvouděložné rostliny)
Řád: Malvales (slézotvaré)
Čeleď: Malvaceae (slézovité)
Rod: Cola (kolovník)
Druh: Cola acuminata (kolovník zašpičatělý)

Jedná se o nižší až středně vysoké stromy, původem z deštného pralesa od Nigérie po Gabon. Vyhovuje jim teplé a vlhké klima, kde teploty dlouhodobě neklesají pod 16°C. Srážkový úhrn by za rok měl být mezi 1 100 – 1 500mm. Prosperují na půdách bohatých na živiny, na kterých jsou po šesti letech plodit celoročně a vyprodukovat i více jak 50kg sušených semen za rok.
Štíhlé stromy dorůstají do výšky 10-15m, jsou poměrně řídce olistěné, většinou na konci větvích. Listy zaujímají střídavé postavení, jsou 15-30cm dlouhé, 6cm široké, zašpičatělé, s cca 4cm dlouhým řapíkem. Květy jsou v latách, oboupohlavné nebo prašníkové, žlutočerveně zbarvené. Plodem jsou přibližně 15cm velké, rezavé, kožovité měchýřky, rozdělené podélným švem a méně výrazným žebrováním. V soulodí se nachází až 5 měchýřků. Mají poměrně silnou stěnu, která uzavírá 3-15 semen =>kolových oříšků, obalených v bílém osemení. Jsou bílé až béžové, ihned po otevření rychle růžoví a následně fialoví. Vůně je aromatická, příjemná, chuť zprvu nasládlá, pak výrazně hořká. Semena obsahují poměrně velké množství kofeinu, škrobu, dále theobrominu, glykosidu colaninu tříslovin, silic a červeného barviva. Právě vysoký obsah škrobu v kombinaci s kofeinem, theobrominem a colaninem je důvod, proč jsou kolové oříšky oblíbené mezi domorodci. Kolovník zašpičatělý je vydatnější na obsah kofeinu než blízký příbuzný, využívaný kdysi na výrobu Coca-Coly, kolovník lesklý (Cola nitida). Říká se, že kolovník zašpičatělý je největší zásobárnou kofeinu.

Využití kolovníku

V Africe jsou plody kolovníku využívány od nepaměti a to jak samotné, tak i v kombinaci s jinými povzbuzovadly. Dokáže utišit pocit žízně, hladu, horka a únavy. Výborná věc na cesty či lovecké výpravy.
Mimo Afriku byl kolovník použit až v 19. století. Původní léčivý nápoj obsahoval kolu, koku a víno. Věřím, že i dnes by se našli příznivci této verze. V prohibici bylo víno nahrazeno sodovkou a nápoj označen jako Coca-Cola. Není divu, že i tato verze byla přepracována z důvodu narkotických účinků koky. Přesné složení nynější verze nápoje není známo, ale myslím, že ani koly v něm moc nezbylo.
Oproti tomu německou čokoládu Scho-ka-kola, kde je hlavní složkou kolový oříšek, lze koupit dodnes. Přesto je krom místního významu kola zpracovávána spíše ve farmaceutickém průmyslu na výrobu povzbuzujících preparátu a v potravinářství na výrobu energetických nápojů a potravin.

Hlavním hnacím motorem kolovníku je kofein, který stimuluje nervovou soustavu tak, že tlumí únavu, dodá energii, napomáhá soustředění a je celkově vitalizující. Účinek nastupuje do 20 minut a přetrvává 2-3 hodiny, pak se vliv postupně vytrácí. Zajímavostí kofeinu je i fakt, že se jedná o nejužívanější návykovou látku 21. století. Jen se zeptejte kolem sebe, kdo jak dlouho vydrží bez kávy. Na kofeinu kromě kávy a koly stojí i účinek Guarany, Maté či Zeleného čaje.
Theobromin zase potlačuje stres, úzkost, strach, stimuluje srdeční činnost, navozuje příjemné pocity a působí příznivě na kardiovaskulární systém. V kombinaci s kofeinem pomáhá tělu vyrovnat se s vyššími teplotami.
Škrob dodává tělu energii, oddaluje pocit žízně a vytváří pocit zasycení.
Třísloviny pročišťují střeva, pomáhají při průjmech a působí antiparázitálně. V kombinaci s některými alkaloidy, obsaženými v kolovém oříšku, zrychluje metabolismus a tak při sportu dopomáhá k lepšímu spalování tuků.
Dalšími důležitými složkami v kolových oříšcích jsou theofylin, vitamin B a C, bílkoviny a voda.

Konzumace plodů kolovníku může přinést i negativní účinky jako je nespavost, podrážděnost, zrychlení srdeční činnosti, nevolnost…, proto se nedoporučuje, aby plody kolovníku a výrobky z něj konzumovaly těhotné ženy, děti a osoby s vyšším krevním tlakem. Většina obtíží je spojena s nevhodným dávkováním účinných látek.

Obrázek: kolovník zašpičatělý (Cola acuminata), mladý strom, plod a kolové oříšky

Exit mobile version