Afrikaonline.cz

Tunisko – nakupování, doprava, jak se chovat aneb chování a zvyky

Seriál krátkých článků o Tunisku – I.
 
NAKUPOVÁNÍ
V Tunisku se při nákupech smlouvá a to i tehdy, je-li na zboží cenovka. Vždycky máte šanci cenu i několikrát srazit dolů. Nenechejte se uchlácholit a trvejte na svém. Pozor si však dejte tehdy, začnete-li smlouvat, ale zboží si nakonec nekoupíte. V Tunisku se takové chování pokládá za urážku a obchodník na vás může být velmi nepříjemný. Stejně tak si dejte pozor na slůvka, jako jsou zadarmo apod. Někteří turisté jsou už teď známí tím, že chtějí všechno zadarmo a snadno se vám může stát, že se stanete terčem posměchu. Obchodníci umějí být nepříjemně sarkastičtí, ale vy jste přijeli na dovolenou, a proto se jimi nenechte vyprovokovat. Nesmlouvejte s nimi ve stylu, že chcete zboží zadarmo, a pokud přeci jenom uslyšíte, že na vás volá obchodník „Češi všechno zadarmo!“, tak jej ignorujte, jděte dál, v nejlepším případě mu za zboží nabídněte peníze, ale to jen v případě, že o zboží opravdu stojíte.
 
DOPRAVA
Nejčastějším dopravním prostředkem z České republiky do Tuniska je letadlo, které letí přibližně tři hodiny. Nejvyužívanější letiště v Tunisku jsou na ostrově Verba, Monastir a v hlavním městě Tunisu. Po přistání na letišti v Tunisku musíte projít pasovou kontrolou a odevzdat vyplněnou přihlašovací kartičku, kterou dostanete v letadle nebo si ji vyzvednete na letišti. Nakonec si zajistíte svá zavazadla. Připravte se na čekání ve frontě. V příletové hale vás bude s největší pravděpodobností čekat zástupce vaší cestovní kanceláře. V ruce bude držet ceduli s logem cestovní kanceláře a navede vás do správného autobusu, který vás poté doveze až do vašeho hotelu. Cesta autobusem do hotelu bývá různě dlouhá. Záleží na vzdálenosti mezi letištěm a střediskem, do kterého máte namířeno.
 
JAK SE CHOVAT ANEB CHOVÁNÍ A ZVYKY
Tunisko je muslimskou zemí, a proto je v některých případech nutné dbát na dodržování základních pravidel. Nejjednodušší je přečíst si o muslimech a jejich zvycích v odborné literatuře ještě před odjezdem do Tuniska a vyhnout se tak nepříjemným situacím. Nicméně Tunisané jsou k turistům velmi tolerantní. Na oplátku je třeba dodržovat alespoň pravidlo v oblékání, především mimo turistickou oblast. Oblečení by mělo být přiměřené, střízlivé a pozor si dejte také při projevování náklonnosti na veřejnosti. Slušné oblečení je nezbytné, pokud se rozhodnete navštívit mešitu.
 
Na vaše zkušenosti se těšíme v komentářích.
Exit mobile version