Afrikaonline.cz

Kobra zemní (Naja multifasciata)

Endemický jedovatý had z rovníkové Afriky, který nachází útočiště v tlejícím listí. Na rozdíl od ostatních kober rodu Naja, nedovede roztáhnout krční žebra a vytvořit tak typické varovné kobří postavení s roztaženým krkem.

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Reptilia (plazi)
Podtřída: Amniota (blanatí)
Řád: Squamata (šupinatí)
Podřád: Serpentes (hadi)
Čeleď: Elapidae (korálovcovití)
Podčeleď: Elapinae (korálovci)
Rod: Naja (kobra)
Druh: Naja multifasciata, syn. Paranaja multifasciata (kobra zemní)

Žije v tropických lesích rovníkové Afriky, konkrétně na území státu Kamerun, Gabon, Středoafrická republika, Kongo, Angola, Rovníková Guinea a Demokratická republika Kongo. Vyhledává oblasti se spadaným listím, kde nachází úkryt i útočiště. Potravní spektrum je poměrně široké, od bezobratlých živočichů, po menší obratlovce, jako jsou hlodavci, obojživelníci a menší plazi. Lov a konzumace jiných hadů, což je běžné prakticky u všech kober, nebyla zaznamenána, nelze tedy zcela vyloučit, ale nepředpokládá se, že by k ní docházelo.

Jedná se o malý druh kobry, dospělý jedinci dorůstají délky okolo 0,5m. Rekordní velikost u tohoto druhu byla zaznamenána 0,81m. Tato kobra neroztahuje žebra do typické kapuce, typické pro ostatní kobry. Abdominální partie jsou krémově žluté, první třetina těla a ocas mají zelenkavý nádech. Hlava je žlutě krémová, neurocranium je pokryto černými šupinami. Černá skvrna se rozšiřuje po obou stranách přes nozdry, oči a líce. Z bočního pohledu jsou tak vidět tři černé pruhy. Šupiny po těle mají černé ohraničení vytvářející na kobře specifický vzor – síťování, pruhování, kroužkování… Ocas je na kobry poměrně krátce zakončený, nikoliv však jako je tomu například u zmijí. Geneticky nejbližším příbuzným je kobra černá.

Tento druh patří k nejméně prozkoumaným africkým kobrám, což je způsobeno jejím výskytem v hloubi pralesa, kde se s lidmi nedostává do tak těsného kontaktu jako jiné kobry.

Exit mobile version