Afrikaonline.cz

Hostitelská země MS 2010 a fotbal

I v Jižní Africe se hraje fotbal.
 


Známé postavy


Jižní Afrika byla pod nadvládou Nizozemců a Britů a mezi oběma těmito národy byl fotbal velice oblíbený. Od konce devatenáctého století se hra začala rychle rozšiřovat hlavně v pobřežních oblastech. V roce 1882 byla založena Jihoafrická fotbalová federace a začala se hrát liga se čtyřmi účastníky, o rok později se pro velký úspěch soutěže přidalo dalších pět týmů. Reprezentace svedla několik bojů převážně s jihoamerickými mužstvy, ale také s evropskými.

Po vítězství Národní strany ve volbách se bohužel ani fotbalu nevyhnul apartheid a hra se dostala do ústraní a Jihoafrická republika se neúčastnila mezinárodních turnajů. I přes to byl však roku 1959 v JAR zaveden profesionální fotbal tím, že byla založena Národní fotbalová liga se 12 členy. Mohla se pochlubit vysokým diváckým zájmem.

Na mezinárodní scéně se země objevila zase až počátkem 90. let s pádem apartheidu a postupně získávala úspěchy, jako třeba vítězství na Poháru Afrických národů v roce 1996.
 


Historie

 

Kvůli politice apartheidu nemělo plno vynikajících jihoafrických fotbalistů šanci ukázat své kvality na mezinárodní scéně. Hráči kvalit Paula Ntsoelengoea jsou v JAR legendární, ale mino tuto zemi je nezná téměř nikdo. Někteří hráči museli emigrovat a reprezentovat jinou zemi, aby měli šanci se prosadit.

Ještě před druhou světovou válkou velký úspěch zaznamenal Gordon Hodgson, který reprezentoval jak svou domovinu, tak Anglii. Právě po zavedení apartheidu začíná éra jihoafrických hráčů reprezentujících jiné země – například Bill Berry hrál za Anglii nebo John Hewie za Skotsko. Toto dva byli sice běloši, ale protože JAR nehrála žádné mezinárodní turnaje, bylo pro jejich kariéru lepší ze země utéct.

Z JAR odešlo kvůli politické situaci samozřejmě i mnoho vynikajících černošských hráčů. Prvními z nich byli Darius Dhlomo a Steve Mokone, kteří se stali hrdiny pro jihoafrické černošské obyvatelstvo. Dalším byl například Albert Johanneson, který se v roce 1965 stal prvním černochem hrajícím finále anglického FA Cupu.

Po pádu apartheidu mohli i černošští fotbalisté volně hrát a bylo pro ně mnohem jednodušší se prosadit. Jména nedávné historie nebo současnosti jako Lucas Radebe nebo Benni McCarthy jsou nám určitě známá.
 


Domácí soutěže

 


Premier Soccer League


Premier Soccer League je jihoafrická fotbalová liga, často označovaná pouze zkratkou PSL. Nejvyšší soutěž se nazývá ABSA Premiership (podle hlavního sponzora, banky ABSA). Tato soutěž je obdobou například anglické Premier League nebo německé Bundesligy. Svou kvalitou mnohé evropské soutěže určitě převyšuje. Druhá nejvyšší soutěž je National First Division a z důvodu velké rozlohy JAR se dělí na dvě oblasti – Coastal Stream a Inland Stream, tedy pobřežní a vnitrozemský „proud“.

Liga byla založena v roce 1996 a jejími prvními vítězi se v následujícím roce stal tým Manning Rangers. Poté přišla na řadu série tří vítězství Mamelodi Sundowns. Rok 2001 byl pro jihoafrický fotbal poznamenán velkou tragédií, když na přeplněném stadionu Ellis Park v Johannesburgu zemřelo 43 lidí. Ani této zemi se bohužel nevyhnul korupční skandál, a to sice v roce 2004. Byla spuštěna velká vyšetřovací akce, při které policie zatkla více než 40 osob, mezi kterými byli jak šéfové klubů, tak i rozhodčí. V roce 2007 podepsalo vedení PSL smlouvu v hodnotě 1,6 miliard randů s televizní společností SuperSport. Tím se liga dostala mezi patnáct nejlepších soutěží světa, co se týče vysílacích práv.

ABSA Premiership má prakticky stejný formát jako česká Gambrinus Liga. Soutěží spolu 16 týmů systémem každý s každým doma-venku. Na konci mají tedy všechna mužstva 30 zápasů a mistrem se stane ten s nejvyšším počtem bodů na kontě. Vítěz a stříbrný tým mají tu čest v následující sezóně hrát v CAF Champions League, mužstvo ze třetího místa a vítěz domácího poháru Nedbank Cup startují v CAF Confederation Cup (to jsou obdoby Ligy mistrů, resp. Evropské ligy). Poslední tým automaticky sestupuje ze ABSA Premiership, kde ho nahradí vítěz National First Division. Předposlední mužstvo musí hrát play-off spolu se třemi týmy ze druhé nejvyšší soutěže.

Posledními vítězi se stal v sezóně 2009-2010 tým Supersport United. Zajímavé spojení s jihoafrickou ligou tvoří britská populární kapela Kaiser Chiefs, pojmenovaná podle klubu Kaizer Chiefs, jehož hráč Lucas Radebe poté dlouho dělal kapitána v anglickém Leeds United, kterému všichni členové kapely fandili.


Nedbank Cup


Nedbank Cup je jihoafrickým pohárem, obdobou například anglickému FA Cupu. Soutěží zde 32 týmů (16 z PSL, 8 z National First Division a 8 amatérských mužstev). V každém kole se hraje jedno zápasově, přičemž výhoda domácího prostředí je určena losem. Vítěz poháru postupuje do CAF Confederation Cup.
Exit mobile version