Afrikaonline.cz

Busta Nefertiti

Busta Nefertiti

Busta jedné z nejkrásnějších žen v dějinách zůstává stále zahalena tajemstvím. Tím největším donedávna bylo autorství busty, ale i to již bylo úspěšně rozluštěno. Zatím zůstává záhadou její účel a okolnosti, za nichž skončila pohřbená v písku v podlaze dílny.

Objevení

Tato nedocenitelná památka byla objevena v roce 1913 archeologem Ludwigem Borchardtem. Byla pohřbena vzhůru nohama v podlaze královského sochaře Thutmose v Amarně. Po podrobném prozkoumání a porovnání s reliéfy zobrazující královnu Nefertiti, byla připsána právě jí. Po dohodě s egyptskou vládou byla přepravena do Německa na podrobnější výzkum, ale dalších 11 let byla vystavena jen v soukromém sídle patrona výpravy Jacquese Simona. Na veřejnost se dostala až rok po objevení Tutanchamonovy hrobky (1922), když si archeologové všimli jisté podobnosti zobrazení Tutanchamonovy pohřební masky a Nefertitiny busty. Během druhé světové války byla ukryta v solném dole a nyní je vystavena v Neues Muzeum Berlin, kde má k dispozici samostatný výstavní sál. Ačkoliv se Egypt snaží o to, aby Německo bustu vrátilo zpět, vzhledem k současné politické situaci a nedávnému vyrabování káhirského muzea zůstávají tyto požadavky zatím naštěstí nevyslyšeny.

Vzhled a materiál

Busta zobrazuje ženu se štíhlým krkem, jemnou tváří, výrazně nalíčenýma mandlovýma očima a plnými rty. Na hlavě má jakousi korunu shodnou s tou, se kterou je zobrazována Nefertiti na reliéfech. Ta byla také jedním z vodítek, podle kterého byla busta připsána právě této královně. Je však nedokončená. Sochař Thutmose nestihl nebo nepotřeboval dokončit jedno oko. Busta je vybarvena různými odstíny červené, zelené, modré, zlaté a černé a díky tomu, že byla celá zahrabána v písku, je perfektně zachovalá.

Busta je vyrobena z vrstev sádrovce, natřená štukem a samotné jádro sochy je z vápence. Štuk umožnil Thutmosovi zvýraznit Nefertitinu korunu, tvář a krk. Také dopomohl symetrii tváře a koruny. Oko je vytvořeno krystaly, takže se zdá, jako by bylo opravdové. Byla vytvořena někdy kolem roku 1340, jde však o dataci poměrně nepřesnou, neboť přesné záznamy o ní chybí.

Dlouho se vedly dohady, který umělec vytvořil tuto krásnou bustu. Nakonec díky archeologickým nálezům identifikovali jako umělce královského sochaře Thutmose, hlavně díky nálezu jeho hrobky, kde byl přímo titulován jako královský sochař.

Její krása by mohla být trošku upravena samotným umělcem. Busta prošla v roce 2009 CT přístrojem a pod povrchem je mnohem realističtější obličej zobrazující ženu s vráskami a hrbolem na nose.

A proč vlastně tato busta vznikla? A proč zůstala v sochařově dílně? A proč je nedokončená? A proč ji umělec nevzal s sebou, když dílnu opouštěl? Názory se opět rozcházejí. Podle některých vědců se jednalo o nevyžádaný dar královně, který však nestihl před její smrtí dokončit a po královnině smrti už nebyl k ničemu, neboť o něj nikdo nestál. Další teorie hovoří o tom, že busta byla pouze modelem pro další upotřebení při práci na reliéfech a dalších sochách s královnou. Poslední teorie hovoří o možnosti, že sám sochař plánoval obrovské sochařské dílo krále a královny, zemřel však dříve, než to stihl dokončit a nikdo z jeho dílny si již pokračovat netroufl.

Exit mobile version