Afrikaonline.cz

Baobab za (Adansonia za)

 I přes své krátké pojmenování je tento baobab na Madagaskaru nejrozšířenější, díky čemuž má i nejširší využití Malagaši.
 
Říše: Plantae (rostliny)
Oddělení: Magnoliophyta (rostliny krytosemenné)
Třída: Rosopsida (vyšší dvouděložné rostliny)
Řád: Malvales (slézotvaré)
Čeleď: Bombacaceae
Rod: Adansonia (baobab)
Druh: Adansonia za (Baobab za)
 
Jeden ze šesti baobabů endemických na ostrově Madagaskar, který je nejrozšířenějším baobabem na ostrově. Kromě tropických deštných pralesů, severu a východního pobřeží roste po celém Madagaskaru.
Stromy mohou dorůstat až do výšky 30metrů, jsou však zaznamenány i velikáni o výšce ke 40metrům. Válcovitý, u starších stromů zprohýbaný, kmen je pokryt hnědou kůrou, která u mladších exemplářů je hladká, kdežto s přibývajícími léty hrubne. Kmen se směrem vzhůru postupně zužuje. Tloušťka kmene může dosahovat až šesti metrů. Vytváří mohutné rozkladité koruny. Dalo by se říci, že tento baobab je nejvíce podobný africkému baobabu prstnatému. Bohužel, na všech fotkách se mi podařili zachytit jen mladší exempláře, které sice podobnost s africkým baobabem mají také, ale nejsou mohutné a široké jako baobaby prstnaté, se kterými se setkáváme na fotkách. Dlanitě složené listy z pěti úzkých lístků rostou ve střídavém postavení.
 

Obrázek: Strom z jihozápadu Madagaskaru „Adansonia za“ nebo též „B. alba“ či „B. bozy“ (vědecká synonymuma uvedeného druhu)
Od listopadu do ledna kvetou. Květy jsou 20 – 25cm dlouhé a 10 – 20cm široké, žlutě a červeně zbarvené. Koruna květu je žlutá, stejně jako tyčinky. Kalich a pestík je červený. Květy voní sladce, mohou ale připomínat plesnivé obilí. Květy se otevírají za soumraku a odkvétají k poledni následujícího dne. Opylovačem je dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum, motýl z čeledi lišajovitých). Na květech se mohou pást i kaloni a noční lemuři, kteří však nejsou opylovači.
Plody jsou vejčité, 10-30cm dlouhé. Exokarp je tvrdá slupka porostlá oranžovohnědým chmýrem. Perikarp je tuhý s mnoha vlákny, obvykle šedočerného zbarvení. Semena jsou proměnné velikosti, nevětší však 12 x 11 x 8 mm.
 
Obrázek: Výše je otevřený, polorozložený plod baobabu za, níže plody na stromě
Zajímavostí tohoto druhu baobabu je, že při genetické analýze stromy na jihozápadu Madagaskaru mají počet chromozómů roven 48, kdežto v ostatních oblastech 88. Pro tento poznatek byla původně populace jihozápadu označena jako druh A. alba, tedy různý druh od A. za.
 

Obrázek: Adansonia za
Vzhledem k největšímu rozšíření tohoto druhu na Madagaskaru, je Malagaši i nejvíce využíván. Plody jsou konzumovány, z kořenů se připravuje příloha k jídlům ve stylu zeleninové oblohy, kmeny jsou vydlabávány a slouží jako zásobárna vody v období sucha. Pastevci ve vyprahlých oblastech kmen využívali jako zdroj vody pro osvěžení dobytku. Ze dřeva se vyrábí provazy, rohože a došky na střechu. Na dřevu bývají pěstovány houby. Vyschlé dřevo může posloužit i jako otop. Míza stromů bývá použita jako nápoj, nebo se z ní po vysušení vyrábí klíh.
I přes značné využití se k baobabům chovají Malagaši ohleduplně, aby se v co nejvyšším počtu dochovaly i budoucím generacím.
Exit mobile version