Agapornis etiopský (Agapornis taranta)

Největší z afrických agapornisů. Pro svůj výskyt v horských oblastech Etiopie a Eritrey je tolerantní vůči nižším teplotám.
 

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Agapornis (agapornis – papoušík)
Druh: Agapornis taranta (agapornis etiopský)
 
Vyskytuje se na vysočinách Etiopie a jižní Eritrey v nadmořské výšce mezi 1 300-3 200m. Přes den slétá do nížin za potravou a na večer se vrací zpět do horských oblastí. Preferuje místa suššího charakteru se stromy či keři. Vytváří skupinky o 10 až 20 jedincích.
Agapornis etiopský má světle až tmavě zelenou barvu. Pohlavní dimorfismus se projevuje červeným zbarvením čela a okruží oka u samce. Samice jsou jen zeleného zbarvení. Končetiny jsou světle šedé, zobák mají obě pohlaví červený. Letky mají hnědočerná pera. Ocasní pera u samců jsou černá u samic světle zelená. Svou velikostí 16 – 18cm je největším z afrických agapornisů. Hmotnost dospělého samečka bývá 44g, zatímco samičky dosahují hmotnosti kolem 53g.
 
Stravou jsou semena a ovoce jako například fíky.
Snůška je 3-5 vajec. Doba inkubace je 25 dní. Mláďata se opeří do zeleného zbarvení asi po 45-ti dnech od vylíhnutí. Červené zbarvení se projeví až v dospělosti.
V zajetí patří k méně často chovaným druhům. Ve volné přírodě jsou v rámci IUCN hodnocení jako méně zranitelní.
 
Obrázek: Agapornis etiopský, vlevo samička, vpravo sameček, LP-Tenerife.
 

Share with:


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *