Afrikaonline.cz

Život ve starověkém Egyptě III.

Běžný člověk neměl volného času příliš mnoho. Jeho život se převážně točil okolo obstarávání živobytí pro rodinu a samozřejmě okolo rodiny. Velkolepé večírky, pořádané bohatými pro bohaté zahrnovaly obrovské hostiny s vínem, pivem a mnoha druhy jídla, které byly doprovázené představením akrobatů, hudebníků, zpěváků a tanečníků. Pořádal -li večírek, či oslavu panovník, náklady na zábavu i občerstvení hradil on. Stejně tomu bylo i při náboženských obřadech, významných událostech a svátcích.

Obydlí a domov

Domy si vyráběli z uschlého bláta, protože dřevo bylo vzácné. Dům bohatých byl rozdělen do tří částí – část pro přijímání hostů a recepce, hala a soukromé části. Dveře a okna byly kryty rohožemi, aby se do domu nedostal prach a hmyz. Chránily také před horkem. Zdi zdobily dekorace z kůže či papyru, podlaha byla často dlážděná. Některé domy měly na střeše pokoj chráněný třemi zdmi, kde rodina spala v létě nebo za velkých veder.

Obyčejní lidé měli dvou až tří podlažní domy, přičemž přízemí sloužilo hlavně pro obchod nebo výrobu, druhé a třetí patro bylo čistě pro potřeby rodiny. Běžný odpad byl vyléván do řeky. Každé ráno a poté podle potřeby byly vylévány mísy na konání potřeb.

Každý dům měl vyhrazené místo pro domácí uctívání bohů a každá rodina měla svého patrona, kterému přinášeli oběti pro blaho rodiny a prosperitu a úspěch podnikání či řemesla.

Zábava a volný čas

Běžný člověk neměl volného času příliš mnoho. Jeho život se převážně točil okolo obstarávání živobytí pro rodinu a samozřejmě okolo rodiny. Volný čas měli vlastně pouze bohatí lidé a ti chudší využívali svátků a volných dnů, například při korunovaci panovníka či při jeho pohřbu.

Obrázek: Vyobrazení vaření piva, pečení chleba a poddaných nesoucích občerstvení na královskou tabuli, Egyptologické muzeum v Berlíně.

Pro zábavu obyvatel byla v chrámech konána představení. Většinou se týkala náboženských obřadů a přibližovala běžným lidem život a osudy bohů nebo faraonů. Tato představení byla srozumitelná pro každého a byla hojně navštěvována. Pro obyčejné lidi byl jedním z nejvýznamnějších svátků svátek boha Bese. V tento den se nepracovalo na pyramidách a lidé zaplnili ulice v procesí v maskách Bese. Panovník často na tyto svátky zajišťoval jídlo a pití pro své poddané.

Mezi další volnočasové aktivity patřil lov krokodýlů, hrochů, hyen nebo lišek či různých druhů ptactva, plavání, vyjížďky na loďkách, různé sporty a závody. Jeden z takovýchto sporů je vyobrazen na stěnách hrobek. Dva týmy mužů stojí proti sobě na loďkách a snaží se shodit se navzájem do vody za pomoci dlouhých tyčí.

Velkolepé večírky, pořádané bohatými pro bohaté zahrnovaly obrovské hostiny s vínem, pivem a mnoha druhy jídla, které byly doprovázené představením akrobatů, hudebníků, zpěváků a tanečníků. Čím úspěšnější byla tato představení, tím větší uznání bylo projevováno hostiteli a jeho večírky se staly vyhledávanými, což mu umožňovalo navazovat důležité známosti a případně i postupovat na společenském žebříčku.

Exit mobile version