Afrikaonline.cz

Kobra jezerní (Naja annulata)

je poměrně velkým druhem kobry vyskytujícím se pouze v blízkosti vody. Její specializací je lov vodních živočichů. Je jedním ze dvou druhů kober, které jsou úzce spjaty s vodním živlem. Obě jsou endemické v rovníkové Africe.

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Reptilia (plazi)
Podtřída: Amniota (blanatí)
Řád: Squamata (šupinatí)
Podřád: Serpentes (hadi)
Čeleď: Elapidae (korálovcovití)
Podčeleď: Elapinae (korálovci)
Rod: Naja (kobra)
Druh: Naja annulata (kobra jezerní)

Kobra jezerní je endemickým druhem střední Afriky, vyskytující se vždy poblíž řek a jezer, skýtajících pro tento druh jak přirozený úkryt, tak i zdroj potravy. Vyhovují jim místa s dostatkem úkrytů – lesnatá savana, galeriové lesy a deštný prales podél řek jezer a potoků. Svým výskytem zasahují do území Kamerunu, Rovníkové Guiney, Středoafrické republiky, Konga, Gabonu, Angoly (provincie Cabinda), Rwandy, Burundi, Ugandy a Tanzanie. Někdy bývá vyčleňován poddruh z pobřeží jezera Tanganika- Naja annulata stormsi.
Je to poměrně urostlý had s pro kobry typicky zploštělou hlavou. Podobně jako ostatní kobry má roztažitelná žebra umožňující vytvoření klasické kobří kapuce. Jedná se o většího hada se silným tělem. Délka těla bývá u dospělého jedince od 1,3 do 2,2m, byly zaznamenány případy i délky dosahující 2,8m.
Zbarvení tohoto druhu je šedé s barevným přechodem do hněda, zelena nebo červena. Ihned za hlavou začínají černé prstence, za hlavou jsou silné, ale jednoduché, cca od ¼ délky těla jsou dvojité. Ocas je černý a jeho délka může představovat až 25% z celkové délky. Abdominální partie jsou světlejšího odstínu než hřbet, černé pruhy jsou kolem celého těla. Šupiny na hlavě mají černé okraje, čímž vytváří specifické síťování. Šupiny jsou lesklé. Oči mají černé okruží.

Je to velice plachá kobra, která jen málokdy přijde do styku s člověkem, proto jsou i útoky na člověka velmi vzácné. Aktivita je denní i noční. Obvykle se nachází ve vodě. Je to výborný plavec. Pod vodou dokáže strávit až 10 minut a dokáže se potopit až do hloubky 25m! Zatímco je ve vodě velmi pohyblivá, na souši je pomalá až neohrabaná. Skrývá se pdo převislými břehy, ve skalních trhlinách, ale nepohrdne ani třeba rybářským molem, nebo mostem. Při setkání se člověkem prchá do vody, je li poblíž, nebo do skrýše. Pokud není možná ani jedna z variant, přejde do pro kobru klasického výhružného postavění, se vztyčeným a do šíře roztaženým krkem, doprovozeným hlasitým syčením. K útoku přejde až v nevyhnutelné situaci.


Obrázek: Kobra jezerní (Naja Annulata); (autor: Al Cortiz, EN-wikipedia)

Loví hlavně ryby a úhoře ale i obojživelníky a pravděpodobně i hlodavce, malé savce a jiná velikostně přijatelná zvířata zdržující se u vody nebo spíše spadlá do vody.
Samice kladou 22-24 vajec, doba inkubace není známa.
Dle IUCN je tento druh považován za běžný. Kromě ztráty původní lokality nejsou známy jiné důvody ohrožení stavů této kobry.

Exit mobile version