Afrikaonline.cz

Cesta Západní pouští VII., Oáza Charga

neblaze proslula již v dávných časech jako jedna z důležitých zastávek na 40-ti denní cestě, při které byli hnáni otroci z Núbie do Dolního Egypta. Vzhledem k této důležitosti je i v této oáze možno pozorovat mnohé památky z dob minulých. Oproti ostatním oázám je zde již patrno, že se nejedná o vesnice, ale spíše o rušné město.

Odpoledne jsme vyrazili z oázy Dachla.do oázy Charga. Času jsme neměli nazbyt a přesun odpoledne nám ušetřil den. Smluvní vůz byl výhodný jen proto, že jsme cestovali v pěti, jinak to byla zatím nejvyšší cena, kterou jsme za odvoz platili. Cestou jsme s Liborem říkali, že je docela škoda, že nemáme více času, jelikož z Dachly se vyráží k pohoří Gilf Kebir a nejvyšší hoře Egypta, Jebel Uweinatu. Pokud bych se kvůli něčemu vypravil opět do Egypta, byly by to tyto dvě pohoří. Jediným problémem je, dostat povolení v Káhiře a splnit počet vozů pro expedici. Snad někdy… Jeskyni plavců a wádí s vegetací uprostřed nehostinné pouště bych rád někdy viděl.
Při smlouvání hotelu byla situace obdobná, oproti předchozím oázám cena rapidně vzrostla a kvalita poněkud klesla, ale nebyli jsme zde kvůli luxusu! Po ubytování jsme šli obhlédnout autobusy na autobusové nádraží v druhé části Chargy. Dle jednání v hotelu a uspěchané atmosféry jsme usoudili, že být zde celý den, není to po čem bychom toužili a proto jsme se snažili nalézt nějaké ranní spojení. Všechny spoje však jeli do Asjútu a my jsme chtěli do Luxoru. Nedá se nic dělat, budeme musit smlouvat vůz. Vraceli jsme se zpět do hotelu jednou z hlavních tříd. Rušno a spousta aut. Nedivím se, že v průvodci LP byla trasa Západními oázami se začátkem v oáze Charga a končila v Siwě. Pokud by se řadila atmosféra, panující v oázách od nejhoršího k nejlepšímu, začalo by to Chargou a končilo Siwou. Všude byla moderní zástavba a až na jednu mešitu, která byla jak z Istanbulu, nás tu nic moc neupoutalo.
Oáza Charga je největší z oáz v Západní poušti. Vrty v porézním pískovci zásobují vodou velké zemědělské plantáže. V oáze by mělo žít přes 60 000 Egypťanů (některé zdroje jíž uvádí přes 100 000) a kolem 1 000 Núbijců, kterým zde byl poskytnut pozemek jako náhrada za jejich původní obydlí, které je nyní zatopeno pod Násirovým jezerem.
Ráno jsme zaznamenali problém při domluvě dopravy, vše jelo do Asjútu. Nakonec se nám podařilo sehnat smluvní taxi a po hodině smlouvání se dostat i na přijatelnou cenu. Tím jsem se v rychlosti rozloučili s touto rušnou oázou, nicméně i přes rušnou atmosféru je zde spousta památek.

Co navštívit v oáze Charga:

Obrázek: Qasr Dush, el-Bagwat, Deir el-Munira (autor: Roland Unger)

Exit mobile version