Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za listopad 2001


22.11.2001

Černá pokožka poskytuje lepší ochranu před nemocemi

Vědci zjistili, že pokožka černochů má lepší obranné vlastnosti, než pokožka bělochů. Vědci to vysvětlují tak, že černá pokožka lidí a zvířat je tím nejlepším obranným mechanismem v tropických oblastech, kde je pravděpodobnost infekce větší. Předpokládalo se, že melanin (kožní pigment), poskytuje ochranu jen proti ultrafialovému záření slunce (UV). Když se opalujeme hnědneme, protože buňky melanocytů uvolňují pigment melaninu do pokožky. Není to pravděpodobně ochrana před nebezpečným slunečním zářením, protože množství melanocytů se vyskytuje i uvnitř nosu a v krku. Melanin se dále nalézá i ve vlasech, v duhovce .... Vědci však zjistili, že melanin je
proti UV- záření slabá či žádná ochrana.
S touto novou teorií přišli australští vědci a zjištění publikoval časopis New Scientist. Melanin hraje důležitou roli jako ochrana před nemocemi přenášenými bodavým hmyzem, a to reakcí na potenciální onemocnění jejím zapouzdřením do jakési kapsule. Vědci věří, že melanin má obdobnou funkci i u jiných obratlovců. Množství melanocytů je v tmavé pokožce větší. Melanocyty tak poskytují primární ochranu proti mikroorganismům, protože je ničí. V laboratorních podmínkách bylo zjištěno, že melanocyty dokáží inhibitovat mikroorganismy v jejich rozvoji. Uvolňovaný pigment melanin je přilnavá molekula, která se váže na buněčné membrány baktérií a hub a zabraňuje tak jejich množení. Tato teorie pochopitelně předkládá další otázku, proč nejsme všichni černí?
Vědci předkládají toto vysvětlení: Melanin je z části tvořen aminokyselinou - tyrosinem, který je zároveň třeba při tvorbě proteinů (bílkovin). V dávných dobách bylo o potravu v chladných či suchých oblastech nouze a organismus si uchovával tyrosin pro tvorbu nezbytných bílkovin. Pouze v dobách nadbytku produkoval melanin. Jen v tropech byla nutna potřeba větší tvorby melaninu, protože zde hrozilo více nemocí a zároveň tu bylo více potravy.

Vědci vyvinuli vakcínu proti západonilské horečce

Vědci vyvinuli vakcínu proti smrtelnému viru západonilské horečky (West Nile). V současné době mají k dispozici účinnou vakcínu použitelnou pouze pro koně. Vědci, ale věří, že v blízké době představí vakcínu použitelnou i pro lidi.
West Nile virus byl poprvé popsán v Ugandě v roce 1937. Způsobuje horečky, vyrážku kůže, prudké bolesti a zápal mozkových blan. Během roku 1999 byl zaznamenán v Africe, Asii a na Středním Východě. O dva roky později se objevil v New Yorku a zabil zde několik lidí (7) a několik nakazil. Též mnoho divokých ptáků podlehlo nemoci. Minulý rok virus zabil  20 koní v jižní Francii.
13.11.2001

Fotografie ze záplav v Alžírsku


12.11.2001

Povodně v Alžírsku

Foto AP Povodně, které zasáhly Alžírsko si vyžádaly jen v hlavním městě na 575 obětí na lidských životech. Dalších 300 lidí je pohřešovaných a 4000 lidí nemá střechu nad hlavou. Ničivé účinky povodně způsobilo převážně nesené bahno, které v rozvalinách domů zaneslo každý volný prostor. Ani varování úřadů před příchodem povodní nepomohlo snížit ztráty. Další vliv měl nefunkční systém kanalizací ve čtvrti Bab El Oued. Kanalizace byla zničena, protože v roce 1997 se v ní schovávali členové muslimské radikální organizace Armed Islamic Group (GIA). Tuto kanalizaci v roce 1962 vybudovala francouzská vláda právě pro odvádění přívalových vod.
Ministerský předseda Ali Benflis slíbil každé postižené rodině 300 dolarů. Francouzská vláda již do oblasti vyslala záchranáře a na 40 tun pomoci.
11.11.2001

Lvům hrozí vyhynutí

Hlavní mezinárodní ochranářské skupiny varují, že velká část populací lvů afrických by mohla vyhynout. Například populace lvů v západní Africe již nejsou životaschopné. Dříve byli lvi rozšířeni ve velké části Asie, Evropy a v celé Africe. Z Evropy zmizeli před 2000 lety a též pomalu zmizeli ze severní Afriky. V jihozápadní Asii vymřeli před 150 lety. V subsaharské Africe se lev stal ohroženým druhem. Lvi potřebují ke svému životu značný areál. Každá skupina okolo dominantního samce potřebuje areál mezi 20 až 200 kilometry čtverečními. Problém lvů spočívá především v rychlém úbytku lidmi nevyužívaných ploch. V mnoha zemích je navíc ohrožují lovci, kteří je loví též na otrávené návnady. Lvi jsou nejohroženější v západní a střední Africe. Průměrná lví populace zde dosahuje okolo 200 až 50 jedinců v izolovaných skupinách. Je to krizová situace, protože v důsledku inbreedingu - příbuzenského křížení - jejich genetická výbava degeneruje. Tomu by se dalo zabránit, pokud by populace lvů dosáhla 500 jedinců. Vzhledem k tomu, že lvi jsou na vrcholu potravního řetězce, znamenalo by jejich zmizení rozpad i oslatních složek přírody africké savany.
Další informace na
http://www.african-lion.org/

Spojené národy plánují potravinovou pomoc Zimbabwe

The United Nations World Food Programme (WFP) prohlásil, že plánuje velkou potravinovou pomoc pro Zimbabwe. Zemi, která dlouhá léta patřila mezi vývozce obilovin.
V současné době hrozí hlad půl miliónu obyvatelům země. Mnoho zimbabwšťanů musí vystačit s jedním jídlem denně. WFP se domluvil, že potraviny začne distribuovat do Zimbabwe již příští měsíc.
Na nedostatku potravin měl velký vliv nedostatek srážek v regionu, kterým předcházely rozsáhlé záplavy. Další ranou pro zemědělství Zimbabwe bylo násilné zabírání bělošských farem a jejich faktická likvidace.
Země podle expertů potřebuje na 600 tis. tun obilovin, vláda však deklaruje požadavek ve výši 100 tis. tun.