Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za březen 2001


21.03.2001

Bílí farmáři budou jednat o půdní reformě

V Zimbabwe se sešli bílí farmáři, aby se poradili o nabídnutých ústupkách vlády v otázce půdní reformy. Jejich rozhodnutí bude mít rozhodující vliv pro jejich budoucnost.
Černoští přistěhovalci nadále pokračují v okupaci bělošských farem, s podporou vlády, která je prezentuje jako válečné veterány. K okupaci dochází i nadále přes soudní rozhodnutí, které nařídilo jejich odsun z farem.
Podle návrhu vlády k reformě v zemědělství by měli přistoupit na podmínku, aby jedna čtvrtina území patřící bílým farmářů byla přiřknuta černým obyvatelům. S čímž někteří bílý farmáři souhlasí a v jejich organizaci to vyvolává rozpor.

Guinejský ministr sportu zuří

Guinejský ministr sportu, Abdel Kader Sangare, zuří nad rozhodnutím FIFA, která zakázala mezinárodní utkání Guinei. Podle něj si FIFA nemůže diktovat co se bude dít v guinejském fotbale. Nad vniklou situací zlomil hůl i francouzský trenér Bernard Simondi a odstoupil.

Commonwealth varuje Zimbabwe

Robin Cook, ministr zahraničí Velké Británie, varoval Zimbabwe, že riskuje izolaci ze strany celého Commonwealthu, pokud Zimbabwe odepře nabídku dialogu ke spolupráci v rámci společenství. Commonwealth vyzívá Zimbabwe k dodržování základních principů demokracie v zemi. Kritika se na Zimbabwe snáší po zabrání farem bílých vlastníků údajnými válečnými veterány, kteří byli podporování přímo prezidentem R. Mugabem.


V DR Kongu začal odsun vojsk Rwandy a Burundi


V Jižní Africe podle oficiálních statistik stoupl počet nemocných AIDS na 12%. Znamenáto, že je nakažen jeden z deseti obyvatel země.

Sierra Leone protestuje

Sieře Leone se nelíbí uzavření hranic s Libérií, pravděpodobně za vším stojí obchod s diamanty, kdy Světová diamantová rada (WDC) nedoporučila nakupovat diamanty v Libérii, protože nelze rozlišit pašované diamanty ze Sierry Leone pomáhající financovat občanskou válku. Libérie se tak snaží zabránit kolapsu exportu vlastních diamantů na světové trhy zatarasením hranic. WDC již dávno zakázala odkup diamantů ze Sierry Leone a ta se je snažila podloudně prodávat právě přes Libérii.
20.3.2001

Zimbabwe nemá problémy

Zimbabwe nemá žádné velké problémy, jak prohlásil ministr financí Simba Makoni. Ministr je velkým obráncem své země proti rostoucí mezinárodní kritice a obavám, že zákon a práva jsou zde porušovány.
Makoni na závěr své dvoudenní návštěvy Jižní Afriky řekl, že vyzval k diskuzi o reformách težebního a zemědělského sektoru. Obě země se potýkají s pozůstatkem minulosti, protože většinu těchto zdrojů ovládá bílá komunita.
Přesto Jižní Afrika nešla cestou násilí, tak jako to v poslední době předvádí Zimbabwe.

"Africký Pinochet" bez soudu

Bývalý prezident Čadu - Hissene Habre Vojenský soud v Senegalu prohlásil, že bývalý prezident Čadu, Hissene Habre, nebude postaven před soud v zemi jeho exilu. Prý nemá pravomoc soudit vraždy a mučení během jeho osmileté vlády v Čadu. Habre tak 11 let v exilu uniká spravedlnosti. Mezinárodní a sengalští ochránci lidských práv se snaží najít jeho oběti v Čadu a pokouší se vyvolat soudní proces v jeho exilu. Do dnešní doby shromáždili důkazy o 97 politických vraždách a 140 prokazatelných případech mučení. Věří, že se jim podaří dostat Habreho před soud, jako v případě - Čilané versus Pinochet.


Liberie uzavřela hranice se Sierrou Leone - podrobnosti nejsou známi

Další mrtví po volbách v Ugandě.

Dalších 10 mrtvích si vyžádalo násilí po volbách v Ugandě. Neznámý střelec v západní části Kampaly zabil 10 lidí a šest dalších bylo pži střelbě zraněno. Po vítěžných volbách prezidenta Museveniho, odmítla opozice uznat svoji porážku a prohlásila volby za zmanipulované. Od té doby je Kampala každou moc plná hořícíh aut, svědkem rabování obchodů i teroristických útoků.

Vzpomínky na "starou" Afriku

Vzpomínky na "starou" Afriku si vyžádaly 9 mrtvých a 14 zraněných v severovýchodní Nigeru. V ranních hodinách vesnici Dembua napadli pastevci usedlé zemědělce, kteří prý obsadili jejich tradiční pastviny. Připomíná mám to dávné kmenové boje, které se dodnes odráží v současných větších konfliktech Afriky, např. Burundi, Rwanda ...

Vojáci OSN zraněni náloží

Vojáci OSN byli zraněni náloží v Eritrei. Jedná se o tři kanadské vojáky, kteří byli zraněni při střeleckém incidentu ve středním sektoru mezi Eritreou a Etiopií. Všichni jsou mimo nebezpečí života.

FIFA povrdila zákaz Guinei

Guinea je nyní oficiálně vyloučena ze všech fotbalových aktivit za nepatřičné vměšování vlády do tohoto sportu. Zápasy Guinei se tak staly bezcenné, protože odráželi politické sympatie vlády.
19.3.2001

Začalo další kolo jednání o míru v Burundi

Nové kolo jednání o míru v Burundi bylo zahájeno včera v severotanzanské Arushe.
Zainteresované strany se pokusí najít řešení, kdo bude stát v čele prozatímní tříleté vlády. Ta bude mít za úkol zajistit příměří a připravit Burundi k demokratickým volbám. Menšinoví Tutsiové, kteří jsou v současné době u moci, a většinoví Hutuové, kteří proti Tutsiům bojují, podepsali již v Arushe mírovou dohodu 28. srpna 2000.
Dohoda však zatím nebyla dodržována, což dokládají boje v posledních měsících. Během posledních 8 let si tato občanská válka vyžádala přes 200.000 obětí.

Náměstek ministra zahraničí odjel do Angoly

Náměstek ministra zahraničí, Hynek Kmoníček, započal v neděli svou návštěvu Angoly. První den pobýval ve středoangolském Kuitu, kde společně s desítkami českých podnikatelů jednal s guvernérem Luisem Paulinem dos Santosem. Informovalo o tom dnes české ministerstvo zahraničních věcí.
Kuito bylo v těžkých bojích mezi roky 1993-1994 zcela zničeno. Dnes je však zajímavým obchodním partnerem pro ČR. V rámci spolupráce českých podnikatelů podílejících se na rekonstrukci Angoly dorazila do Kuita i první nákladní Tatra a 15 traktorů Zetor. Dále byly rozjednány projekty v oblasti zemědělství, obnovy infrastruktury a energetiky. Angola je zajímavá pro podnikate dobrou platební schopností. Díky těžbě ropy má dostatek finančních prostředků.
Podle sdělení českého velvyslance v Angole Jaroslava Olši přijme Kmoníčka angolský ministr zahraničí a další ministři. Pravděpodobná je i návštěva u prezidenta José Eduardo dos Santos.

Zprostředkovatel navšívil Kabilu

Zprostředkovatel mírových rozhovorů z Organisation of African Unity navštívil J. Kabilu a byla to jeho první návštěva u prezidenta DR Kongo. Katumile Masire, bývalý prezident Botswany, prohlásil hozhovory za výjimečné a kladné. Stalo se tak před plánovaným odsunem znepřátelených rwandských vojenských jednotek z DR Kongo. Odsun by měl začít ve čtvrtek a měl by být zahájen ve městě Manono.

V Súdánu začalo soudní líčení s disidenty

V Súdánu začal soudní proces s 8 opozičními vůdci, kteří jsou obžalování z vyzvědačství a rozpoutání nepokojů. Muži byli zatčeni v Prosinci minuléhgo roku během mítingu v Chartúmu s americkým diplomatem - Glennem Warrenem. Diplomat byl vyhoštěn ze země. Pokud budou usvědčeni, hrozí jim trest smrti.

Poražený kanditát prezidenských voleb v Ugandě nesmí cestovat

Poražený kanditát prezidenských voleb v Ugandě, Kizza Besigye, nesmí cestovat. Zákaz přišel po třech pumových útocích po volbách. Spekuluje se, že za nimi stojí nespokojení příznivci Kizzy Besigyeho. Zákaz přišel, když se snažil odletět do Jižní Afriky. Z letiště byl poslán domů. Prohlásil, že:"It is extremely frustrating to know you are living in a situation where you are deprived of your rights".
17.3.2001

V Angole se zřítilo letadlo

V Angole se zřítilo civilní letadlo. Neštěstí se stalo poblíž města Lubango v hornaté části tohoto státu na jihozápadě Afriky a vyžádalo si 16 lidských životů. Přežil pouze jeden cestující.

Násilí u egypských pyramid

Jeden Egypťan pobodal u pyramid v Gíze nožem japonskou turistku a dalšího muže postřelil. Turisté začali znovu přijíždět k pyramidám. Předtím se jim delší dobu vyhýbali, protože islámští fundamentalisté zabili v roce 1997 v Luxoru 58 turistů. Ještě předtím, v roce 1996, zavraždili osm řeckých turistů, které považovali za Izraelce.
16.3.2001

Světový pohár ve fotbale v roce 2010 bude v Africe

FIFA oznámila, že Afrika bude hostit Světový pohár v roce 2010. Pohár se bude pořádat v Jižní Africe.

Rebelové vyhlásili příměří

SenegalSenegalská vláda nenadále oznámila příměří s rebely z Casamance. Rebelové -"Casamance Movement of Democratic Forces (MFDC)"- z Casamance provedli ještě před týdnem teroristický útok na trajekt při němž zahynuli dva lidé.
Mírové snažení má pro obě strany význam, mají být propuštěni zajatci na obou stranách, návrat uprchlíků, svobodný pohyb zboží, ekonomickou pomoc Casamance a odstraněny nastražené miny. Jednání presidenta Abdoulaye přineslo první kroky k míru již po 3 měsících po oficiálním setkání s rebely.

Nigerijský president Olusegun Obasanjo navštívil Odi

Nigerijský president Olusegun Obasanjo si prohlédl zničené město Odi v problémové oblasti delty Nigeru a prohlásil, že podobná situace by se již neměla opakovat. V Odi v roce 1999 vojáci zabili mnoho lidí a stovky jich bylo upáleno v jejich domovech. Zničení města Odi se stalo symbolem příkoří lidí z delty Nigeru. Každá oficiální návštěva zde musí počítat s určitým rizikem střetu s místním obyvatelstvem. Vláda prý počítá s odškodněním, ale nepočítá s pomocí při výstavbě zničených domů.

P. Kagame přijel do Jižní Afriky

President Paul Kagame z Rwandy přijel na dvoudenní návštěvu do Jižní Afriky. Během ní se setká s Jihoafrickým prezidentem Thabo Mbekim a budou spolu probírat politickou situaci v regionu Velkých jezer. Rwanda se aktivně účastnila bojů v DR Kongu na straně rebelů společně s Ugandou. P. Kagame navíc bojkotoval mírová jednání v Lusace.
15.3.2001

Evropský parlament odsoudil Zimbabwe

Evropský parlament odsoudil zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho za rozpoutání násilí a za pomoc při vraždách jeho oponentů. V rezoluci vyzývá Evropský parlament k nápravě vzniklého stavu a návratu k demokratickým hodnotám. Zároveň vyjádřil lítost nad rozhodnutím evropského komisaře, Francie a Belgie, kteří byli ochotni jednat s R. Mugabem a vyjádřili mu tak podporu v jeho činech.

Angolští rebelové útočí

16 lidí bylo zabito, když vojenské jednotky hnutí UNITA napadli město Calomboloca. Calomboloca leží asi 80 kilometrů od hlavního města Luandy. Vládní rozhlas neoznámil, kdo byly oběti. Podle zpráv mají město opět pod kontrolou vládní síly.

V Burkina Faso řádí meningitida

Již 472 lidí zahynulo v Burkina Faso na infekční meningitidu (zánět mozkových blan). Vláda s pomocí Lékařů bez hranic zahájila na severu a východě země plošné očkování. Podle plukovníka Clementeho Zidouembu (vládní zmocněnec pro preventivní medicínu) je příčinou šíření epidemie loňská slabá úroda obilovin, což způsobilo oslabení imunitního systému zdějších lidí.
472 obětí od letošního ledna představuje 18% z celkového počtu 2576 lidí trpících v Burkina Faso meningitidou.

Sbory OSN se rozmísťují v Sieře Leone

Mírové sbory OSN se začaly rozmísťovat v oblastech doposavaď ovládanými povstalci v Sieře Leone. K tomuto kroku se OSN odhodlala poté, co loňská dohoda o příměří ztroskotala. Nigerijští vojáci z Mise OSN v Sierra Leone (UNAMSIL) se přesunuli do města Lunsar asi 105 kilometrů severovýchodně od hlavního města Freetownu. Lunsar je významnou základnou povstalců. Mezinárodní mírová mise v Sieře Leone čítá asi 10.000 mužů.

Pumové útoky v Kampale

Jednu mrtvou ženu a šest zraněných si vyžádal, jeden ze dvou pumových útoků, které včera otřásly Kampalou (hlavní město Ugandy). Exploze se odehrály v době a nedaleko místa, kde prezident Yoweri Museveni oslavoval své vítězství v prezidenských volbách.
14.3.2001

Výsledky voleb v Ugandě (17:00)

Yoweri Museveni byl dnes oficiálně prohlášen vítězem pondělních prezidentských voleb v Ugandě. Podle výsledků volebních komisí získal Museveni přes 69% hlasů. Jeho bývalý spolupracovník a nynější oponent, Kizza Besigye, necelých 28 procent.

Opozice odmítla výsledky voleb (8:00)

Yoweri MuseveniVýsledky prezidentských voleb v Ugandě vychází podle očekávání. Podle předběžných výsledků získal dosud Museveni zhruba 74 procent hlasů. Museveniho byl do letošních voleb označován jako nový africký vůdce podporujících demokracii a rozvoj kapitalismu. Zprávy o předvolebních násilnostech a podvodech jeho pověst trochu poškodily.
Kizza Besigye, bývalý spojenec Museveniho, odmítl uznat tyto předběžné výsledky. Podle něj stoupenci prezidenta Yoweriho Museveniho volby zmanipulovali. Besigye se v předvolební kampani prezentoval protikorupčním programem.
13.3.2001

Únos v Egypě

Egyptský průvodce unesl poblíž Luxoru čtyři turistky. Pravděpodobně se jednalo o tři Němky a jednu Španělku. Podle policie se tím Egypťan snažil vymoci na německé manželce, aby přivezla zpět jejich tři děti z Německa. Oběti únosu jsou již opět na svobodě.

Eritrea nestáhla své vojáky

Eritrea nestáhla všechny své vojáky z nárazníkové zóny při hranicích s Etiopií. Vláda to učinila na protest proti změnám svých hranic. OSN prý provedla změny hranic bez jejího vědomí. Jde tak o další porušení prosincové mírové dohody. Tento akt pozdrží rozmístění 4200 mírových sil OSN při hranicích mezi Etiopií a Eritreou.
Konflikt mezi těmito zeměmi začal 6. května 1998 a vyžádal si život desítky tisíc lidí a jeden a půl miliónu vyhnanců z nárazníkové zóny.

V ugandských volbách vede podle předpokladu Museveni

Současný ugandský prezident Yoweri Museveni zatím vede v prezidentských volbách a získal si důvěru asi 60 procent voličů. Jeho rival Kizzou Besigyem má zatím přibližně 35 procent platných hlasů. Volby probíhají bez incidentů a účast voličů je vysoká.

Rwanda obvinila Ugandu

Rwanda obvinila svého spojence Ugandu, se kterou se jako spojenec účastní vojenské mise v DR Kongu proti jeho vládě, z nepřátelství. Tato paradoxní situace vznikla proto, že Uganda prý na svém území hostí protirwandské síly.

Joseph KabilaKabila vyzval vojáky k opuštění své země

Nový prezident DR Konga Joseph Kabila vyzval Evropskou Unii a Velkou Británii aby vyvinula tlak na Ugandu a Rwandu, aby je donutily opustit DR Kongo. V současné době je na území DR Konga asi 50 tisíc vojáku jiných armád. Pouze vojska Ugandy a Rwandy jsou v zemi ilegálně. A jak prohlásil Joseph Kabila: "Death is always with us. One day you have to go".


Burundi hlásí 200 mrtvých

Během dvoutýdenních nepokojů padlo podle vlády Burundi 200 hutských rebelů. Na straně vládních vojsk je prý pouze 10 mrtvých. Vláda pravděpodobně nyní ovládá celé hlavní město Bujumburu. Burundský ministr obrany Cyrille Ndayirukiye řekl BBC, že povstavci nepocházejí z Burundi, ale z Rwandy.

Povstalci v Angole opět aktivní

Povstalci z regionu Cabinda celý minulý týden zadržovali pět Portugalců. Podle zpráv byli po celou dobu ohrožováni. Je to možná důvod k zamyšlení pro ty z Vás, kteří plánují pozorovat zatmění Slunce 21.6.2001 v Angole, zda by nebylo vhodnější si přehlásit letenky třeba do zZambijské Lusaky. Článek o zatmění Slunce brzy přineseme v sekci Prostředí.

Mrtví v Senegalu

SenegalDva mrtvé si vyžádal teroristický útok povstavců v regionu Casamance v Senegalu. Útok provedli separatisté z Democratic Forces of Casamance (MFDC). Ti se snaží již od koloniálních dob přivést Casamance k nezávislosti na Senegalu.
Vláda prohlásila, že si přeje pokojné a mírové řešení problému v Casamance, ale zároveň varovala před tvrdou odvetou, pokud bude vraždění pokračovat.






12.3.2001

Začaly prezidentské volby Ugandě

Tento den začaly prezidentské volby v Ugandě. Jak jsem se již zmínili, největším favoritem zdejších voleb je současný prezident Yoweri Museveni. Pokud vyhraje bude to jeho poslední možný pětiletý mandát. Volební výsledky by měli být známi 14.3., jestli vše dopadne podle plánu.
Předvolební kampaň se zde nesla ve stylu vzájemného obviňováním kandidátů z násilí, zastrašování a ze snahy o manipulaci hlasování.

V prvním kole voleb v Beninu

Současný prezident Mathieu Kérékou se stal vítězem prvního kola voleb. V druhém kole se střetne se svým předchůdcem Nicéphorem Soglem. Druhé kolo voleb se asi bude konat 18. března. V prvním kole Kérékou získal 47% hlasů a tak zvítězil před se Soglem o 29%. Nezískal však nadpoloviční většinu hlasů a volby se proto musí opakovat.
4. března se voleb zúčastnilo přes 87 procent z celkového počtu 3,2 miliónů oprávněných voličů.
Benin vyhlásil nezávislost na Francii v roce 1960 jako Dahomská republika. Dnešní název má od roku 1975. Dříve silný a stabilní stát se v posledních letech potýká s hospodářskými problémy a snahami svrhnout Kérékouův "levicový" režim.
11.3.2001

Obchod se ženami kvete

Obchod se ženami a dětmi na celém světě stoupá. Do Spojených států, Kanady a Evropy proudí čím dál tím více sexuálních otrokyň. Sdělovací prostředky se soustřeďují na Thajsko, Rusko a Ukrajinu a africké země naprosto pomíjejí. Na čelných místech Nigérie, Jihoafrická republika, Mali, Zambie, Gambie, Togo, Etiopie a Kongo. Podle odhadů americké vlády je každý rok do USA dovezeno a nuceno k prostituci na 50.000 žen (číslo za celý svět).
9.3.2001

V jižním Súdánu je opět hlad a žízeň

Jeden milion obyvatel žijících na jihu Súdáno bojuje s nedostatkem potravin a vody. Tato situace je důsledkem boj o nezávislost jihu země. Počátek osvobozovacího boje se datuje k roku 1983. Podle humanitárních organizací celý problém vznikl po nedávných bojích, kdy na tomto území zůstala řada mrtvých, kteří nebyli pohřbeni. Právě nepohřbení lidé se měli stát příčinou znečištění zdejších zdrojů pitné vody. Kromě nedostatku vody a hladu zde navíc hrozí epidemie cholery.
8.4.2001

Při požáru v Nigérii zahynulo 30 dívek

Při požáru dívčího internátu církevní školy ve středonigerijském městě Jos zahynulo přibližně 30 studentek. Studentky byly zamčeny v budově celou noc. Požár vypukl v noci z úterý na středu. Počet obětí je tak vysoký, protože dívky byly v budově internátu na noc zamykány. Tím mělo být zabráněno jejich možným kontaktům se studenty sousední chlapecké školy.

Kongo popravilo 11 Libanonců

V Kongu bylo popraveno jedenáct libanonských státních příslušníků. Stalo se tak po lednovém atentátu na bývalého konžského prezidenta Laurenta-Désirého Kabilu. O popravách informoval libanonského velvyslance v Kinshase konžský ministr spravedlnosti Mwenze Kongolo a ministr zahraničních věcí Léonard She Okitundu. Ministři údajně neznají přesné důvody poprav, ani netuší, kdo je nařídil. Slíbili však, že okolnosti smrti Libanonců budou objasněny. (upraveno podle ČTK)

Burundská armáda má podkontrolou hlavní město

Burundská armáda získala plnou kontrolu nad Bujumburou. To se ji zdařilo poprvé od zahájení rozsáhlé ofenzívy etnických hutuských povstalců před 13 dny. Povstalci se na adresu vládního vyjádření výjádřili takto: "vtipkuje jako obvykle".
Ministr obrany Cyrille Ndayirukiye dnes proto upřesnil, že vládní síly vytlačily povstalce z Národních osvobozeneckých sil (FNL) ze severního předměstí Kinama. "Všechny části města nyní kontrolují naše jednotky. Nyní musíme prověřit, zda v okolní buši nezůstali další ozbrojenci," Burundská armáda údajně použila k vypuzení povstalců z města těžké dělostřelectvo.
V Burundi zuří občanská válka od roku 1993 ve které zahynulo pře 200.000 lidí. Její příčinou je rivalita mezi dvěma hlavními kmeny - Hutuů a Tutsiů. Hutuové v Burundi tvoří 85% burundského obyvatelstva, ale menšinoví Tutsiové, kteří před získáním nezávislosti v roce 1962 vládli v Burundi po staletí, nadále ovládají vládu a armádu. (zpracováno podle BBC News)

Poradce bývalého prezidenta Mitterranda obviněn z vývozu zbraní do Angoly

Poradce bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda - Jacques Attali - byl dnes v Paříži obviněn v souvislosti s vývozem zbraní do Angoly. S odvoláním na jeho obhájce o tom informovala agentura AFP.
6.3.2001

LIDÉ A ZEMĚ

Tento den vyšlo nové číslo časopisi Lidé a země - 3/2001. Naleznete zde opět články, které se zabývají černým kontinentem. První z nich je o objevu českých egyptologů:Objev Intiho hrobky v Abúsíru od P. Pokorného a druhý článek se zabývá ostrovem Mauritius - ZapomeŇte na Rodrigues od P.Fochlera.
5.3.2001

Afrika chce levnější léky

V Jihoafrické republice začal soudní proces s farmaceutickými firmami. Proces by mohl mít značný vliv na otázku přístupu chudých zemí k levným lékům proti AIDS a ostatním onemocněním. Některé z největších farmaceutických společností protestují proti nárokům vlády Jihoafrické republiky, společně s dalšími státy tohoto regionu. Farmaceutické společnosti namítají, že takový zákon by ohrozil jejich patentová práva, zisky a budoucí výzkum. Humanitární organizace jako například Oxfam naléhali na společnosti, aby upustili od soudního procesu. Poukazují na to, že požadavky Jihoafrické republiky jsou v souladu s pravidly Světové obchodní organizace. V Pretorii, kde probíhá soud se shromáždily stovky demonstrantů na podporu této soudní pře a odsoudili všechny, kdo z nemoci AIDS těží.
Keňa již dokonce začala tyto levné léky do své země dovážet.

Mozambiku pokračují záchranné práce

Povodeň v Mozambiku Záchranné týmy v Mozambiku se snaží dopravit potraviny a léky tisícům lidí, které postihli povodně. Šéf záchranné operace, plukovník jihoafrických vzdušných sil Hugh Paine uvedl, že lidé se mylně domnívají, že jsou mimo nebezpečí, a odmítají záchranu, když nadále zůstávají ve svých domovech. Mozambická vláda oznámila, že z ohrožených oblastí evakuovat na 100 tisíc lidí.
Povodně také devastují i sousední Malawi.
(Zpracováno podle BBC News) Fotografie ze záchraných prací můžete shlédnout na této adrese: http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/africa/newsid_1199000/1199801.stm
2.3.2001

V Jižní Africe se narodila koťata vzácného bílého lva

Ve lvím parku v Johannesburgu se narodila dvě koťata vzácné formy bílého lva. Lví park plánuje v budoucnu darovat samici Johannesburgské zoo, která má vlastní genetický program na chov bílých lvů. Druhé mládě - samečka . si hodlá ponechat.