Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za květen 2001


28.5.2001

Pokus o převrat ve Středoafrické republice

Vládní garda Středoafrické republiky odrazila dnešní útok na prezidentskou rezidenci, když se vzbouření vojáci pokusili o převrat v zemi. "Došlo k pokusu o převrat, který ztroskotal. Začal v 02:00 SELČ a trval do rána. Nyní je situace klidná, útočníci byli přinuceni k útěku. Prezidentská garda je pronásleduje," oznámil mluvčí prezidenta Angeho Félixe Patassého. Prezident je i s rodinou v bezpečí.
Při boji zahynulo nejméně osm lidí, z toho čtyři členové prezidentské gardy. Situace v hlavním městě je i přes pokles intenzity ozbrojených střetů nepřehledná. Podle agentury AFP jsou ulice města s 900.000 obyvateli liduprázdné, o život údajně dosud přišel nejméně jeden civilista. Neznámý útočník mu prostřelil hlavu.
Převraty ve Středoafrické republice, bývalé francouzské kolonii, byly počátkem 90. let poměrně běžnou záležitostí. Již letos v lednu však generální tajemník OSN Kofi Annan varoval, že mír v této zemi je opět ohrožen. Problémem je stejně jako dříve nevyplácení mezd. Středoafričtí studenti letos opakovaně vyšli do ulic a požadovali odstoupení prezidenta Patassého, který zvítězil v demokratických volbách v roce 1993. Další poměrně těžkou ránou pro hospodářství chudé země byla vlna asi 8000 uprchlíků, kteří od roku 1998 přišli do země ze sousedního válkou zmítaného Konga.

Opětovné vítězství

Čadský prezident - Idriss Deby - opětovně zvítězil v prezidentských volbách. Získal 67,35% hlasů. Další v pořadí byli Ngarlejy Yorongar: 13.94% a Saleh Kabzabo: 6.53%. Pozorovatelé prohlásili, že volby proběhly v naprostém pořádku. Volby jsou velkým úspěchem této nejchudší země světa. Situace by se mohla v budoucnu zlepšit. V současné době budují americké těžařské společnosti ropovod, který by umožnil těžbu ropy v jihozápadním regionu země.

Berbeři chtějí autonomii

Statisíce Berberů pochodovaly v těchto dnech alžírským městem Tízí-Uzú. Podle pozorovatelů šlo o největší protivládní protest posledního desetiletí. Mladíci stavěli v ulicích barikády, házeli po pořádkových silách kameny a zápalné lahve. Demonstranti se dožadují odvolání polovojenských jednotek, které podle nich nesou hlavní díl viny na dubnových masakrech, při kterých zahynulo nejméně pět desítek osob. Tentokrát pořádkové síly pochodům jen přihlížely.¨
Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika míní, že nejde čistě o etnický problém. Vinen je nedostatek pracovních příležitostí, bytů a vysoká kriminalita. Berbeři ovšem zdůrazňují, že prvořadým problémem je uznání jejich jazyka a kulturní identity. Požadují zrovnoprávnění svého jazyka "tamazight" s arabštinou a také rozsáhlou kulturní autonomii.

Ve Rwandě padly tresty

10 trestů smrti za páchání genocidy vynesl soud ve Rwandě. Genocidy se tyto osoby měli dopustit v roce 1994 během nepokojů mezi Huty a Tutsii. Dalších 23 lidí poslal soud do vězení na doživotí. V současné době čeká na rozsudek dalších 115 000 lidí podezřelých z účasti na masakrech.
27.5.2001 Prezident Museveni

Museveni přislíbil rychlý odsun vojsk

Ugandský prezident Museveni přislíbil stáhnout své jednotky z DR Konga do tří týdnů. Uganda podporovala společně s Rwandou rebeli v DR Kongu proti vládním silám. Rebelům se pak podařilo obsadit většinu země.

Etiopie oslavuje 10 let země bez Mengisty

Mengistu Haile Mariam V pondělí oslavovali Etiopané 10 let od porážky marxistického vojenského režimu představovaným osobou Mengistu Haile Mariam. 28.5.1991, kdy rebelové z Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF) převzali kontrolu nad Addis Abebou. EPRDF je v současnosti vládnoucí stranou. Mengistu je v zemi považován za krvežíznivého psychopata, který má na svědomí tisíce lidských životů.




26.5.2001 Plakát

Rebelové propustili unesené děti

Humanitární pracovníci oznámili, že UNITA propustila všech 60 dětí, které unesla z města Caxito. Stalo se tak v katolické misi Camabatela, více než 200 km od jejich únosu. Tuto cestu šli pěšky. Děti jsou v těchto dnech převáženy humanitárními pracovníky zpět.
24.5.2001

Súdán zastavil letecké nálety

Súdán zastavil letecké nálety na jižní oblasti země v oblasti pohoří Nuba. Je to vyjádřením ochoty přijmutí mírových jednání s rebely za podpory mezinárodního společenství.
V Súdánu již 18 let probíhá válka mezi "severem a jihem", která si přímo či nepřímo vyžádala životy 2 miliónů lidí.

Eritrea slaví nezávislost

Na 300 tisíc lidí oslavovalo nezávislost Eritrei. Též poprvé od roku 1997 bez strachu před válkou s Etiopií. Oslava bude probíhat několik následujících dní.


23.5.2001

Poslední povstalecké skupiny v DR Kongu souhlasili s odsunem

Poslední povstalecké skupiny v DR Kongu souhlasily s odsunem za pomoci vojsk OSN. Odsun by se měl uskutečnit do 16. června, kdy nastartuje proces přípravy země do vládních voleb.

Powell: Afrika je naše priorita

Powell Americký ministr zahraničí - Colin Powell, který zahájil ve středu svou návštěvu Afriky v Mali, se zajímal zvláště o problém AIDS. Powell též v Mali navštívil americké centrum pro výzkum malárie. Dále se vyjádřil, že při minulé návštěvě prezidenta USA - tehdy ještě byl prezidentem Clinton - budou USA nadále pokračovat v podpoře Afriky. Ovšem nelze se nezmínit, že například vřelé vztahy s Nigérií podporují hlavně ropná naleziště v deltě řeky Niger.
Program návštěvy Afriky by měl v pátek pokračovat v Jižní Africe, kde se bude diskutovat o AIDS a politické a ekonomické krizi v Zimbabwe.

Afrika dostane levné léky proti malárii

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Švýcarská farmaceutická firma Novartis budou dodávat do Afriky levné léky proti malárii - lék Coartem. Lék bude stát 10 amerických centů za tabletu, což vychází celkem na 2,5 dolaru pro léčbu nakaženého člověka. Stejný lék - Riamet - stojí ve Švýcarsku 44 dolarů.
Malárie zabije na světě více než 1 milión lidí ročně. V důsledku zvyšující se rezistence malárie proti lékům, narůstá počet úmrtí. Jen v Africe došlo za posledních 30 let k 50% nárůstu mortality na tuto nemoc.

Libérie ohlásila vítězství nad rebely

Vládní vojska obsadila hlavní město provincie Lofa na severu země. Město Foya leží asi 250 km od hlavního města. Na druhou stranu mluvčí rebelů - Liberians United for Reconciliation and Democracy (Lurd) - prohlásil, že vláda lže. Naopak se prý rebelové blíží k hlavnímu městu.
22.5.2001

Rwandská armáda zabila 35 hutuských povstalců

Rwandská armáda zabila 35 rwandských hutuských povstalců. Povstalci přešli do severní části země ze své základny v sousedním Kongu. Šlo o nejvážnější útok hutuských povstalců za poslední tři roky.
"Skupina byla složena ze 72 ozbrojených útočníků...Boje propukly poté, co si místní obyvatelstvo rebelů všimlo a informovalo armádu v oblasti," prohlásil rwandský generál James Kabarebe. Podle jeho slov nebyl žádný z jeho mužů ani žádný civilista zraněn.
Povstalci poté prchli zpět do Konga, zbylí se dosud skrývají v blízkém lese. Armáda se je snaží přesvědčit, aby se vzdali a nevyvolávali již další násilí. Jednadvacet povstalců, převážně ve věku mezi 12 a 16 lety, vzala armáda do zajetí a nechala je kráčet před zraky stovek přihlížejících v příhraniční vesnici Buhoma.

Powell se zajímal o problém AIDS

Colin Powell se během své první návštěvy Afriky, jako ministr zahraničí, zajímal o regionální konflikty a AIDS. Svou cestu začal v Mali a pokračovat bude do Jižní Afriky, Keni a Ugandy. Powell považuje AIDS za hlavní hrozbu ekonomického rozvoje s velkými sociálními a demografickými dopady. Jeho návštěva tak může být jednou z cest pomoci v budoucím boji proti této zákeřné chorobě.

Amnesty International obvinila Etiopii z porušování lidských práv

Stalo se tak, po nedávném uvěznění dvou vysoce postavených univerzitních učitelů - Profesora Mesfin Wolde-Mariam a Berhanu Nega. Jsou to "vězňové svědomí" zatčení za údajné podněcování k násilí. Oba byli zatčeni po nedávných nepokojích studentů za větší akademické a civilní svobody.

UNITA opět zaútočila

UNITA zaútočila a obsadila město Golungo Alto asi 200 km východně od Luandy. Humanitární pracovníci oznámili, že asi 700 lidí uprchlo do 60 km vzdáleného města Ndalatando, které je správním městem provincie Cuanza Norte. UNITA po necelých 24 hodinách město opustila. Útočníci se prý sháněli po jídle a pití.
21.5.2001

Řeka Kongo je opět splavná

Rada bezpečnosti OSN prohlásila, že řeka Kongo je opět splavná pro komerční plavbu. Řeka byla po dobu 2 let uzavřena v důsledku občanské války v zemi. V DR Kongo je řeka významnou dopravní tepnou, protože silniční síť je zde ve velmi špatném stavu a železniční spojení řídké. Tímto krokem se podařilo OSN splnit jeden ze svých vytyčených cílů během svého nynějšího působení v zemi.
20.5.2001

Guinea ukončila přeshraniční střelby

Guinea oznámila že ukončí opětování přeshraniční střelby na pozice rebelů v Sieře Leone. Ti totiž ukončili své boje a Spojené národy se pokusí mezi znepřátelenými stranami zprostředkovat rozhovory.

Čad jde k volbám

Obyvatelé jedné z nejchudších zemí světa - Čadské republiky - šli dnes k prezidenským volbám. Pro obyvatele jsou to již druhé volby, které se odehrály od demokratizačních procesů v roce 1990. Tuto proměnu má na svědomí současná hlava státu Idriss Deby který se chopil moci silou, ale přivedl zemi k demokracii. Volby jsou dvoukolové a Idriss Deby má v současné době 6 protikandidátů. Aby se do druhého kola dostal, potřebuje získat alespoň 50% hlasů voličů.

DR Kongo upozornilo UN na genocidu

DR Kongo a jeho spojenci obvinili Spojené národy (UN), že přehlíží genocidu 2,5 miliónu lidí ve východní oblasti země, kterou kontrolují povstalci. Požadují její okamžité vyšetření a případně přijetí určitých sankcí a nápravných opatření proti jejím původcům.
19.5.2001

Guinejský opoziční vůdce byl propuštěn

Guinejský opoziční vůdce a známý politický vězeň, Alpha Conde, byl nenadále propuštěn z žaláře, po pěti letech strávených ve vězení za ohrožování bezpečnosti státu.

Somálská neštěstí

V Somálsku zahynulo při výbuchu nálože v autobuse 26 lidí. Za nedlouho následovala zpráva, že v Adenském zálivu našlo smrt na 86 lidí, když byli vytlačeni z lodi. Tito lidé byli utečenci, hledající azyl v Jemenu.
18.5.2001

Lagos - mrtvý přístav

Námořní firmy jsou znepokojeny se stále se zhoršujícím přepravním vytížením a ekonomickou silou přístavu Lagos v Nigérii. V Lagosu jsou dva přístavy Apapa a Tin Can Island, které jsou vstupní branou této země a realizují 65% všech přepravních vstupů do země. Přístavy ke své prosperitě potřebují přeložit přibližně 500 kontejnerů denně, ale v současné době to je pouze 100 až 200. Aktivita přístavu šla prudce dolů po zásazích vlády, která se rozhodla učinit přítrž pašerákům. Firmy si však stěžují, že tyto zásahy přístav prakticky umrtvily.

Zimbabwe zavřela několik válečných veteránů

Samozvaní váleční veteráni Zimbabwe se možná vydala na cestu uklidnění politické a ekonomické situace v zemi. Policie totiž uvěznila 26 "samozvaných" veteránů, kteří vydírali peníze z farmářů. Tyto praktiky se přenesly i na jiná odvětví ekonomiky, když průmyslové podniky čelily vlně násilných útoků. Policie tak vyslyšela přaní bránit jejich práva. Ještě minulý rok byly politické půtky válečných veteránů přínosné (proběhly parlamentní volby), dnes při ekonomické krizi jsou však již neúnosné a Zimbabwe se proto snaží zlepšit svou ekonomickou situaci.

The De Beers Millennium Star jde do dražby

Diamant Jeden z nejlepších světových producentů diamantů - The De Beers Millennium Star - je na prodej. Jeho vyvolávací cena bude 19 miliard dolarů. Část výtěžku jistě posílí ekonomiku Jižní Afriky.





17.5.2001

Na jihu Libye nalezena těla 93 lidí

V poušti u jižní hranice Libye byla nalezena těla 93 lidí, kteří zemřeli žízní. Těla byla nalezena na různých místech provincie Murzúk. Podle agentury JANA v Nigeru registrovaný kamión, který přepravoval Afričany, postihla v poušti porucha. 93 lidí zemřelo žízní, zatímco 26 dalších, včetně řidiče, bylo ještě zachráněno a hospitalizováno.

Restrikce politických stran byly v DR Kongu zrušeny

Zákaz politické aktivity stran byl v DR Kongu zrušen. Prezident joseph Kabila prohlásil, že všechny strany, které působily za bývalého prezidenta Mobuto Sese Seko, mohou provádět svou politickou činnost bez jakéhokoli vměšování. Přes 450 stranám bylo před 4 lety, když začala ofenzíva rebelů, zakázáná politická činnost (kampaně a mítinky), ale nebyly zrušeny.

Maroko vězní aktivisty za lidská práva

Soud v hlavním městě Rabatu nechal uvěznit 36 aktivistů za lidská práva (Moroccan human rights association-AMDH) za nepovolenou demonstraci před 3 měsíci. Annual report on human rights nese poselství, že v Maroku, na vzdory slibům vlády je situace nadále alarmující, například novináři jsou pod neustálým tlakem a jsou zastrašováni.
16.5.2001

Kaddáfí přiznal starý atentát

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí údajně přiznal německému diplomatovi, že jeho země před lety provedla teroristický útok na diskotéku v tehdejším Západním Berlíně, svůj podíl na atentátu přiznal při rozhovoru se zahraničněpolitickým poradcem německého kancléře Schrödera Michaelem Steinerem.
15.5.2001

Libérie na prahu války

Pět let po dlouhé civilní válce stojí podle představitelů Spojených národů tato země na prahu nové války. Tyto znepokojivé informace jsou velmi kontrastní k uklidňující se situaci v Sieře Leone.
14.5.2001

Bulharští lékaři souzeni v Libyi

Proces proti pěti bulharským zdravotním sestrám a jednomu lékaři začal včera v hlavním městě Tripolisu. Všichni jsou obviněni, že nakazili téměř čtyři sta dětí virem HIV. V únoru 1999 bylo ze stejného důvodu zatčeno 19 bulharských lékařů a sester z dětské nemocnice v Benghází. Policie je obvinila, že údajně v roce 1997 v ústavu nakazili 393 dětí, z nichž již dvacet zemřelo. Před soud bylo nakonec postaveno jen šest bulharských státních příslušníků, kteří jsou podezřelí, že sami patří k nositelům viru HIV. Znepokojení způsobily informace že věznění byli po zatčení mučeni. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim trest smrti. Zpracováno dle deníku Dnes

V Namíbii byl zatčen muž, který měl v uchu náušnici

Prezident Nujoma V Namíbii byl zatčen muž, který měl v uchu náušnici, zatkli ho příslušníci paramilitarní jednotky - Special Field Force (SFF). Toto zatčení je ve spojitosti s kontroverzní kampaní prezidenta Nujoma, který označil homosexualitu za trestnou. A každý homosexuál může být v Namíbii zatčen. Jeho ministr informací prohlásil, že nikdo v zemi nebude mít náušnice ani jiný piercing. Na cizince se prý toto nařízení vztahovat nebude.

Povstalci propustili část dětských žoldnéřů

Voják - dítě Osmdesát dětských žoldáků propustili ze svých služeb povstalci v západoafrické Sieře Leone. Jeden z velitelů povstalecké Jednotné revoluční fronty (RUF) Omrie Golley dnes oznámil, že první skupina dětí opustila tábor rebelů již o víkendu. Dalších 150 unesených dětí prý povstalci propustí v nejbližších dnech. Golley přislíbil propuštění více jak 400 malých žoldnéřů. Většina dětí jsou chlapci ve věku od osmi do 14 let. Propuštění dětští žoldnéři jsou ve špatném stavu, někteří mají střelná zranění.
13.5.2001

Islámští fundamentalisté zavraždili 11 osob

Jedenáct osob dnes zavraždili islámští fundamentalisté v jižním Alžírsku. Islamisté prý vytvořili falešný zátaras na silnici, kde zastavili kamión převážející ovce a postříleli jeho čtyřčlennou posádku. Na místo se posléze vypravila jednotka bezpečnostních sil. Islámští ozbrojenci však zabili sedm jejích členů.

Policie v Macau zabavila 92 kilogramů slonoviny

Policie v Macau zabavila téměř 92 kilogramů slonoviny pocházejících patrně z Afriky. Pět celých klů a pět dalších rozřezaných na menší kusy našla policie v dřevěné bedně na mezinárodním letišti v Macau. Macao je signatářem Konvence o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy flóry a fauny, která celosvětově zakázala obchod se slonovinou v roce 1989.
12.5.2001

Kmenový vůdce se zmocnil přístavu v Mogadišu

Oddíly somálského kmenového vůdce Husajna Aidida se v pátek odpoledne střetly s vládními jednotkami v opuštěném přístavu hlavního města Mogadiša. Dnes se po 15 hodinách bojů přístavu zmocnily. Boje si vyžádaly životy nejméně 40 lidí, z toho 21 civilistů. Zraněno bylo asi 100 osob.
Napětí a boje propukly necelých 24 hodin potom, co do Mogadiša dorazil konvoj se zbraněmi. Pocházejí údajně z Etiopie, která je zaslala vůdcům frakcí, jež nepodporují vládu prezidenta Abdulkassima Salata Hassana. V Somálsku panuje napětí od roku 1991, kdy kmenoví vůdci svrhli prezidenta Mohameda Siada Barreho a rozdělili si území mezi sebe. Prezident musel ze země uprchnout.

Kanada zastavila na protest proti současné politické situaci pomoc Zimbabwe

Uganda je prý připravena obnovit diplomatické styky se Súdánem, oznámil to prezident Museveni

Ghanská policie lituje tragédie před 3 dny na stadionu, při které zahynulo 130 lidí a nese za tyto oběti plnou zodpovědnost


11.5.2001

Děvět let války si v Alžírsku vyžádalo již 4900 pohřešovaných

Devět let trvající občanská válka v Alžírsku si dosud vyžádala přes 100.000 mrtvých, pohřešuje se téměř 4900 lidí. Prohlásil to ministr vnitra a místní správy - Núraddín Zirhúní - jako reakci na parlamentní interpelaci. "Vyšetřování této otázky stále pokračuje, výsledky budou sděleny rodinám zmizelých a veřejnosti hned poté, co bude uzavřeno". Ministr zároveň odmítl tvrzení, že pohřešovaní se stali obětí násilnosti bezpečnostních sil. Podle organizace na obranu lidských práv "bezpečnost zlikvidovala více než 7000 jí nepohodlných lidí".

Silné deště zablokovaly hlavní cestu mezi hl.m. Kinshasou a přístavem Matadi

Prezident Bush přislíbil pomoc ve výši 200 mil. dolarů nejchudším zemím Afriky na boj proti AIDS a jiným chorobám

Lilongwe je bez vody

Policie zasáhla slzným plynem proti pracujícím Lilongwe Water Board. Pracující stávkovali za lepší pracovní podmínky a 100% navýšení platu a přitom zastavili přísun vody do vodovodního systému města. Policie proto zasáhla a jejich čin označila za sabotáž.
10.5.2001

Ceny ropy se opět zvyšovaly

Světové ceny ropy se zvyšovaly během dnešního obchodování. Významný vliv na jejich růst měly zprávy z Nigérie. Cena klíčového termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent s dodáním v červnu tak v pozdních odpoledních hodinách činila asi 28,55 USD za barel a vzhůru vyrazila i lehká americká ropa WTI. Na vývozu ropy z Nigérie se odrazily nepokoje kolem terminálů společnosti Exxon Mobil. Tyto nepokoje přinutily Exxon k přerušení vývozu z terminálu Qua Iboe. K přerušení vývozu z Nigérie však sáhla také další americká společnost Chevron.

Fotbalové neštěstí v Ghaně

Zásah policie na stadionu si výžádal 130 lidských životů Při národním fotbalovém utkání v Ghaně zahynulo na 130 lidí na stadionu. Neštěstí vypuklo po násilnostech fanoušků hostí, kteří házeli na hrací plochu láhve a ničili sedačky. Policie proto uzavřela brány a začala do davu střílet slzný plyn. Při vzniknuvší panice zahynulo 130 lidí.






Při lokalizovaných potyčkách mezi čadskými farmáři a bezpečnostními sílami Středoafrické republiky zahynulo od začátku roku již 60 farmářů.

Nigérie chce lepší vztahy s USA

Nigerijský prezident Olusegun Obasanjo při probíhající diplomatické misi v USA by si přál vybudovat lepší vztahy s USA a s prezidentem Georgem Bushem. USA se v Nigérii zajímá o zásoby ropy a zároveň americká vláda hodnotí nigerijskou transformaci k demokracii jako jednu z nejlepších v Africe.
9.5.2001

Extrémisté v Alžírsku zabili 8 policistů

Islámští extremisté zabili osm policistů a další dva zranili v městečku Tigzirt. To leží 120 kilometrů východně od hlavního města Alžíru.
8.5.2001

UNITA unesla 60 dětí

Angolští povstalci při sobotním útoku na město Caxito unesli 60 dětí ve věku od deseti do osmnácti let a dvě dospělé osoby. Sdělila to dnes agentura OSN. Caxito leží 50 kilometrů severně od hlavního města Luandy a při útoku zahynulo přinejmenším 69 civilistů. Povstalci unesli 51 chlapců, devět děvčat a dvě dospělé osoby z místního sirotčince. Povstalci využívají děti k vaření, čištění a nošení zásob. Starší chlapci jsou nuceni bojovat a dívky jsou sexuálně zneužívány.

Etiopští vysokoškolští učitelé byli uvězněni

Po nepokojích studentů v Addis Abebě za větší akademické a civilní svobody byli uvězněni dva vysoce postavení vysokoškolští profesoři. Profesor Mesfin Wolde Mariam a Dr. Berhanu Nega byli zatčeni federální policií v úterý ráno a nyní jsou drženi ve státní věznici. Zatčeni byli za podněcování k násilí.

H-Systém lákal klienty i v Africe

Dva poradci předsedy vlády Miroslav Šlouf a Jaroslav Sup se před osmi lety zapojili do projektu, který měl úzkou souvislost se zkrachovalým H-Systémem. Oba byli ve vedeni společností Cité, která nabízela krajanům v Jihoafrické republice pomoc při návratu do země. Součástí nabídky bylo i zprostředkování nákupu nemovitostí, a to i od H-Systému. Oznámil to tento den deník DNES
6.5.2001

Německo apeluje na Zimbabwe

Německo apelovalo na Zimbabwe, aby zamezilo násilí na německých občanech a institucích.
5.5.2001

Sankce OSN vzbudila nevoli Liberijců

Tisíce Liberijců dnes v ulicích Monrovie protestovaly proti sankcím, které na Libérii uvalila OSN za podporu povstalců v sousední Sierra Leone. Velmi klidným pochodem došli účastníci protestu k úřadu Evropské unie a americkému velvyslanectví. Evropským a americkým diplomatům zástupci protestujících předali třináctibodovou petici, v níž žádají o mezinárodní zprostředkování v zájmu ukončení konfliktu mezi Libérií, Sierrou Leone a Guineou.
Prezident Taylor řekl, že sankce omezí schopnost Libérie čelit povstalcům na severu státu. Taylorův mluvčí Vaanii Paasewe dále řekl, že Libérie všechny požadavky OSN splnila a že už zbraně povstalcům nedodává.

Pokojný protest v Zambii se změnil v pouliční násilí

Protestní rally v ulicích Lusaky, které je zaměřeno proti prezidentu Chilubovi, se proměnilo v pouliční násilí. Policie totiž proti demonstrantům použila slzný plyn. Studenti tuto akci policie opětovali házením kamení na bezpečnostní složky. Plyn prý zasáhl na 3000 lidí, 5 bylo zraněno a jedena osoba prý při zásahu zemřela.
Den po incidentu prezident prohlásil, že to byl krok zpět a že opustí po vypršení svého volebního období svůj úřad. "I will leave office at the end of my term. This is in the best interest of the nation", prohlásil president Chiluba. Prezident prý již nebude usilovat o třetí termín, který chtěl prosadit změnoou ústavy skrz parlament.
4.5.2001

Embargo na diamanty z Libérie

Rada bezpečnosti OSN dnes rozhodla, že od pondělí uplatní sankce proti africkému státu Libérii. Jedná se o zákaz dovozu diamantů z Libérie a o bojkot cest vysokých liberijských představitelů. Libérie nesplnila požadavky světové organizace, týkající se ukončení podpory povstalců v sousední Sierra Leone.
Rada bezpečnosti dala monrovijskému režimu prezidenta Charlese Taylora dva měsíce času na splnění svých požadavků. Po jejich uplynutí však konstatovala, že je Taylor nesplnil a nadále dodává vzbouřenecké Revoluční sjednocené frontě v Sierra Leone zbraně, poskytuje jí výcvik a logistickou podporu. Za to dostává od povstalců diamanty, s nimiž pak obchoduje.

Súdánská vláda stupňuje tlak proti opozici

Súdánská policie uvěznila 17 členů opoziční strany Popular National Congress (PNC). Vláda se snaží úplně zlikvidovat tuto stranu.
3.5.2001

Lodní neštěstí v Kongu

Přes 100 lidí dnes pravděpodobně zahynulo při převrhnutí lodi ve východokonžském přístavu Goma. Goma leží na jezeře Kivu. Příčinou nehody byl pravděpodobně příliš velký počet cestujících na palubě. K neštěstí došlo pouhých 10 metrů od přístavu a přežilo ho jen několik pasažérů. Zatím se podařilo vylovit jen čtyři oběti neštěstí, ostatní jsou stále uvězněny v převrženém vraku lodi.
2.5.2001

Jižní Afrika začala využívat umělou krev

Jihoafrická republika je první zemí na světě, která povolila užívání roztoku nahrazujícího krev při transfuzích. Krevní náhražka Hemopure působí jako červené krvinky a slouží tak k přenosu kyslíku v organismu. Hemopure je vyroben z hemoglobinu skotu technikou, která zabraňuje přenosu lidských (např. vir HIV) i zvířecích chorob a lze ho poskytnout pacientům jakékoli krevní skupiny. Preparát Hemopur vydrží při pokojové teplotě až dva roky. Vedlejší účinky produktu mohou vyvolat bolesti žaludku, slabost, zvýšený krevní tlak, žloutenku či nevolnost. Krevní náhražku vyvinula biotechnologická společnost Biopure v Cambridgi v americkém státě Massachusetts.
"Hemopure představuje novou možnost jak zachránit lidské životy a může být použit v těch případech, kdy není možné použít skutečnou krev," řekl doktor Lewis Levien, odborník na cévní choroby v johannesburské nemocnici Netcare's Milpark.

V Alžírsku se bouří Berberové

Na osmdesát mrtvých si vyžádal zásah bezpečnostních sil proti alžírským Berberům. Berberové se bouří proti vládnímu násilí a utlačování menšiny vládními úřady. Nepokoje vypukly v neděli 22. dubna na severovýchodě země. Akce začali poté co policisté zbili tři berberské mladíky, kteří se účastnili poklidné demonstrace u příležitosti 21. výročí zásahu státní moci proti Berberům.
Další zpráva z Alžírska hovoří o 50 mrtvých islámských protivládních povstalců, kteří přišli v posledních několika dnech o život při velké operaci bezpečnostních sil v alžírském kraji Tebesa. Akce byla namířena proti teroristické organizaci Salafistická skupina pro kázání a boj (GSCP) Hasana Hattaba operující v kraji Tebesa. Tebese leží asi 630 kilometrů východně od metropole.
V dubnu při násilnostech na celém území Alžírska bylo zabito více než 200 lidí.
1.5.2001

Letadlo se zbraněmi pro Eritreu z ČR bylo zadrženo v Bulharsku

Ukrajinské letadlo dopravující v rozporu s embargem OSN zbraně pro Eritreu z České republiky, které minulý čtvrtek zabavily bulharské úřady, zůstává nadále v Bulharsku. Na jeho palubě bylo přibližně 30 tun zbraní včetně samopalů Kalašnikov a munice v hodnotě asi 250.000 dolarů (9,7 miliónu korun).
České ministerstvo zahraničí v pondělí potvrdilo, že povolilo vývoz zbraní zadržených bulharskými orgány. Povolení se však vztahovalo na vývoz uvedeného vojenského materiálu do Gruzie a nikoliv do Eritreje. Podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila obsahovala obchodní smlouva rovněž záruku gruzínské vlády, že zbraně nebudou prodány do třetí země.
Na dovoz zbraní do Eritreje bylo uvaleno embargo Radou bezpečnosti OSN i Evropskou unií.

Ugandu citelně zasáhl pokles cen kávy

Uganda, druhý nejdůležitější producent kávy v Africe, byla citelně zasažena poklesem cen kávy na světových trzích. Ceny spadly o 40%, což citelně omezí příjem peněz do státní pokladny. V současné době se prodává kilo kávy za 64 centů, před 12 měsíci to však bylo za 1,12 dolarů.

Světová banka se začala angažovat v boji proti AIDS

Světová banka prohlásila, že finančně podpoří boj proti AIDS. Bohužel se vyskytla v té stejné době zpráva, jak uvedl prestižní vědecký časopis Science, že vakcínu proti AIDS se pravděpodobně nepodaří nalézt, protože vir HIV, který způsobuje onemocnění AIDS, se dokáže zabudovat do "genové paměti" buňky.