Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za leden 2001


29.1.2001

Vrtné věže uzavřeny

V jižním Nigérii obsadili aktivisté 3 vrtné ropné plošiny firmy Shell. Tato stávka stojí firmu 40 tisíc barelů ropy denně. Aktivisté volají po repatriacích, které se měli již dávno uskutečnit. Jedná se o výstavbu škol, cest a práci pro místní obyvatelstvo, které na těžbu doplácí zhoršením životního prostředí nejvíc.

Záplavy v Mozambiku

záplavy v MozambikuPět mozambičanů zemřelo a 8000 dalších je bez přístřeší po silných deštích, které se přehnaly v provincii Zambezia ve střední části Mozambiku. Deště směřují směrem k jihu do provincie Sofala.








28.1.2001

První krok k superparku

Tento rok vznikne na území tří zemí - Jižní Afriky, Mozambiku a Zimbabwe - první africký "superpark". Nese jméno GKG, resp. Gaza-Kruger-Gonarezhou Transfrontier Park. Celková rozloha parku se blíží 100 000 kilometrů čtverečních, tedy více než je plocha ČR. Navštěvníci tak mohou bez pasů volně přecházet po území těchto zemí. Na mozambické straně musí vzniknout 400 km plotu okolo chráněného území, aby se vyloučil nebezpečný styk lidí a zvířat. Zároveň bude odstraněn plot "smrti" napájený elektrickým proudem, oddělující od roku 1960 Jižní Afriku a Mozambik. Tento plot zabraňoval nekontrolovanému přílivu uprchlíků na území Jižní Afriky. Vybudování parku přijde stát odhadem na 30 mil.randů (180 mil. korun). Na území Mozambiku musí být vybudováno několik napajedel a vyškoleno 120 strážců. Zvířata tak budou moci opět využívat starých migračních tras. Tímto krokem se přiblížila vize Afrického SUPERPARKU, který by opět umožnil volnou migraci zvěře po rozsáhlých územích. Více se o parku a "plotu smrti" můžete dočíst v sobotní MF Dnes (27.1.2001) strana 12.
25.1.2001

Nový prezident DR Kongo

Dnes slavnostně složil Joseph Kabila prezidenstký slib. Stal se tak oficiálním prezidentem DR Kongo

REFLEX

V časopisu reflex č.4 vyšel článek "FÉZ - Maroko středověku". Dozvíte se zde o historii a součastnosti města, dále pak důležité informace o cestování (víza, očkování, letenky ap.).

Rozhovory v Tabě

Izrael se rozhodl pokračovat v mírových jednáních v egypské Tabě. Palestinci tuto možnost uvítali, protože se obávají nastávajících voleb v Izraeli.
24.1.2001

Joseph Kabila - profil

Joseph KabilaJoseph Kabila, ačkoli po smrti svého otce převzal moc v zemi, je pro mnoho konžanů neznámou osobou. 31 letý mladík je přesným opakem svého podsaditého a extrovertního otce. Jeho minulost provází spíše než politika armáda. V roce 1997 doprovázel otcovu armádu do Kinshasy a bojoval před dvěmi lety i proti Rwandským rebelům. Je včele armády DR Kongo s hodností generálmajora.
Přesto, že je v zemi oslavován jako hrdina, hlavní zásluhu na vítězstvích mají armády Zimbabwe a Angoly. Joseph Kabila se však snaží udržet jejich přítomnost v zemi, protože si uvědomuje jejich význam pro ochranu hlavního města.
Joseph je nejstarší z 10 dětí prezidenta. Mnoho konžanů věří, že jeho matkou byla rwandská žena kmene Tutsi. Nemusí to být samozřejmě pravda, ale je nutné si uvědomit, že Rwanda je hlavním hráčem v poli, společně s rebely proti vládě. Pro tuto teorii by též svědčilo i to, že Joseph lépe mluví anglicky a svahilsky (typické pro východní Afriku), než Francouzsky a jazykem Lingala (používaný v hl.městě Kinshase).
Naopak pro něj mluví čistý politický styl a moderní životní styl jeho rodiny. Přesto mnoho regionálních politiků této třetí největší země stojí proti němu. Dokonce i rebelové se nechali slyšet, že jeho volba je neakceptovatelná, bohužel mnoho konžanů též není nadšeno z úspěchu rodiny Kabilů v prezidenském paláci. Takže se necháme překvapit dalším vývojem této země a jak se Joseph Kabila vypořádá se svou rolí vůdce třetí největší země Afriky.
23.1.2001

Kabilův pohřeb

Desetitisíce lidí z DR Kongo se přišli dnes rozloučit se svým prezidentem Laurentem-Désirém Kabilou. Oficiální pohřeb se uskutečnil v Kinshase. Pohřben bude ve svém paláci. Obřadu se zúčastnili prezidenti 6 afrických zemí.
S jeho úmrtím zemřela i vize amerického ministerstva zahraničí, že by se Kabila mohl stát vedoucím představitelem daného regionu.

Rozhovory v Tabě

Izrael ukončil mírové rozhovory v egypské Tabě, kvůli vraždě dvou Židů na západním břehu Jordánu. Mírová jednání s Palestinci měla trvat 10 dní. Po pohřbu se Izrael rozhodne zda bude pokračovat v dalších kolech rozhovorů.
22.1.2001

Paříž Dakar

TatraKarel Loprais pošesté vyhrál rally Paříž - Dakar v kategorii kamiónů, v osobních automobilech poprvé v historii vyhrála žena - Němka Jutta Kleinschmidt. V motocyklech dosáhl pro zlatou medaili Ital Fabrizio Meoni. Více informací na http://www.dakar.fr/2001/us/.

Bazaar

Ženský časopis Bazaar se ve svém únorovém čísle zabývá problematikou otroctví v Mauretánii. Na straně 68 naleznete reportáž o životním osudu žen, které jsou bytostně spjaty s otrokářskou společností, o systému který přežívá i přes svůj politický zákaz.
19.1.2001

Prezident Kabila je mrtev

Včera byla oficiálně potvrzena zpráva o úmrtí prezidenta DR Kongo - Laurenta Kabily. V zemi vládne jeho syn Joseph Kabila. Tím se potvrdily informace o atentátu z úterý. V zemi je nadále klid, byl vyhlášen státní smutek a plánovaný pohřeb se má uskutečnit 23.1.2001 v hlavním městě Kinshase. Zimbabwe potvrdila novému prezidentu trvající podporu při řešení krize v zemi.

OSN, Etiopie a Eritreje

OSN zrušilo přímé lety mezi hlavními městy Etiopie a Eritreje v reakci na protesty těchto států. Letadla mírové mise budou muset létat přes Džibutsko. Nutno podotknout, že OSN používá vojenská letadla, která vyvolávají obavu obyvatel Eritree. Dříve totiž Etiopie používala podobná letadla k útokům do týla "nepřítele".
Bezpečnostní rada OSN dále odmítla návrh Washingtonu na zrušení embarga na dodávky zbraní. Minulou středu byl návrh zamítnut jako předčasný. USA se však pokusí své stanovisko v radě prosadit znovu tento čtvrtek nebo pátek. Dále Spojené národy plánují rozmístit na etiopsko-eritrejské hranice mírové jednotky v celkovém počtu 4200 mužů. Do oblasti bylo vysláno již 3500 vojáků OSN. Ti by měli dohlížet na dodržování příměří z loňského prosince. Oficiálně tak ukončily dvouletou válku o sporné území.
18.1.2001

Situace je stále nejasná

Ani dnes Vám nemůžeme stoprocentně tvrdit, že prezident Kabila je mrtev. Objevily se jiné oficiální informace, že prezident leží v kritickém stavu v nemocnici v Zimbabwe. V zemi zatím vládne jeho syn Joseph Kabila. V Kongu je klid a pořádek, přesto zatím platí zákaz nočního vycházení.

Zůstáváne tvrdí vojáci Zimbabwe

Zimbabwe má v DR Kongo okolo 11 tisíc vojáku, které podle prezidenta Mugabeho byli zárukou pořádku a stability v této zemi. Je v podstatě jedinou zemí tohoto regionu, která je do bývalých konfliktů v této zemi nejvíce zainteresovaná. Mugabe a Kabila navíc měli velmi vřelé politické vztahy. Kabila v počátcích konfliktu v roce 1998 Zimbabwe slíbil lukrativní obchodní koncese na půdu a diamanty, bohužel zatím z toho nebylo nic a Mugabe by rád dosáhl svého. Zimbabwe na to doplácí poklesem své životní úrovně, veškeré zásoby pohonných hmot a zahraniční měny jdou do Konga. Proto by opoziční strany rády viděli své vojáky doma.

Nalezen 3 milióny let starý hominid

Úlomky kostry hominida nalezli vědci v oblasti Busidima-Dikika na severovýchodě Etiopie. Lebka, krční obratel a několik žeber patřily pravděpodobně hominidnímu dítěti, který v oblasti žil před 3 mil. let. Byl zástupcem druhu Australopithecus afarensis, ke stejnému druhu patřila i známá "Lucy".
Před lety byl v Etiopii odhalen nejstarší přímý předchůdce člověka Ardipithecus ramidus, který žil před 4,4 milióny let. V blízké lokalitě Busidima-Telalak našli ve vrstvě staré 800.000 až 200.000 let kamenné nástroje a přes 30 druhů zkamenělin savců. Ze složení fauny se potom dá vyvodit v jakém prostředí žili naši předci a moderní typ člověka v minulosti.
17.1.2001

Převrat v Kongu

Spojenci (zprava Kabila, Mugabe)Podle posledních zpráv došlo v Demokratickém Kongu k pokusu o státní převrat. Podle belgických a ugandských tajných služeb byl zastřelen prezident Laurent Kabila. Některé zdroje naopak uvedly, že je zraněn či na bezpečném místě.
Smrt prezidenta Kabily dnes také potvrdil jeho mluvčí ve Spojených státech John Aycoth, který prohlásil, že byl zastřelen v úterý odpoledne ve své rezidenci v Kinshase. Prezident podlehl zranění, když na něj vystřelil jeden z jeho tělesných strážců.
Zimbabwský ministr obrany, Moven Mahachi, řekl, že prezident Kabila zemřel na palubě letadla, když letěl do Zimbabwské nemocnice.
Cizinci a ambasadoři se v reakci na smrt prezidenta připravují na evakuaci z Kinshasy. Belgie se rozhodla poslat do Gabunu dvě vojenské jednotky pro případnou evakuaci. právě Belgie má v DR Kongu nejvíce občanů (okolo 2500).
O dalším vývoji Vás budeme informovat.
16.1.2001

Bojkot voleb II

opoziční vůdcePrezident Pobřeží slonoviny, Laurent Gbagbo, obvinil opozičního vůdce Alassane Ouattara, že destabilizuje politickou situaci v zemi.





Generální stávka ve Středoafrické republice

Hlavní odborové organizace ve Středoafrické republice vyhlásily třídenní generální stávku (začala tento pátek 12.1.), jako reakci na to, že vláda přehlíží nevyplácení mezd zaněstnancům. Některé veřejné sektory dluží pracovníkům mzdy za půl roku.
15.1.2001

Bojkot voleb

Opozice v Pobřeží Slonoviny vyzvala k "mírovému bojkotu" nedělních parlamentních voleb v severních oblastech státu. Jejich kampaň zaznamenala velký ohlas a volby byly anulovány. V rodném městě opozičního představitele Alassane Ouattara nepřišel volit nikdo.

Ghana má nové ministry

prezident KufuorGhanským prezident John Kufuor jmenoval 12 ministrů a "radu starších" (senior advisory appointments).




12.1.2001

V Ugandě začala volební kampaň

prezidentV Ugandě začala prezidenská volební kampaň. Volby jsou plánované na 6. března. Prezident Yoweri Museveni, který vládne zemi již 14 let, se utká o přízeň voličů s šesti oponenty. V posledních volbách v roce 1996 ho volilo 70% obyvatelstva. Prosazuje bezpartijní politiku, hospodářský růst a stabilitu.
Prezidentovým nejvážnějším volebním protivníkem je Kizza Besigye, doktor, který bojoval v gerile po boku prezidenta Museveniho v 80 letech.

Opětovné násilí v Alžíru

Nedávné akce teroristů, kteří se opět začali dopouštět násilných činů, při kterých zahynuli 4 cizinci vedly prezidenta Abdal Azíz Buteflika k velmi ostrému projevu, ve kterém se národu svěřil: "V Alžírsku je stále ještě určitý počet teroristů a zrádců, který je nutné omezit. Musíme na ně udeřit železnou pěstí," a dále "Nemají nic společného ani s bohem, ani s naší zemí. Dovedou jen podřezávat hrdla dětí, žen a cizinců."
Tyto akce ohrožují legitimnost současného prezidenta, protože po volbách v dubnu 1999 prohlásil, že ukončí dlouholetý spor, který již stál od roku 1992 život stotisíc lidí. Přitom zaručil amnestii islamistům, pokud se vzdají svého odporu. Amnestie však přibližně před rokem vypršela (20.ledna 2000) a islamisté nadále pokračují ve svých násilnostech.
Zpracováno dle ČTK

Mise nebude

OSN nepošle do Somálska mírovou misi UN, protože se to nesetkalo s pochopením prozatimního vůdce Somálska, Osman Hassan Ali Ato. Ten varoval OSN, aby neopakovala stejnou chybu s prosazováním míru, jako v roce 1995

První krok

Prezident Burundi se setkal s Hutskými povstalci. Stalo se tak poprvé od občanské války v roce 1993. Setkání proběhlo v Libreville v Gabunu pod vedením prezidenta Kabily z Demokratického Konga.
11.1.2001

Bude jezero Nyos bezpečné?

nyosDne 21. srpna 1986 explodovalo jezero Nyos. Mohutná erupce kysličníku uhličitého zabila v blízkých údolích 1 700 lidí a veškerou zvěř.
Francouzští a japonští vědci se dnes v severozápadním Kamerunu pokouší snížit riziko dalšího výlevu nebezpečných plynů z jezera. Plyn se totiž hromadí v hlubších vodních vrstvách jezera a neuniká k povrchu. Jakákoli nestabilita však okamžitě vyvolá výbuch. To se pravděpodobně stalo i v předchozím případě roku 1986. Oblast zasáhly prudké deště a sesuv půdy uvolnil tento obří "šampus".
Vědci zde proto zkouší zařízení, které čerpá vodu z hlubších vrstev jezera. Voda hnána pumpou tvoří nad hladinou velký gejzír, kde se zbavuje kysličníku uhličitého. Tím se snižuje množství tohoto plynu ve vodě a tím i riziko dalšího výbuchu. Přesto však nadále panují obavy, dokonce i z tohoto projektu, protože plyn (CO2) rozpuštěný ve vodě je zde velmi labilní.

Časopis - REFLEX

V čísle 2 tohoto roku vyšel článek Karla Siebera - Causa - Patrice Lumumba. Díky tomuto článku si může každý udělat představu o životě této osoby.

Jižní Afrika se potýká s drogami II

Tento den se na BBC objevila informace, že do jižní Afriky jsou drogy pašovány většinou v "plyšových medvídcích", respektive ve všech typech plyšových hraček. Nedávno v nich byla objevena zásilka v hodnotě 40 mil. randů (5 mil. amerických dolarů).

AIDS v Zambii

Zambie má v současné době okolo 1 miliónů nemocných AIDS, což je pro zemi s necelými 10 milóny obyvateli alarmující. Proto ministr zdravotnictví, Enoch Kavindele, za spolupráce představitelů církví a televizního zpravodajství zahájil osvětovou kampaň. Neznalost problematiky AIDS mezi lidmi pomáhá šířit tento "mor" současné Afriky. V televizi se objevuje šot, kdy dívka mluví o sexu a antikoncepci a názorně ukazuje použití prezervativu. Přesto se tvůrci pořadu domnívají, že je čeká obtížná cesta, protože mluvit o sexu se v domácnostech stále považuje za tabu. 10.1.2001

Jižní Afrika se potýká s drogami

injekcePo pádu apartheidu nabralo uživání heroinu a kokainu v Jižní Africe (JAR) nebývalých rozměrů. Postižena je pouze bílá komunita. Panují však velké obavy z postupného rozšiřování cracku (směs kokainu upravená s kuchyňskou sodou) mezi černé obyvatelstvo. Jeho cena je asi 50 randů (okolo 6,5 dolaru) za kapsli.
"Od zahájení demokratizace země v roce 1993 se za pět let množství zabaveného kokainu více než zdesateronásobilo: ze 78 na 636 kilogramů. Počet zadržených za držení či prodej kokainu se zvýšil z 274 (1997) na 701 (1999), co se týče heroinu z 24 na 81. Kokain přichází do JAR nejvíce z Bolívie nebo Peru, zatímco heroin z jihovýchodní Asie." dle ČTK

Cholera v Zambii

Dle ústředního zdravotnického úřadu zemřelo za tři týdny v Zambii na choleru již 14 osob. Cholera je infekční onemocnění. Jejími příznaky jsou záněty střev, silné průjmy a zvracení. Přenáší se při nedodržování základních hygienických zásad.
Epidemie propukla už loni koncem prosince ve městě Chililabombwe v provincii Copperbelt. Nyní je situace nejhorší ve správním středisku Střední provincie Kabwe.

OSN zruší Embargo

Bezpečnostní rada spojených národů pravděpodobně zruší již osmiměsíční embargo na dodávky zbraní do Etiopie a Eritrei.

Jižní Nigérie chce autonomii

Všech sedmnáct guvernérů jižních oblastí Nigérie se shodlo ve svém postupu prosadit větší nezávislost na centrální vládě. V této oblasti jsou důležitá naleziště ropy. Guvernéři chtějí touto cestou získat nejen větší kontrolu nad černým zlatem, ale zároveň se bránit postupnému rozšiřování práva Šaria. Toto islámské právo je vyznáváno v severních islámských regionech, kdežto jižní regiony jsou křesťanské. Guvernéři však hodlají nadále zůstat v jednotném státním celku, ale odmítají federativní zřízení, jaké panuje dnes.
9.1.2001

Útok ozbrojenců na loď

Již čtyři konžští uprchlíci a jeden Tanzanec byli zatčeni v souvislosti s ozbrojeným útokem na trajekt. Při středečním útoku na loď na jezeře Tanganika zahynulo nejméně 14 osob. Na lodi se 70 pasažéry přikázali maskovaní ozbrojenci všem 60 mužům na palubě, aby se svlékli a skočili do jezera. Jezero leží na hranicích Tanzanie, Zambie, Burundi a Konga. 45 mužům se údajně podařilo doplavat do bezpečí. Zbylých 15 lidí se však utopilo, prozatím bylo nalezeno 12 těl utopených. Tři další se pohřešují. Dva cestující byli na místě zastřeleni, mezi nimi i tříletá holčička. Útočníci použili k přepadení kradené rybářské čluny, oloupili pasažéry a zmocnili se trajektu. Vzhledem ke špatné komunikaci v Tanzanii trvalo několik dní, než zprávy o incidentu dorazily z odlehlé Kigomy do hlavního města Dáresalámu. Hustý déšť a bouře ztěžují policii práci při hledání dalších obětí. Úřady označily přepadení lodi s běžnými pasažéry za nebývalou záležitost. V této oblasti jsou častější útoky na rybářské čluny.
(zpracováno dle AP a ČTK)
8.1.2001

Pokus o státní převrat v Pobřeží slonoviny

Střelba z automatických zbraní i výbuchy se v noci na dnešek ozvaly v ekonomické metropoli Pobřeží slonoviny Abidžanu. Výbuchy byly slyšet nejzřetelněji v okolí sídla státního rozhlasu ve čtvrti Plateau a posléze také u televizní stanice v rezidenční čtvrti Cocody.
Západoafrická země se teprve před dvěma měsíci vypořádala s vojenskou vládou. Předtím se déle než rok zmítala v politickém a etnickém chaosu. V Pobřeží slonoviny skončila loni v říjnu v důsledku lidových protestů vojenská vláda, která trvala deset měsíců. V prosinci loňského roku otřásly Abidžanem pouliční násilnosti v důsledku vyloučení Ouattary z prezidentských voleb a napětí mezi Gbagbovými přívrženci, většinou křesťany z jihu země, a Ouattarovými stoupenci, muslimy ze severu, přetrvává dodnes.
Vysílání rozhlasu i televize v této západoafrické zemi bylo přerušeno od chvíle, kdy se v mnoha částech Abidžanu ozvala v neděli pozdě v noci střelba z automatických i těžkých zbraní. Státní rozhlas po tu dobu vysílal výzvy povstalců. Ministr vnitra Pobřeží slonoviny Emile Boga Doudou dnes ráno v 07:00 SEČ africkému vysílání rozhlasové stanice BBC řekl, že pokus o puč byl potlačen a že provládní síly převzaly kontrolu nad televizní stanicí. Obyvatelé čtvrtě informovali o velkém boji, který se tam odehrál. Střelbu a několik mohutných explozí bylo prý slyšet ještě nějakou dobu poté, co Boga Doudou ohlásil zmaření puče.
(zpracováno dle Reuters, AP, BBC, ČTK a AFP)
7.1.2001

Lidé a Země

Lednové číslo zeměpisného a cestopisného měsíčníku Lidé a Země je celé věnováno národním parkům Afriky a problematice ochrany přírody. Obsahuje články: "Ochrana africké přírody, Odlesky Kilimandžára, Krugerův národní park, Serengetská pláň, Národní park Kapský poloostrov, Kam odlétli plameňáci, Zemí Masajů, Safari v Národním parku Chobe, Do kráteru Ngorongoro, Nosorožci v Hluhluwe, Matopos - tajemství žulového ticha, Obchod s bílým zlatem, Mozaika zajímavostí a Pohádkový baobab."

Jak názvy vypovídají, číslo je věnováno jihovýchodnímu regionu Afriky. Články jsou pěkně doprovozeny fotografiemi. Koho zajímá tento region a jeho flóra a fauna, měl by si toto číslo (1/2001, ročník 50) pořídit. Cena měsíčníku je 35 Kč.