Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za únor 2001


27.2.2001

25 let boje za nezávislost Západní Sahary

Vojenskou přehlídkou v Alžíru oslavila Fronta Polisario 25 let boje za nezávislost Západní Sahary. Její představitelé upozornili Maroko,že válka ještě neskončila.
Vojenskou přehlídku zhlédlo tisíce lidí, kteří žijí v uprchlických táborech. Vůdce Fronty Polisario a neoficiální prezident - Muhammad Abdal Azíz na přehlídce prohlásil, že příměří podepsané v roce 1991 pod patronátem OSN je v ohrožení.
Západní Sahara byla násilně připojena k Maroku v roce 1975. Tato země má bohatá naleziště fosfátů. Poté 27.února 1976 Fronta Polisario vyhlásila Saharskou arabskou demokratickou republiku (SADR) a zahájila boj za nezávislost. OSN se pokouší uskutečnit v Západní Sahaře referendum o sebeurčení již od roku 1991, ale díky obstrukcím Maroka, byl termín lidového hlasování několikrát odložen. Podle nejnovějších plánů by se mělo uskutečnit v příštím roce.

Demonstrace v Mogadišu

Stovky Somálců se dožadovaly znovuotevření přístavu a letiště. Ty byly uzavřeny úřady po odchodu mírových sborů OSN v březnu 1995. Dnes je letiště a přístav pod kontrolou klanů, které bojují proti prozatímní vládě prezidenta Abdoulkassima Salata Hassana.
Somálský prezident se již měsíce neúspěšně pokouší vyjednat s klanovými vůdci jejich zpřístupnění. Podle posledních informací západních pozorovatelů v Somálsku roste únava z trvalých bojů znesvářených klanů. Tyto klany si po pádu diktátora Mohammada Siada Barreho rozdělily zemi na sféry vlivu. V Mogadišu ale klanová nevraživost přetrvává a tak může vzniknout nový kolotoč násilí.

24.2.2001

Colin Powell jednal se svým ruským protějškem

Americký ministr zahraničí Colin Powell a jeho ruský protějšek Igor Ivanov zahájili dnes v Káhiře své první přímé jednání. Hlavním tématem budou pravděpodobně projekty protiraketové obrany. Po konci rozhovorů Colin Powell vyjádřil uspokojení nad rozhovory s ruským ministrem zahraničí Igorem Ivanovem

Afrika žádá o pomoc

Nejvyšší představitelé afrických zemí požádali Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světovou banku (IBRD), aby pomohli Africe dostat se z těžké ekonomické situace a zapojit se do globálního společenství. Učinili tak na třídenním summitu, který se za účasti čelních činitelů obou těchto mezinárodních organizací koná v tanzanské metropoli Dáresalámu.
Vrcholné schůzky se kromě tanzanského prezidenta Benjamina Mkapy účastní prezidenti Botswany, Eritrey, Keni, Malawi, Mozambiku, Rwandy, Ugandy, Zambie a Zimbabwe a premiér Etiopie. Přítomni jsou také prezident Světové banky James Wolfensohn a Hlavní ředitel a předseda Výkonné rady MMF Horst Köhler.
Afričtí prezidenti došli k poznání, že neustálé dary nejsou klíčem k vyřešení jejich ekonomických problémů. Místo toho si přejí pomoc především od IBRD a MMF při vypracování realizovatelných rozvojových programů.
Africké ekonomiky nyní zaznamenávají roční růst jen kolem čtyř procent. Podle Světové banky je však nutné dosáhnout sedmi až osmi procent a tuto úroveň udržet minimálně deset let. Jen tak se dá snížit těžká chudoba černého kontinetu.
Podle představitelů MMF a IBRD je lékem na zoufalou situaci omezení konfliktů, zlikvidovat korupci a efektivně vládnout. Jenom tak lze prý získat zahraniční kapitál.

Ofenzíva alžírské vlády

Alžírské vládní bezpečnostní síly zabily v pátek odpoledne v oblasti Úm-Drú necelý 200 kilometrů západně od metropole 13 ozbrojených islámských teroristů. Bezpečnostním silám se podařilo při operaci zajistit "významné množství zbraní a střeliva"
23.2.2001

Súdánu se změnila vláda

Súdánský prezident - Umar Bašír - jmenoval ve čtvrtek večer do funkce novou 31člennou vládu. Tito lidé jsou většinou členy jím ovládaného Národního kongresu (NC). Oznámila to v noci na dnešek súdánská státní televize. Prezident Bašír zastává současně i funkci předsedy vlády.
K novému jmenování vlády došlo den poté, co byl zatčen islamistický vůdce Hasan Turábí. Turabí je představitel opozičního Národního lidového kongresu (CNP). Zároveň byl hlavním politickým a náboženským ideologem Súdánu. Stál též pravděpodobně za převratem, kterým se dostal generálporučík Bašír v roce 1989 k moci. Má politický vliv především mezi studenty a islamisty.
Policie rovněž zamezila vydávání opozičních novin a zatkla na 30 dalších Turábího spojenců.
Turábí byl Bašírovým blízkým spolupracovníkem. V prosinci 1999 ale prezident rozpustil parlament a vyhlásil v zemi výjimečný stav.
22.2.2001

Válčící strany v Kongu ukončí své akce

Válčící strany v Konžské demokratické republice souhlasily s tím, že počínaje 15. květnem ukončí své akce. Poté začnou stahovat své jednotky. Dosažení této dohody oznámily ve středu večer diplomatické zdroje v New Yorku, kde se představitelé válčících zemí a povstaleckých hnutí zúčastnili dvoudenního zasedání.
Od tohoto data budou pozorovatelé OSN připraveni k rozmístění v oblasti, kde budou sledovat odsun cizích sil.

Ebola a osiřelé děti

Na 400 dětí osiřelo v Ugandě po epidemii viru Ebola. Loni zahynulo na tuto nemoc nejméně 173 lidí. Ve městě Gulu na sever od hlavního města Kampaly zůstalo asi 370 sirotků. Ebola tam byla zjištěna loni v říjnu. Virem smrtelně nebezpečné choroby je v Ugandě nakaženo více než 4000 obyvatel. Epicentrem onemocnění se 14. října stalo Gulu, odkud se Ebola rozšířila i do dalších oblastí severozápadně a jihozápadně od Kampaly. Podle týmu doktora Sama Okwareho bude příští týden možno Ugandu vyhlásit zemí bez Eboly. Uplyne totiž 21 dní od posledního zjištěného případu této nemoci.
Ebola patří k nejnebezpečnějším infekčním onemocněním na světě.

Nezletilí vojáci

dětští vojáci Organizace spojených národů objevila ve výcvikovém táboře v Ugandě více než 160 dětských vojáků z Demokratické republiky Kongo, kteří se zde cvičili na gerilovou válku. OSN se hodlá o tyto děti a mladistvé ve věku od devíti do sedmnácti let postarat a poslat je domů.



20.2.2001

Světová banka dorazila do Afriky

Představitelé Světové banky a Mezinárodního měnové fondu zahájili historicky první návštěvu Afriky. Včera se setkali s jedenácti africkými vůdci v Bamaku, hlavním městě Mali.
Horst Köhler z Měnového fondu a prezident Světové banky James Wolfensohn chtějí zdůraznit nový přístup k problémům tohoto světadílu. Přišli podle svých slov naslouchat, porozumět a podpořit africké snahy.

19.2.2001

V Jižní Africe o ekonomice a lidských právech

Minulý týden jednal v Jihoafrické republice s tamními představiteli český ministr zahraničí Jan Kavan. Na programu jednání byla ekonomická spolupráce a lidská práva.
Ve čtvrtek se J.Kavan setkal s jihoafrickým ministrem obchodu a průmyslu Alekem Erwinem, ministrem státních podniků Jeffem Radebem a ministryní zahraničí Nkosazanou Dlamini Zumovou. V pátek ho přijal viceprezident Jacob Zuma a předsedkyně Národního shromáždění Frene Noshir Ginwallová.
Kavan se s jihoafrickými představiteli dohodl na prohloubení spolupráce v ekonomické oblasti. V současné době vzájemná obchodní výměna dosahuje 50 miliónů dolarů ročně a Jižní Afrika je tak naším nejvýznamnějším obchodním partnerem na černém kontinentu.
Obě strany soudí, že ekonomická spolupráce se nebude omezovat jen na výměnu zboží. Ale bude se vyvíjet v zakládání společných podniků, které by pak pronikaly na třetí trhy. Objevily si již první návrhy týkající se výroby bezešvých trubek a ocelových lan. Dále by měla být vytvořena česko-jihoafrická smíšená komise, jejímž cílem bude prohloubit hospodářskou spolupráci obou zemí.
Česká republika má též velký zájem účastnit se plánované privatizace v Jižní Africe a výstavby rychlodráhy, která by měla spojovat Pretorii s Johanesburgem.
V závěru své návštěvy Kavan hovořil i o lidských právech. S Jižní Afrikou nás spojuje podobná zkušenost s totalitními režimy. V květnu proběhne též velká konference o rasismu v Durbanu, které se zúčastní i prezident Havel.
Kavan se tak úspěšně pokusil zlepšit bilaterální vztahy obou zemí. Jižní Afrika je pro nás vstupní branou do jihoafrického regionu.

Zpravodaj BBC uprchl ze Zimbabwe

Joseph Winter Novinář BBC, Joseph Winter, uprchnul společně s rodinou do Jižní Afriky. Stalo se tak poté, co na jeho dům zaútočila skupina šesti mužů oblečených v civilu. Ti tloukli do dveří a několikrát po něm i vystřelili. Již předtím si novinář stěžoval na neustálé sledování ozbrojenými lidmi. Před touto událostí si vláda Velké Británie stěžovala na zastrašování J. Wintera.
Zimbabwský ministr informací Jonathan Moyo prohlásil ve státní televizi, že pan Winter opustil zemi, protože neměl platné pracovní povolení. Toto prohlášení novinář dementoval jako absolutní nesmysl. V zemi pracuje již 4 roky a povolení mu končí až v únoru roku 2002.

Ohrožený maniok

Nigerijští vědci plánují zachránit tuto velmi důležitou plodinu pro DR Kongo. Maniok je ohrožen drobnou zelenou mšicí, která přenáší nemoci. Výzkumníci z International Institute for Tropical Agriculture (IITA) v Ibadan tvrdí, že maniok živí 70% populace Konžanů, ale jeho sklizeň klesla v posledních letech na polovinu. Vědci se obávají potravinové krize v této zemi a pokouší se zde aklimatizovat jiné odrůdy manioku, které budou proti nemocím odolné.

16.2.2001

Proč nigerské ženy chtějí být tlusté?

V Nigeru, podobně jako v jiných zemích Afriky, je pro ženy a může ideálem krásy nadváha. Je to tedy přesný opak toho, co vyznáváme my. Nadváha má ukazovat, jak se dobře stará manžel o svoji choť, že je zámožný a zodpovědný.
Například ženy z etnické skupiny Džerma zde dokonce při svátku Hangandi soutěží o to, která z nich je nejtěžší. Na soutěž se připravují pojídáním množstvím jídla a tekutin těsně před závěrečným vážením. Vítězkou se stává žena, která váží nejvíce. Lid Kalabari na jihovýchodě Nigérie tradičně posílá budoucí nevěsty na "výkrmné farmy".
Co všechno jsou ženy schopné udělat pro krásu jistě známe ze svého okolí, jenže zde je cílem být co nejkorpulentnější. Proto ženy konzumují nejen bohatou stravu, ale i steroidy a prášky, které vyvolávají chuť k jídlu. Méně majetné se uchylují i ke konzumaci potravy pro domácí zvířata, která obsahuje stimulanty pro rychlé získání váhy.
Tyto experimenty nesou mnoho zdravotních problémů: bolesti koleních kloubů, bolesti v bocích, srdeční problémy, ...

Kavan druhý den v Africe

Ministr zahraničí Jan Kavan pokračuje ve své návštěvě Jižní Afriky. Včera jednal v Kapském Městě ve vojenské oblasti s jihoafrickým ministrem obrany Patrickem Lekotou o různých možnostech spolupráce. Kavan svému resortnímu kolegovi také předložil nabídku o prodeji českých lehkých bitevních letounů L-159. Ministr zahraničí bude na jihu Afriky až do soboty. Kavan se též pokoušel zajistit možnost studijních pobytů pro naše studenty afrikanistiky. Zajímal se také o případnou účast našich investorů na budoucí privatizace státních podniků Jižní Afriky.

Malawi a Mozambik sužují záplavy

Záplavy Jižní a střední část Malawi postihly prudké deště, tisíce lidí jsou bez přístřeší. Přesto zde zatím nebyly, kromě škod na životním prostředí hlášeny žádné ztráty na životech.
Naopak v Mozambiku v minulém týdnu zničily povodně životy 18 lidí, mnoho jich je bez přístřeší. Deště spojené se silnými povodněmi sužují zemi již přes dva týdny. Záchranným týmům dochází palivo pro helikoptéry a lodě. Situace se zde stále zhoršuje, přesto nedosahuje rozměrů loňských povodní, při kterých zahynulo více než 700 lidí.

Mírová jednání v Lusace

Mírová jednání v Lusace se příliš nevedou, v současné době zde opravdu jednají pouze DR Kongo a jeho spojenci Zimbabwe, Angola a Namíbie. Joseph Kabila však doufá v ukončení 2 a půl leté občanské války v jeho zemi. Zimbabwský prezident R. Mugabe se nechal slyšet, že z Konga odejde až po odchodu vojsk Rwandy a Ugandy, které podporují povstalce. Uganda a Rwanda se do jednání zatím nezapojily. Rwandský prezident Kagame dále prohlásil, že Zambie není nestranná. Je otázkou jestli mírový koncil již teď není odsouzen k nezdaru.


14.2.2001

Násilí v Johannesburgu

Policie SA Stovky obyvatel černošského sídliště Alexandra u Johannesburgu dne 13.2. sváděly těžké bitvy s policisty, kteří se je snažili přimět k evakuaci. Úřady se je rozhodli vysídlit, protože této chudinské čtvrti v Jižní Africe (JAR) hrozí epidemie cholery z nedaleké řeky. Jako reakci na to černošské obyvatelstvo házelo na policisty kamení. Za všeobecného zmatku policisté stříleli do davu gumovými projektily a použili také slzný plyn. Vše připomínalo scény jako v době před 12 lety.
Podle policejní inspektorky Mary Martinsové-Engelbrechtové byl při střetech postřelen jeden obyvatel čtvrtě. Jeho stav je nyní stabilizovaný.
JAR v posledních měsících sužuje epidemie cholery, která si vyžádala již přes 100 obětí zvláště v provincii KwaZulu-Natal.

Kavan odletěl do Jižní Afriky

O spolupráci mezi Jihoafrickou a Českou republikou odletěl dnes ministr zahraničí Jan Kavan jednat do Jižní Afriky (JAR). Čtyřdenní oficiální návštěva začne ve středu.
Kavan bude v JAR jednat s ministry zahraničí, průmyslu a obchodu a obrany Nkosazanou Zumovou, Alecem Erwinem a Patrickem Lekotou. Nakonec přijme Kavana i viceprezident Jacob Zuma.
JAR je po uzavření smlouvy o koupi pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast společností South African Breweries jedním z největších mimoevropských investorů v ČR. Zároveň je i naším největším obchodním partnerem ČR v subsaharské Africe.
Zpracováno podle zdroje ČTK
13.2.2001

Koridor pro uprchlíky

Rebelové v Sieře Leone, kteří bojují proti oficiální vládě, podporují vytvoření bezpečného koridoru do sousední Guinei. Podporu rebelů má tento návrh přesto, že je to návrh vládní. V současné době již uprchlo do Guinei okolo 250 000 lidí. Bezpečnostní koridor pro lidi z místa bojů mají pod kontrolou povstalci a v budoucnu ho budou chtít kontrolovat. Do jednání je zapojeno i OSN.

Z Brna do Afriky

Několik odchovaných antilop adaxe nubijského ze ZOO v Brně, vyrazilo v těchto dnech do Afriky. Z Brna do Afriky byly již v letech 1995 a 1996 poslány tři samice a tři samci adaxe nubijského. Na světě jich ve volné přírodě běhá posledních 500 kusů. Žijí především v okrajových částech Sahary. Adaxové patří celosvětově mezi ohrožené druhy zvířat.
12.2.2001

Masakr v Alžírsku

26 lidí bylo zabito během prvního letošního útoku islámských ozbrojených skupin. Během útoku zahynulo 11 dětí, z nich nejmladší obět byla mladší šesti měsíců. Útok se odehrál v sobotu večer asi 100 km od hlavního města v blízkosti města Berrouaghia.

Súdán hostí COMESSA sumit

COMESSA je organizací států saharské a sahelské části Afriky a tvoří ji 11 států. Pro Súdán je to velký krok, jak se dostat z několik let trvající mezinárodní izolace.
10.2.2001

Krodýlové řádí na jihu Malawi

Krokodýl nilský Malawijská vláda ukončila sezení o problému krokodýlů na jihu země. Zdejší krokodýlové z oblasti řeky Lower Shire zabíjeli mnoho zvířat a byly hlášeny i útoky na lidi místními lidmi. Na snížení počtu krokodýlů bude dohlížet vláda. Otázkou je jestli lidé z údolí budou dodržovat povolený počet kusů k odstřelu. Ochránci přírody se obávají, že lidi k tomuto kroku vede spíše touha po zisku než oprávněné obavy. Krokodýlové nilští patří mezi celosvětově ohrožený druh.



9.2.2001

Rebelové opouští Libérii

Moskyt Liberijská vláda prohlásila, že Sam Bockaire, známý též jako Moskyt a vůdce rebelů opustí tuto zemi. Po svém propuštění bude odsunut do Pobřeží Slonoviny. Bockaire je obviňován OSN, že rozpoutal civilní válku v Sieře Leone a Libérii za jeho podporu hrozí i sankce OSN. Bockaire byl financován z těžby diamantů v Libérii a společně s ním i RUF (Revoluční Spojenecká Fronta).






8.2.2001

Rwanda plánuje opustit DR Kongo

Rwandský prezident Paul Kagame řekl, že jeho vojáci jsou připraveni opustit DR Kongo a klíčové východní město Pweto za předpokladu, že na jejich odsun budou dohlížet mírové sbory OSN. Bezpečnostní rada OSN je připravena na tuto misi poskytnout 120 vojáků již v dubnu. Dalších 40 by mělo dorazit do DR Kongo následující měsíc. Jednotky OSN též povedou vyšetřování masakru v DR Kongo z roku 1994. Odpovědní lidé musí být však adresně označeni a potrestáni. Dále zde budou zprostředkovávat rozhovory mezi Rwandou a DR Kongo a posledním cílem mise by mělo být odsunutí všech cizích armádních složek z DRKongo
7.2.2001

Levné léky proti AIDS

Indická firma Cipla Ltd bude vyrábět léky proti AIDS, které budou stát méně než 1 dolar pro nemocného na den. Podobné léky stojí ve vyspělých zemích 10 až 15 tisíc dolarů na léčbu pacienta za rok. Složení léku je podobné svému dražšímu protějšku. Suma léků z vyspělých zemí je pro většinu nakažených značná, protože se jedná o lidi "třetího světa". Týká se to zvláště subsaharské Afriky, kde žije většina nakažených. Jeto asi 70 % lidí z celkového počtu 36 mil. lidí ve světě. Nový lék tak poskytne naději i jim.
2.2.2001

Kabila jednal ve Rwandě o míru

Konžský prezident Joseph Kabila se setkal ve Washingtonu s rwandským prezidentem Paulem Kagamem. Rwanda otevřeně podporuje v DR Kongo povstalecké skupiny proti vládě v Kinshase. Setkání uspořádal G. Bush jako začátek potřebného dialogu mezi těmito zeměmi. Kongresu se zúčastnili další představitelé těchto zemí a významní zahraniční hosté.
S Kabilou se též sešel americký ministr zahraničí Colin Powell. Byl to první americko-konžský kontakt poté, co Kabila převzal prezidentský úřad po svém otci Laurentu Kabilovi. Ten byl zavražděn 16. ledna tohoto roku. Spojené státy se velmi angažují, aby byla dodržována "Lusacká dohoda", která je neustále porušována. Kabila po odchodu z jednání nepotvrdil, že s Kagamem opravdu mluvil.
1.2.2001

Libye požádala o zrušení sankcí

Dne 31.1., krátce po vynesení rozsudku skotského soudu, který uznal vinným jednoho z podezřelých Libyjců Abdal Basata Alího Muhammada Midžrahího za atentát na letadlo PanAm, požádala Libye o okamžité zrušení sankcí. Toto stanovisko podpořil i generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Ahmad Ismat Abdal. Sankce uvalila OSN v roce 1992 pro neochotu Libye vydat podezřelé z útoku na letadlo PanAm. Druhý obžalovaný Libyjec Amín Chalíf Fíma byl osvobozen.
Týž den dále Libye požádala o odškodnění za utrpěné ztráty v důsledku sankcí. Poté, co bude znám výsledek odvolacího řízení, je Tripolis připraven zvážit vyplacení kompenzací obětem atentátu v roce 1988 nad městem Lockerbie. Státní libyjský rozhlas po středečním vynesení rozsudku sdělil, že odsouzený Libyjec se do 14 dní odvolá. Libyjský velvyslanec v OSN Abuzíd Umar Durdá ve středu sdělil, že Libye uznala rozhodnutí skotského soudu, ale popírá jakékoli zapojení tripolské vlády do tohoto zločinu. Libye podle něho však vyrovná všechny náhrady, které souvisí s pumovým útokem a o nichž by v civilním řízení rozhodly skotské soudy. V samotné Libyi rozsudek vyvolal nepokoje a demonstranti ho označili za nespravedlivý diktát USA a Velké Británie.