Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc duben

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za září 2001


13.9.2001

Afričané čekají na zprávy příbuzných

Podle posledních zpráv zahynuli při útoku na Světové obchodní centrum dva lidé z afrického kontinentu - jeden muž z Jižní Afriky a ghanská žena. Mnoho dalších se však neúspěšně pokouší spojit se svými příbuznými v New Yorku. Zimbabwský ambasador prohlásil, že mezi nezvěstnými je i 6 jejich občanů.

Opoziční vůdci v Zambii chtějí policejní ochranu

Opoziční politik - Edith Nawakwi (Forum for Democracy and Development - FDD) - požádal o policejní ochranu. V srpnu byl spolu s dalšími opozičními představiteli obviněn z pomluvy, vše se odehrálo po kritice prezidenta Chiluby, že veřejné zdroje byly rozkradeny. Hlavním důvodem však byla obava o svůj život. V červenci totiž byli v Lusace zavražděni straníci FDD, kteří se chystali obvinit z korupce 3 vládní ministry.

Afrika soucítí s Amerikou

Mnoho představitelů afrických států odsoudilo teroristický útok proti USA. Podobně jako všude na světě i africké země posílily obranu strategických budov, elektráren, mostů, ... Mnoho zemí nabídlo i svou pomoc. Naopak v některých zemích část obyvatel útok oslavovala.

Žena ugandského opozičního vůdce obviněna

Žena ugandského opozičního vůdce - Winnie Byanyima - byla obviněna z nedovoleného držení zbraně a z podněcování násilí. Její manžel Kizza Besigye, bojoval v březnu tohoto roku o úspěch ve volbách, stál tak proti současnému prezidentu Yoweri Museveni. Zbraň našla policie v jejím domě. Podněcování násilí se prý dopustila slovy: "Freedom is sweet but not cheap, you have to fight for it."

V Jižní Africe roste kriminalita spojená s drogami

Jihoafrický ministr vnitra Steve Tshwete prohlásil, že drogy se stávají hlavním zdrojem kriminality. 45% zadržených, kteří spáchali trestní čin, bylo pod vlivem nějaké drogy.

Libye skoupila "caribské banány"

Libye oznámila, že na světových trzích skoupila všechny producenty banánů v Karibské oblasti, respektive Sv. Vincenta, Grenady a Dominikánské republiky. Na oplátku jim přislíbila půjčku ve výši 21 miliónů USD.

Zimbabwská ekonomická krize

Zimbabwská ekonomika je v troskách a Světová banka doufá, že k řešení problému v Zimbabwe snad přispěje účast Jižní Afriky a Nigerijského presidenta v politickém tlaku na R. Mugabeho. Prezident Mbeky (Jižní Afrika) prohlásil, že Mugabe ohrožuje "africkou renesanci.&qout; Úloha Jižní Afriky v urovnání problémů v Zimbabwe je však klíčová, protože bez její aktivní podpory by již Zimbabwe bylo v troskách.

Zimbabwe se politicky rozděluje

Opoziční strana Movement for Democratic Change vyhrála komunální volby v druhém největším městě Zimbabwe Bulawayu. Robert Mugabe nikdy neměl velkou podporu v tomto hlavním městě minority Ndebelů.

V Siera Leone bude více mírových sil (UNAMSIL)

Spojené národy chtějí posílit svoji přítomnost v této zemi, blíží se totiž volby, které se uskuteční v příštím roce. Jednotkám UNAMSIL tak byla prodloužena mise do 31. 3. 2002, ačkoli měla končit letos. To vše pro udržení mírového procesu.


12.9.2001

Africké reakce na útok proti USA

Smutný svět se smutnými lidmi, jedni slaví, druzí jsou zděšeni či mají strach. Neradostný to obraz dnešního dne. Kdo za útoky stojí, je v současné době předčasné jakýmkoli způsobem komentovat. Jedno je jisté - svět se změnil a značně změní. Otevřelo se množství otázek na něž zatím není odpověď.
Jen doufám, že USA nevezmou tuto záležitost jen jako útok na jejich zemi, ale jako útok proti celému světu. Svět by měl naopak projevit svou aktivní účast v odhalení viníků a boji proti terorismu. My všichni jsme totiž byli napadeni.


Afrika
Spolu s Palestinci, oslavovali i muslimové v severních regionech v Nigérii. Společně s nimi oslavovali i jiné skupiny, kteří odsuzují politiku USA na Blízkém východě a v Africe.

Pro Keňu tato událost znamenala vzpomínku na jiný teroristický akt v roce 1998 - útok proti ambasádě USA v Nairobi. Keňský president Daniel arap Moi prohlásil, že terorismus nepřináší žádné řešení problémů či konfliktů. Někteří Keňané jsou však přesvědčeni, že USA zakusili to, co oni před 3 lety, díky jejich přítomnosti v zemi. Islámská organizace "Islamic Youth Organisation" chce dnes oslavovat tento útok.

Většina afrických zemí však útok odsoudila. Například i lybijský vůdce Muammar Kaddáfí (dříve obviňován z podpory terorismu) odsoudil teroristický útok proti USA a nabídl americkému lidu humanitární pomoc.

On line zpravodajství můžete sledovat na iDnes a Světu na Modro.


3.9.2001

Egyptská poušť jako krok na Mars

Egyptská poušť se stane základnou pro pokusy francouzského týmu vědců. Ti zde chtějí vyzkoušet moderní přístroje pro detekci vody, jež budou vyslány na Mars. Káhira nyní povolila konání zkoušek na egyptském území. V únoru 2002 začnou v poušti na západě země zkoušky systému Netlander složeného ze čtyř geologických radarů. Další experiment v egyptské poušti na jihozápadě země se bude provádět koncem roku 2002 nebo počátkem roku 2003. Bude to systém obrázkových radarů Ramsés. Zatímco Netlander se omezí na průzkum, Ramsés bude produkovat snímky. Oba systémy umožní najít zároveň vodu v egyptské poušti.

Odbory se postavily proti ANC

Jižní Africe hrozí celonárodní stávky. Jihoafrická odborová centrála (COSATU) se snaží přemluvit veřejnost i řadové členy ANC, aby se postavili na odpor vládě, která chce zahájit masivní privatizaci. To vyvolalo ostrou reakci kabinetu, který odbory kritizuje za dvojakou politiku. Thabo Mbeki (prezident Jižní Afriky) na danou situaci reagoval prohlášením: "Dokument ANC z roku 1992 Připraveni vládnout obsahuje vše potřebné pro definování úlohy veřejného a soukromého sektoru, přeskupení státního majetku, a hlavně převedení moci na černé obyvatelstvo. To vše jsme do značné míry splnili a jakékoli argumenty proti tomu jsou falešné."

Otec srdečních transplantací zemřel

Jihoafrický srdeční chirurg Christian Barnard, který v roce 1967 jako první na světě provedl úspěšnou transplantaci srdce na člověku, včera zemřel na Kypru ve věku 78 let.





Opilý skinhead napadl lékaře

Opilý skinhead napadl minulý týden v noci z neděle na pondělí v kyjovské nemocnici angolského lékaře.

Těžké deště v severní Nigérii během několika posledních dní zatopily okolo 12 vesnic a 10 tisíc lidí přišlo o přístřeší. Vládní zdroje uvedly, že zemřelo okolo 17 lidí a mnoho dalších je pohřešováno. Řeky v oblasti nadále stoupají.

Tiskové zprávy z Pressu Namodro - další zprávy z Afriky

http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010902847&t=press

http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010831748&t=magazin