Hlavní stránka

Státy

Tiskové zprávy

Zajímavé odkazy


Zprávy za měsíc leden

Zprávy za měsíc únor

Zprávy za měsíc březen

Zprávy za měsíc květen

Zprávy za měsíc červen až srpen

Zprávy za měsíc září

Zprávy za měsíc říjen

Zprávy za měsíc listopad

Zprávy za měsíc prosinec

Aktuální zprávy


Společnost přátel Afriky


Tiskové zprávy za duben 2001


29.4.2001

V DR Kongu byli zabiti příslušníci Červeného kříže

Šest příslušníku Červeného kříže bylo zabito v DR Kongu, jak oznámila tato organizace. Stalo se tak při procházce po okolí v blízkosti města Bunia na severo-východě země.
27.4.2001

Devět etiopských studentů uneslo letadlo

Devět etiopských studentů uneslo včera letadlo s 50 cestujícími na palubě. Letadlo letělo z Etiopie do sousedního Súdánu. Únosci se prý dožadují schůzky s tamními americkými a britskými diplomaty.
Súdánské úřady se dnes dohodly s vyjednávačem skupiny únosců etiopského vojenského letadla, které od čtvrtečního večera stojí na letišti v Chartúmu, na propuštění všech rukojmích. Později únosci etiopského letadla propustili rukojmí a vzdali se.
Etiopské hlavní město bylo minulý týden dějištěm tvrdých střetů mezi studenty a policií. Ti se domáhali svých akademických svobod. Při nepokojích zahynulo 41 lidí.
Situace se uklidnila až tento týden, avšak univerzitní studenti dosud odmítali vrátit se zpět do poslucháren. Požadovali propuštění všech spolužáků zadržených při násilnostech na studentských kolejích. Etiopská policie dnes propustila 1200 studentů zadržených při demonstracích minulý týden. Není jasné, zda z policejního zařízení na okraji města byli propuštěni všichni zatčení.
"Policejní akce proti studentům byla tou nejvážnější chybou, která změnila klidný protest v mohutný výbuch zloby," napsal komentátor listu Fortune.
26.4.2001

Kofi Annan vyzval k boji proti AIDS

Generální tajemník OSN Kofi Annan Generální tajemník OSN Kofi Annan vyzval v k celosvětové sbírce miliónů dolarů, která by měla být použita v boji proti AIDS v Africe. Částka mezi 7 až 10 mld. dolarů by prý měla být postačující. Prohlásil to na sumitu o Aids v Africa v Nigerijském hlavním městě - Abuji.
Dále prohlásil:"We need money. The war on Aids will not be won without a war chest, of a size far beyond what is available so far".
V současné době je 70% nakažených v Africe. 60 států Afriky má více jak 10% infikovaných z celkové populace, např. Botswana až 1/3. K AIDS se váží i jiné nemoci, jako je TBC, které se nyní po Africe rychle šíří.
25.4.2001

Nepokoje v Adis Abebě si vyžádaly již 31 obětí


23.4.2001

Opoziční vůdce zpět v DR Kongu

Opoziční vůdce Etienne Tshisekedi Vysoce cenění opoziční vůdce - Etienne Tshisekedi - se vrátil zpět do DR Konga po patnácti letech exilu. Jeho hlavním programem je zahájit "vnitro konžský dialog", který by měl ukončit dva a půl roku trvající konflikt v zemi.
V minulosti byl Tshisekedi hlavní postavou v zemi, která kritizovala diktátora Mobutu Sese Seka, během hnutí za nezávislost.
Jeho návrat do země signalizuje pokrok v mírovém procesu této země nastartovaném prezidentem Josephem Kabilou.
21.4.2001

V Zambii se i nadále pořádají protestní rally

I nadále se v Lusace konají protestní jízdy, proti současnému prezidentovi Fredericku Chilubovi. Mnoho Zambijců se tak vyjadřuje k tomu, že nechtějí takového prezidenta, který se chce držet moci za každou cenu. Chiluba se totiž pokusil přimět parlament ke změně ústavy, aby opět mohl být zvolen prezidentem.
V Zambii je možné se ucházet o post prezidenta na dobu 5 let pouze dvakrát.

Otrokářská loď přistála

Loď převážející "dětské otroky" přistála v přístavu Cotonou v Beninu. Na palubě bylo pouze 12 dětí, ostatní jsou prý starší 18 let. Loď Etireno byla v pozornosti světového dění, protože byla doměnka, že veze přes 200 dětí do otroctví.
Policie stále vyslýchá posádku a pasažéry, takže žádné obvinění zatím nepadlo. K vyšetření celé záležitosti vyzval Benin UNICEF. UNICEF (United Nations Children's Fund) hovoří o tom, že více jak 200 000 dětí ze západní a střední Afriky padne každý rok do otroctví.

Somálsko má ekonomické problémy, jeho měna výrazně oslabila proti dolaru

Mozambik ohlásil ekonomický úpadek v důsledku letošních povodní. Povodně zničily úrodu, také silniční a železniční trasy.


20.4.2001

Zimbabwe bude podporovat těžbu zlata

Zimbabwská vláda oznámila, že bude dotovat těžbu zlata. Dotace bude o 30% vyšší, než jsou průměrné světové ceny, ale bude vyplácena v místní měně. Vláda tak reagovala na pokles světových cen zlata. Zlato je po tabáku nejdůležitějším vývozním zbožím a příjmem valut. Vláda se tak snaží zabránit vyšší inflaci, která je i tak dost značná.
19.4.2001

AIDS - vážný problém Afriky

Protest proti výrobcům léků proti AIDS Na celém světě je v současné době 36 miliónů lidí nakažených virem HIV, z toho je téměř 25 miliónů lidí ze subsaharské Afriky. Tato alarmující čísla jsou ještě více zdůrazněna tím, že v Africe na ni umírají převážně mladí lidé, kteří jsou více mobilní a vzdělanější.
Například Jižní Afrika předpokládá, že v roce 2010 bude hrubý domácí produkt o 17% nižší než v době před epidemií HIV. Proto se některé státy za pomoci indických firem uchylují k porušovaní autorských práv na drahé léky proti AIDS, které by si jinak nemohly dovolit. Na podporu toho se neustále pořádají demonstrace nakažených lidí, kteří obviňují farmaceutické firmy, že jsou jim zisky cennější než lidské životy.
Nelson Mandela firmy rovnou obvinil z vykořisťování lidí.

Addis Abeba se zmítá v nepokojích

Policejní zásah proti studentům. Minimálně 10 lidí zahynulo v posledních dvou dnech v hl. městě Etiopie. Etiopští studenti a policie bojují v ulicích. Vláda uzavřela na neurčito univerzity. Vláda vyzvala studenty k ukončení akcí pod výhružkami vyloučení ze studií. Studenti prý rozpoutali protesty proti přítomnosti policie na univerzitní půdě a prý nemají nic společného s předešlou demonstrací studentů za svobodu slova.
Studenti však v ulicích volají o větší politickou a akademickou svobodu a dále skandují hesla proti policejní brutalitě.
18.4.2001

Jaká byla Kleopatra

Královna Kleopatra Díky výstavě, která probíhá v Britském Muzeu v Londýně, se rozproudila debata jak krásná byla ve skutečnosti Kleopatra, vládkyně Egypta v 1.století př.n.l. Peter Higgs, kurátor výstavy se na základě starých portrétů zde vystavovaných vyjádřil, že:"Jak se zdá, měla velmi pečlivě upravené vlasy, vzadu svázané do drdolu, velké oči, orlí nos, plné rty a masitou bradu.
Britský tisk již k ní tak lichotivý nebyl a naplnil své noviny texty: Kleopatra byla v obličeji tlustá maškara, byť skvělých ženských křivek.
17.4.2001

Vezla loď 250 afrických dětských otroků?

Informátoři z beninského přístavu Cotonou oznámili, že nigerijská loď - Etireno - podezřelá z přepravy 250 dětských otroků veze pouze sedm dětí.
Tvrzení koresponduje s informacemi, které krátce předtím přinesla s odvoláním na nejmenované úřady z přístavu Cotonou agentura AFP. Ty s poukazem na lodní dokumenty vystavené 30. března, kdy Etireno vyplouvala z Cotonou, hovořily o 139 cestujících včetně sedmi dětí.
Etireno, která připlula do Cotonou po víc než dvoutýdenní plavbě západoafrickými vodami, byla ve středu mezinárodní pozornosti od minulého týdne, kdy beninské úřady oznámily, že na palubě lodi je pravděpodobně nejméně 180 dětských otroků.
Podle lodních dokladů je na lodi jen sedm dětí. Zda jde o pravdivé údaje se prokáže až po provedení prohlídky plavidla. Otázkou je, zda ostatní nejsou pouze &qout;dospělí" otroci. Podle předpokladů beninských úřadů měla Etireno přepravovat 180 až 250 dětí z Beninu, Mali a Toga prodaných do otroctví. Takže skutečnost by mohla být taková, že loď veze 7 dětských a min. 173 dospělých otroků.
Domněnka, že loď veze děti, vznikla podle tradice, že chudé rodiny ze zemí západní a centrální Afriky prodávají děti do ciziny k práci na plantážích nebo jako sluhy do domácností. Za jednoho otroka obvykle dostanou pouhých 14 až 28 dolarů, zatímco farmáři z Gabonu či Pobřeží slonoviny pěstující kakao a jiné plodiny mohou za otroka zaplatit až 340 dolarů.
Počet dětských otroků ve věku mezi devíti a 12 lety se v zemích západní a centrální Afriky odhaduje na několik tisíc. Nezletilci pracují až 12 hodin denně a někdy jsou také fyzicky a pohlavně zneužíváni. Chlapci nejčastěji vykonávají otrocké práce na plantážích kakaa a bavlny, zatímco dívky pracují jako služebné u bohatých rodin. Často bývají pohlavně zneužívány či se z nich stávají prostitutky.
Zpracováno podle ČTK a BBC

V Belgii začal proces za rwandskou genocidu

Konflikt ve Rwandě si vyžádal statisíce obětí. Belgie dnes zahájí historicky ojedinělý proces za genocidu v africké Rwandě v roce 1994. Před bruselským soudem budou stát 4 občané africké Rwandy a budou souzeni za vraždy, spiknutí a podněcování k vraždám. Soudní proces je zvláštní z několika důvodů:
- Belgie bude soudit cizí státní příslušníky za zločiny, které se staly v zahraničí, tedy mimo Belgické království.
- Čtyři občané Rwandy žijící v současnosti v Bruselu jako první narazili na nové belgické zákony, které dávají místní justici právo soudit všechny zločiny, které mají univerzální charakter a je tedy jedno, kde k nim došlo. Mezi tyto zločiny patří vražda, mučení a zločiny proti lidskosti.
Během etnického řádění mezi národy Hutů a Tutsiů zemřelo více než osm set tisíc lidí. Organizace spojených národů sice zřídila ve městě Aruša v Tanzánii zvláštní Mezinárodní tribunál pro vyšetřování tohoto masakru, ale ten za dobu své sedmileté existence odsoudil pouze osm lidí.
dle ČRO
16.4.2001

Byl zabit liberijský ministr

Liberijský ministr mládeže a sportu byl zabit v problémovém severním regionu této země při střelbě na jeho helikoptéru. Ministr byl při útoku těžce zraněn a zemřel při převozu do centrální nemocnice ve městě Gbarnga.

17 lidí zemřelo při bouři v Luandě

Během silné bouře nad hlavním městem zahynulo 17 lidí a tisíce dalších přišlo o své domovy. Většinu mrtvých má prý na svědomí elektrický proud, když se do jejich domů dostala voda, či je zabila sesouvající se půda.
Během tohoto dne prý rebelové z UNITA zabili dalších 7 vládních vojáků.
13.4.2001

Zambie očekává turistický boom

První zatmění Slunce v novém tisíciletí asi značně podpoří zambijský turistický průmysl. Ten v posledních letech trpěl regionálními konflikty, zanedbáním infrastruktury i nedostatečnou reklamou. Úplné zatmění Slunce má v Zambii nastat 21. června, sledovat ho bude možno i v Angole, Zimbabwe, Namibii a na ostrově Madagaskar.
Viz. Náš článek. Čtvrt století trvající občanská válka v Angole a politická nestabilita v Zimbabwe skýtá Zambii při sledování zatmění výsadní postavení. "Vzhledem k problémům našich sousedů si řada zahraničních návštěvníků vybere pro pozorování zatmění Slunce Zambii," domnívá se šéfka zambijské turistické rady Agnes Seenková. Někteří zdejší vládní úředníci pohlížejí na tragédii Konga a Angoly s radostí. Jeden z nich se nechal slyšet, že neobyčejný příliv turistů přijíždějících kvůli zatmění bude prvním pozitivem, které sousedství s problematickými státy Zambii přinese. Dosud sem přes hranice proudily jen davy uprchlíků a množství zbraní.
V jihoafrické Zambii žije 11 milionů lidí, tři čtvrtiny z nich ve velké bídě. Jejich situaci by měly zlepšit právě příjmy z turistiky, které nyní začínají nadějně stoupat - oproti roku 1995 vyšplhaly z 35 milionů na loňských 91 milionů dolarů. Očekávaných 15 000 turistů, kteří chtějí vidět zatmění Slunce, by mělo utratit kolem 15 milionů dolarů. Podle historiků bylo poslední úplné zatmění Slunce viditelné v Zambii v roce 1835, kdy se příslušníci etnické skupiny Ngoni chystali překročit řeku Zambezi při útěku před válkami na území Jihoafrické republiky. Příslušníci kmene si tehdy zatmění vysvětlili jako špatné znamení a vrátili se. Vláda v současné době zahájila rozsáhlou kampaň v rozhlase, v tisku i prostřednictvím vesnických shromáždění, aby lidem vysvětlila, co je čeká. "Ačkoli dnes chápeme zatmění Slunce jako přírodní fenomén, jsou stále lidé, kteří je považují za špatné znamení," říká jeden z odborníků. "Mnozí venkované se dosud domnívají, že zatmění Slunce může vyřešit jejich nejzávažnější problémy, jiní by mohli propadnout beznadějnému strachu." Jako zdroj valut zaostává turistický průmysl v Zambii nadále za těžbou a zpracováním mědi a kobaltu, podle odborníků se však tento sektor brzy stane hlavním hospodářským odvětvím.
Upraveno dle Reuters
12.4.2001

Fotbalové neštěstí v Jižní Africe

Stadion Ellis Park Při fotbalovém utkání mezi kluby Kaizer Chiefs a Orlando Pirates v Johannesburgu na stadionu Ellis Park zahynulo 43 lidí. Dalších 200 bylo vážně zraněno. Na stadionu se v tu dobu nalézalo více diváků než je povolená kapacita, takže vznikla velká tlačenice. Stadion má kapacitu 70 000 diváků, ale podle svědku se jich v době tragédie nacházelo na stadionu až 120 000.
Toto neštěstí je pro Jižní Afriku velkou ranou, protože jí hrozí, že přijde o pořadatelství Světového poháru ve fotbale.

Etiopská policie zasáhla proti studentům

Protestující studenti. Policie ve středu zaútočila na univerzitní campus, protože zde studenti demostrovali za větší svobodu slova ve své zemi. Ke střetu došlo v hlavním městě - Addis Abbabě. Zpravodajové hlásí, že 50 studentů bylo se zraněními převezeno do nemocnice, z nichž několik je zraněno vážně. Zásah policie byl velmi tvrdý, policisté do studentů okamžitě stříleli a mlátili je tyčemi.
Ministr výchovy Genet Zewdie v reakci na tyto události nazval policejní akci za "ilegální".
Studenti protestovali proti zrušení svých novin, které byly prohlášeny za ilegální.

Zimbabwské Harare má nové mezinárodní letiště


10.4.2001

Burundští rebelové začali jednat

Jihoafrický zmocněnec prezidenta, Jacob Zuma, zahájil v DR Kongu rozhovory s rebely ze sousední země - Burundi, které by měly pomoci naleznout mírová řešení konfliktu. Hovory vedl s vůdcem Jean-Bosco Ndayikengurukiye z burundské Forces for the Defence of Democracy (FDD). Na rozhovorech jsou očekáváni i jiné ozbrojené frakce rebelů bojující proti burundské armádě, zvláště představitelé z National Liberation Forces.
Jacob Zuma též vedl oddělený rozhovor s prezidentem hostitelské země Josephem Kabilou.

Záplavy v Angole

Při povodních v Angole zahynulo již pět lidí. Dále v provincii Benguela vyhnala povodeň na 1500 lidí z jejich domovů.
9.4.2001

Dva studenti obviněni z vraždy 67 spolužáků

Pohřeb upálených studentů Dva kenští studenti střední školy byli obviněni z vraždy 67 spolužáků. Ti zahynuli minulý měsíc při požáru na studenské ubytovně. Pokud je soud shledá vinnými mohou dostat až doživotí. V Keni se za vraždu udílí i trest smrti a od něj ho zachrání asi jejich věk. Požár, který založili, vzplanul ráno 26. března ve škole v Machakosu. Machakosu je město, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Nairobi. Podle spolužáků požár založili po anulování jejich závěrečných zkoušek z důvodu nezaplacení školného.
V budově se během požáru nacházelo 146 studentů. Polovina obětí tehdy zůstala uvězněná za jedněmi zamčenými dveřmi a zamřížovanými okny.

Důlní neštěstí v Zambii

Deset lidí bylo zasypáno při sesuvu půdy v povrchovém mědném dole - Nchanga v blízkosti města Chingola. Důl patří ke skupině tří dolů, které produkují okolo 70 procent zambijské mědi a kobaltu. Podle tiskové mluvčí společnosti - Konkola Copper Mines - byly záchranné akce pozastaveny vzhledem k pokračujícím sesuvům. Zavaleno bylo i důlní zařízení.

Mrtvý student při nepokojích v Zimbabwe

Pouliční násilí v Zimbabwe Při studenských nepokojích, kvůli systému udělování stipendií, byl zabit jeden student. Policie použila při rozehnání davu též slzný plyn. Protesty pokračují již třetím dnem. Pravděpodobně nepokoje iniciovala sebevražda studentky, která prý v důsledku nevyplácení stipendia spáchala sebevraždu.

Student zahynul při střelbě slzného plynu policií do davu studentů.

Mauritánie uvěznila opozičního vůdce

Policie v Mauritanii uvěznila opozičního vůdce strany "Popular Front", Mohamed Lemine Ch'bih ould Cheikh Melainine, za údajné podněcování k násilí.
8.4.2001

Malawi je zklamáno

Prezident Malawi Bakili Muluzi je zklamán pomalostí mezinárodní pomoci při odstraňování následků katastrofálních povodní, které udeřily na Malawi minulý měsíc. Řekl to při návštěvě nejpostiženějších regionů - Chikwawa a Nsanje. Prý měl přislíbeno 7 miliónů dolarů, ale zatím ještě nedorazilo nic.
World Food Programme minulý týden zahájil pomoc v hodnotě 3,3 miliónů dolarů, která bude rozložena do třech měsíců.
Při povodních zahynulo 59 lidí a 3 300 lidí je bez střechy nad hlavou.
5.4.2001

Stručná statistika dopravních nehod

Dost často se můžete dočíst o fatálních automobilových neštěstích v Africe. Je to způsobeno různými vlivy, ale nejčastěji je na vině lidský faktor.
A teď suchá řeč čísel za rok 1995: počet mrtvých na 10 000 automobilů - nejvíce mrtvých připadlo na Tanzánii (66,1), v těsném závěsu ji následovala Keňa(60). Třetí smutná příčka patří Zimbabwe(27), dále Pobřeží Slonoviny (28,8) a Benin (23,3). Ostatní státy již nebudeme uvádět. V Evropské Unii je počet mrtvých na 10 000 aut pouze okolo 1,4.
Nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu v Africe jsou chodci se 40%, následováni pasažéry s 36% a třetí nejohroženější skupinou jsou řidiči (14%).
Zdroj BBC News.
4.4.2001

V troskách letadla zahynul súdánský náměstek ministra obrany

Náměstek súdánského ministra obrany a 13 dalších vysokých vojenských činitelů zahynulo při leteckém neštěstí. Ibráhím Šamsuladdín s doprovodem přišel o život, když se letoun z neznámých příčin zřítil při odletu z metropole v jižní části země.

DR Kongo opouští cizí jednotky

Uganda prohlásila, že je připravena opustit DR Kongo. Prohlásil to ugandský ministr zahraničí Eriya Kategaya, který byl na první oficiální návštěvě DR Konga od roku 1998, kdy vypukla v této zemi občanská válka.
Naopak Zimbawe, které bojovalo proti rebelům stáhlo prvních 200 vojáků z města Mbandaka v Rovníkové provincii, dalších 2000 by je brzy z této oblasti mělo následovat. Celkově má Zimbabwe v DR Kongu na 10 000 až 12 000 vojáků.
Po opuštění cizích jednotek, by se v oblasti mělo rozmístit 2000 jednotek OSN, které by měly dohlížet na dodržování příměří.
3.4.2001

Rebelové napadli mírový konvoj

Burundští rebelové napadli humanitární konvoj World Food Programme (WFP). Při útoku 10 těžce vyzbrojených mužů byli tři pracovníci konvoje zraněni - z toho jeden těžce. Konvoj vezl 60 tun potravin do jihovýchodní části země, který měl pomoci 20 000 postiženým lidí z předešlých bojů. WFP chce zastavit po tomto útoku svou pomoc, dokud vláda nezaručí bezpečnost jejich pracovníkům.

Namibijský prezident útočí na homosexuály

Nabijský prezident Sam Nujoma opět zeútočil na homosexuály a lesbičky. Při setkání s vysokoškolskými studenty před dvěmi týdny prohlásil: "zavřít, potrestat a vyhostit". Podobnou rétorikou se prezentoval při setkání s představiteli samosprávy na severu země. Dále vyzval všechny ženy, aby nespaly s cizinci a vrátily se k tradičním rodinným zvykům, protože to jedině je cesta jak zastavit nemoc AIDS. Amnesty International neustále sleduje kroky Nujoma, kterého obviňuje ze sexuální diskriminace.

Zambijský prezident pod palbou

Zambijský prezident Frederick Chiluba, by měl podle protestantů udělat správnou věc a odstoupit, každé úterý se městem line proud motoristů, kteří hlasitě troubí a ohlašují svou nespokojenost s prezidentem. Protestanti vyjadřují svou nespokojenost též nošením zelené stuhy. Proč jsou lidé nespokojení? Podle nich chce prezident vyvolat usnesení o jeho možném znovu zvolení prezidentem. Lidé jsou nespokojení, že vládnoucí síla se snaží udržet u moci nedemokratickými prostředky.
2.4.2001

Reflex

Nové číslo časopisu Reflex (13/2001) na straně 50-51 uveřejnil cestovatelskou reportáž z ostrova Mauricius - "Ostrov pro romantiky".
1.4.2001

Uganda chce posílit ozbrojené složky

Prezident Museveni shání pomoc ve výši 700 miliónů dolarů, aby do roka či tří let mohl lépe vyzbrojit své ozbrojené složky. Chce prý tak potlačit korupci v ozbrojených složkách, která se projevuje v útocích rebelů v severní a západní části země. Rebelům se připisují i útoky, které se odehrály po volbách, při kterých zahynulo 11 lidí.