Afrikaonline.cz

Válka v Libyi II.

Kaddáfí ztratil podporu Africké Unie, kterou Libye za jeho vedení v podstatě sponzorovala. Africká unie uznala NTC jako přechodnou vládu Libyi. „Král je mrtev„. NTC dnes (20. 10. 2011) oznámila smrt Kaddáfího.
Situaci v Libyi se budeme nadále věnovat.
 
25. 7. 2011
Při dnešních leteckých úderech NATO v Libyi byla údajně zasažena nemocnice a sklady potravin v blízkosti města Zlitán, asi 150 kilometrů východně od Tripolisu. Útok si vyžádal sedm mrtvých, informovala agentura AFP s odvoláním na prohlášení libyjské vlády.
Dnešní jednání o ukončení občanské války mezi zvláštním vyslancem OSN pro Libyi Abdalláhem Chatíbem a povstaleckou Přechodnou národní radou zatím podle prohlášení obou stran nemají konkrétní výsledek. Muž číslo dvě libyjského ozbrojeného odboje Mahmúd Džibríl po jednání prohlásil, že povstalci nepřijmou žádnou iniciativu směřující k příměří, která by neobsahovala podmínku odstoupení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.
 
26. 7. 2011
Libyjské vládní jednotky zasáhly raketou ropný zásobník v Misurátě a půlmilionové město pociťuje vážný nedostatek paliva.
 
27. 7. 2011
Británie dnes oficiálně uznala za jediného legitimního představitele libyjského lidu povstaleckou Přechodnou národní radu a vypověděla veškerý zbývající personál velvyslanectví libyjského režimu vedeného plukovníkem Muammarem Kaddáfím. Britský ministr zahraničí William Hague vyzval radu, aby velvyslanectví převzala, a oznámil, že Británie v její prospěch uvolní zmrazené fondy z libyjské ropy.
 
28. 7. 2011
Rakousko hodlá uvolnit přibližně 1,2 miliardy eur (asi 29 miliard korun) ze zmrazených libyjských účtů a převést je rebelům bojujícím proti Muammaru Kaddáfímu.
 
29. 7. 2011
Nejvyšší velitel libyjských vzbouřenců generál Abdíl Fatáh Junís byl ve čtvrtek večer zabit několika útočníky, kteří pravděpodobně patří k rebelům. Mnozí rebelové Junísovi nevěřili, protože se dříve jako ministr vnitra podílel na operacích proti odpůrcům plukovníka Muammara Kaddáfího. V roce 1969 pomáhal Kaddáfímu při převratu, během něhož se chopil moci.
 
30. 7. 2011
NATO zničilo tři vysílače Libyjské televize v Tripolisu. Cílem bylo zastavit vládní vysílání. Neschopnost vyřešit a ukončit konflikt vede NATO ke stále častější preferenci cílů nijak nesouvisející s ochranou civilního obyvatelstva Libyjská televize vysílá dál.
Mluvčí libyjské vlády v pátek řekl, že za smrt Júnise je odpovědná teroristická síť Al-Káida. Prohlásil, že vražda dokazuje, že povstalecká Přechodná národní rada (CNT) nemá ve svém sídle Benghází žádný vliv a že východ Libye ovládá Al-Káida. Někteří Libyjci žijící na východě vyslovili obavy, že vražda rozpoutá krvavé boje mezi jednotlivými kmeny. Júnisova smrt také prohloubila pochyby NATO a dalších zemí o jednotě povstalců, které podporují, a obavy z vlivu islamistů mezi nimi. Ministerstvo zahraničí USA v pátek libyjské povstalce vyzvalo, aby zůstali jednotní a soustředili se na svůj cíl, svrhnout Kaddáfího.
Smrt šéfa libyjských povstaleckých jednotek Abdal Fataha Júnise nebyla jedinou smrtí mezi bývalými vojáky na straně rebelů. Islamistické skupiny (Juníse zabili členové Obaida Ibn Jarrah Brigade) bojující na straně rebelů mají na svědomí smrt dvou dalších velitelů. Podle vlády Libye je to jasný důkaz napojení rebelů na Al-Káidu, což tvrdí od počátku.
 
31.7. 2011
Kaddáfí v předvečer ramadánu vyzval jeden z největších kmenů, aby „osvobodil“ přístav Misuráta ovládaný rebely. Naopak libyjští vzbouřenci měli na dnešek v plánu další setkání se západními politiky a obchodníci v povstalecké baště Benghází slibují, že povstalce na frontě nepřestanou zásobovat.
 
1.8. 2011
Po vraždě generála Abdual Fatáha Juníse se naplňují obavy, že se protikaddáfiovská opozice rozštěpí. V Benghází jednotky Národní přechodné rady napadly skupinu Brigády al Nidá. Při útoku na tábor Brigády al Nidá zahynuli čtyři lidé a šest dalších bylo zraněno. Útok byl nařízen dva dny poté, co brigáda al Nidá zaútočila na dvě vězení v Benghází a osvobodila z nich 200 zadržených.
Rebelové v horách Nafusa jižně od Tripolisu ovládli město Hamavid a obklíčili město Tidži vzdálené 250 kilometrů jižně od hlavního města.
 
2.8. 2011
– ? –
 
3.8. 2011
Kaddafího síly zahájili ofenzivu proti rebelům na východě od Tripolisu u města Zlitan.
 
4.8. 2011
– ? –
 
5.8. 2011
Mluvčí libyjské vlády dnes popřel zprávy o smrti nejmladšího syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podle tvrzení povstalců Chámis Kaddáfí zahynul v noci na dnešek při náletu Severoatlantické aliance na město Zlitán na západě země. Libyjský vládní mluvčí Músá Ibráhím ale jejich zprávu označil za „špinavou lest“. Nejmenovaní činitelé NATO potvrdili, že aliance ve čtvrtek večer provedla ve Zlitánu dva nálety, informaci o smrti Kaddáfího syna ale prý ověřuje.
NATO prý zasáhlo na jihu Libye karavanu stovek velbloudů, která vezla ze sousedního Čadu těžké zbraně, minomety a munici. Uvedl to velitel povstalců Abdalláh Ajsa.
 
6.8. 2011
Libyjští rebelové podle vlastních slov zahájili ofenzivu na hlavní město Tripolis. Povstalci rovněž zaútočili na přístav Brigu na východě země.
 
7.8. 2011
– ? –
 
8.8. 2011
Velká ofenzíva libyjských rebelů na západě byla zastavena. Armáda dobyla v neděli zpět město Bír Hanám, které povstalci obsadili v sobotu ve snaze vytvořit si nástupní prostor k postupu na Tripolis.
Libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí v neděli na tiskové konferenci v Tripolisu řekl, že město je pod kontrolou vlády a „život se tam vrátil do normálních kolejí„.
 
9.8. 2011
Při pondělním náletu NATO na vesnici východně od Tripolisu u města Zlitán zahynulo 85 civilistů včetně dětí. Uvedly to v úterý libyjské sdělovací prostředky. Televize podle ČTK odvysílala záběry ohořelých těl dětí. Aliance tvrzení prověřuje. Čelí také kritice ze strany OSN kvůli náletům na zařízení libyjské státní televize.
NATO čelí ale kritice z více stran. Předsedkyně UNESCO Irina Boková v pondělí odsoudila nálety NATO na zařízení libyjské státní televize, při nichž 30. července zahynuli nejméně tři lidé a přes deset jich bylo zraněno. „Zařízení médií by neměla být napadána při vojenských akcích. Rezoluce Rady bezpečnosti 1738 odsuzuje akty násilí proti novinářům a zaměstnancům médií v dobách konfliktů. Podle Bokové jsou tyto útoky dokonce v rozporu s principy Ženevských konvencí. Umlčení médií není nikdy řešením,“ dodala.
 
10.8. 2011
– ? –
 
11.8. 2011
– ? –
 
12.8. 2011
Ruský prezident Medvěděv podepsal nařízení, jímž vstupují v platnost sankce proti Libyi schválené v březnu v OSN. Libyjská letadla nesmí do ruského vzdušného prostoru a ruské námořnictvo může kontrolovat lodě mířící z Libye nebo do ní.
 
13.8. 2011
Vládní síly se střetli s povstalci u města Zavíja západně od libyjské metropole.
 
14.8. 2011
Nově se bojuje u pobřežního průmyslového města Abú Kammaš, které je od hraničního přechodu Ras Dždir vzdáleno jen asi deset kilometrů. Hraniční přechod ovládají Kaddáfího síly.
Východně od Tripolisu se bojuje také o města Briga a Misuráta. Na těchto dvou frontách bylo během dvou dnů zabito nejméně 21 povstalců a šest vládních vojáků, uvedla agentura Reuters.
Severoatlantické alianci se dnes omylem v blízkosti Závíji podařilo zasáhnout tank povstalců, který zabrali Kaddáfího silám v sobotu.
Libyjští povstalci bojující proti silám vůdce Muammara Kaddáfího ovládají centrum města Závíja asi 50 kilometrů západně od metropole Tripolisu. Vláda v sobotu boje v Závíji potvrdila. Pokus povstalců zmocnit se města byl ale podle ní odražen.
 
15.8. 2011
Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes časně ráno vyzval v televizním projevu své stoupence, aby se ozbrojili a připravili se k boji proti povstalcům a silám Severoatlantické aliance (NATO).
Rebelové obsazují dvě strategiky důležitá města na západě a jihu, která leží na příjezdu do hlavního města Tripolisu. Boje byly zaznamenány ve městě Zawiya (50 kilometrů) na západ od Tripolisu a městě Gharyan (80 kilometrů) na jih. Pokud města obsadí rebelové, bude Kaddafí obklíčen. NATO blokuje přístup po moři.
 
16.8. 2011
Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího poprvé vypálil střelu Scud. Dopadla do pouště asi 80 kilometrů od Brigy.
Po šesti měsících od zahájení povstání povstalci obklíčili metropoli. Povstalci uvedli, že převzali kontrolu nad městem Gharján. Kaddáfí ráno v televizním projevu své stoupence vyzval, aby se připravili k boji proti povstalcům a silám Severoatlantické aliance.
Nizozemsko dnes jako první stát světa zpronevěřil libyjské peníze na zahraničních kontech. Koupí za ně léky pro Libyjce.
 
17.8. 2011
Povstalcům se v posledních dnech podařilo postoupit k hlavním baštám Kaddáfího, Syrtě a metropoli Tripolisu. Zaznamenali přitom ale velké ztráty na životech.
Povstalci a libyjské síly bojují o kontrolu nad pobřežní ropnou rafinérií ve městě Zawiya, která zásobuje hlavní město benzínem a naftou.
 
18.8. 2011
Povstalci převzali kontrolu nad pobřežní ropnou rafinérií ve městě Zawiya.
 
19.8. 2011
Libyjští povstalci dnes oznámili, že obsadili město Zlitán ležící asi 150 kilometrů východně od Tripolisu a dobyli také Zavíju 40 kilometrů západně od hlavního města.
NATO dalšími leteckými údery pomohlo ochromit schopnost libyjského předáka Muammara Kaddáfího vyslat posily do těchto měst. V několika libyjských městech se rychle zhoršila humanitární situace.
 
20.8. 2011
Ve čtvrti Tadžúra východně od centra Tripolisu vypukly dnes večer spontánní demonstrace a povstání proti režimu Muammara Kaddáfího.
Opozice dnes rovněž uvedla, že po několikadenních bojích dobyla průmyslovou zónu Brigy a získala kontrolu nad celým městem. Velitel povstaleckých sil ale po několika hodinách oznámil, že se jeho jednotky musely z této části města zase stáhnout. Z pozic v přístavu je vyhnalo intenzivní bombardování ze strany Kaddáfího jednotek.
 
21.8. 2011
V částech libyjské metropole Tripolisu vypuklo v sobotu povstání proti režimu, byla slyšet prudká palba z pěchotních zbraní a výbuchy.
Podle agentury DPA se Kaddáfího jednotky zjevně připravují na bezprostřední obranu Tripolisu. „Všude po ulicích jsou ozbrojenci, ať už vojáci nebo příslušníci revolučních výborů režimu, a také dobrovolníci domobrany.
Válka se přiklání na stranu rebelů – pomalu obsazují Tripolis.
 
21.8. 2011
Kaddáfí je pár hodin před porážkou. Povstalci ovládají Tripolis s výjimkou komplexu Báb al-Azízíja. Armáda kapitulovala. Chybí jen jeho kapitulace.
Kaddáfího složky stále bojují v ulicích a pořád ovládají asi 15-20 procent Tripolisu.
Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Muammar Kaddáfí si musí uvědomit, že už Libyi neovládá. Libyjský tyran by měl odejít a předejít tak krveprolití. Vyzval také povstaleckou Přechodnou národní radu, aby začala připravovat plány pro období po Kaddáfím, uchovala státní instituce, směřovala k demokracii a respektovala lidská práva.
Rebelové ovládají 90% hlavního města a letiště. Nově propukly boje o Tuniskou hranici.
 
22.8. 2011
Pokračují boje v Tripolisu. Situace na bojišti je nepřehledná. Vede se též informační válka, která je plná nepřesných sdělení a protichůdných zpráv.
 
23.8. 2011
Libyjští rebelové obklíčili pevnost Báb al-Azízija a někteří se už dostali i přes její vnější brány.
Dosud si bitva o libyjskou metropoli podle neověřených zpráv vyžádala přes 2000 životů.
Britové prý rebelům pomáhali s přípravou koordinovaného útoku na metropoli celé týdny.
 
24.8. 2011
Šéf povstalecké Přechodné národní rady Mustafá Džalíl v rozhovoru s italským listem La Repubblica slíbil do osmi měsíců uspořádat parlamentní a prezidentské volby.
Libyjský korunní princ Muhammad Sanúsí prohlásil, že je připraven sloužit své zemi, pokud si to její lid bude přát. Sanúsí je prasynovec svrženého libyjského krále Idríse I., jehož v roce 1969 svrhl Muammar Kaddáfí.
Libyjští rebelové hodlají zachovat všechny ropné kontrakty, které byly uzavřeny v éře Muammara Kaddáfího, včetně těch čínských. „Kontrakty, které se týkají ropných polí, jsou nedotknutelné,“ řekl agentuře Reuters zástupce rebelů Ahmed Džehání.
Boje v Tripolisu stále pokračují.
 
25.8. 2011
Jednotky libyjských povstalců dnes postupují k Syrtě, která je domovským městem vůdce Muammara Kaddáfího. Při postupu na toto město čelí raketové palbě a museli podle stanice Al-Džazíra povolat posily. Syrta stejně jako jiholibyjské město Sabhá je stále v rukou Kaddáfího lidí.
 
26.8. 2011
Režim Kaddáfího věděl o komunikaci rebelů s americkými představiteli a obával se rezoluce podporované senátory Johnem Cainem a Johnem Kerrym.
ovstalečtí bojovníci dnes údajně obklíčili místo v hlavním městě Tripolisu, kde se skrývá svržený vůdce Muammar Kaddáfí se svými nejbližšími.
 
27.8. 2011
Egyptská tisková agentura MENA s odvoláním na libyjské povstalce oznámila, že hranici z Libye do Alžírska překročilo šest vozů Mercedes. Spekuluje s o tom, že v nich mohli být vysoce postavení činitelé Kaddáfího režimu a možná i on sám.
 
28.8. 2011
Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je připraven zahájit jednání o předání moci. Agentuře AP to sdělil jeho mluvčí, který upřesnil, že rozhovory by vedl Kaddáfího syn Saadí.
Boje v metropoli sice ustaly, ale běžný život je tam stále mimořádně obtížný. Město je bez elektřiny a bez vody, ulice jsou plné nesváženého odpadu a vraků automobilů, obchody jsou zavřené, na letištních drahách stojí letadla poškozená bombardováním.
 
29.8. 2011
Česká republika uznala povstaleckou Přechodnou národní radu jako legitimního představitele libyjského lidu.
Rebelové na svém tažení do Kaddáfího rodného města Syrty, obsadili městečko Nofilia. Údajně vyjednávají se zástupci Syrty, aby nedošlo ke zbytečnému krveprolití. Zatím však nebyli úspěšní.
Stále není jasné, kde se plukovník Kaddáfí nachází.
 
30.8. 2011
Sankční výbor Rady bezpečnosti OSN souhlasil s uvolněním 1,6 miliardy dolarů pro Libyi z jejích aktiv zablokovaných v Británii. Půjdou na humanitární pomoc Libyi. Oznámil to dnes velvyslanec Velké Británie při OSN.
Podle povstalecké Přechodné národní rady si konflikt vyžádal okolo 50 tisíc lidských životů. Dále vyzvala ke kapitulaci Kaddáfího vojenských sil do 3.9., jinak budou čelit „vojenskému řešení„.
 
31.8. 2011
OSN odmítlo myšlenku poslat mezinárodní mírové síly do Libye.
 
1.9. 2011
Muammar Kaddáfí se možná skrývá v pouštním městě Bání Valíd asi 150 kilometrů jižně od hlavního města Tripolisu. Oznámil to dnes v libyjské metropoli agentuře Reuters Abdal Madžíd, člen tripoliského vojenského štábu.
 
2.9. 2011
Libyjští povstalci pokračují v komplikovaném jednání s obránci přístavního města Syrta.
Nad městem občas prolétávají letouny NATO, které nepřestávají v bombardování strategických cílů ve městě.
 
3.9. 2011
Přechodná národní rada (NTC) přesouvá své sídlo do Tripolisu.
 
4.9. 2011
Kuba stáhla svého velvyslance i s jeho spolupracovníky z Libye. Zároveň zdůraznila, že neuznává novou prozatímní vládu vytvořenou povstalci.
Libyjští povstalci obklíčí zbývající města ovládaná silami svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Jeho rodné město Syrtu, a města Džufra a Sabhá budou obléhat až do vypršení ultimáta 10. září.
 
5.9. 2011
Nedělní jednání libyjských povstalců o pokojné kapitulaci města Baní Valíd selhalo. Jak uvedla agentura AP, povstalecké síly obléhající město čekají jen na povel k útoku. Ultimátum stanovené libyjskými povstalci pro kapitulaci města vypršelo. Vnitrozemský Baní Valíd je jedním z možných Kaddáfího úkrytů.
Baní Valíd je významné město, které je domovem největších kmenů v Libyi vyjadřujících podporu vůdci. Město odmítlo veškeré návrhy vyjednávání s Přechodnou radou.
 
6.9. 2011
Včera v noci vjelo deset vozů s nákladem zlata, eur a dolarů z libyjské Džufry do Nigeru,“ řekl Reuters předseda výboru libyjské vzbouřenecké rady pro mezinárodní otázky Fathí Badža. Jako zdroj informace uvedl členy kmene Tuaregů žijícího na obou stranách libyjsko-nigerské hranice. Podle dalšího povstaleckého zdroje vozy vezly peníze z pobočky libyjské centrální banky v Syrtě. Zprávy o vojenské koloně čítající podle Reuters 200 až 250 vozů, která v pondělí v noci dorazila do nigerského Agadezu, ale Badža potvrdit nemohl. Televize Al-Arabíja s odvoláním na nigerského ministra zahraničí uvedla, že Kaddáfí v koloně nebyl. Dnes časně ráno pak vojenská kolona zamířila na jih směrem k metropoli Niamey. Podle Reuters šlo dokonce až o 250 vozidel. Do nigerské metropole Niamey pak dnes spolu s konvojem vjel podle nigerských celních zdrojů také šéf Kaddáfího bezpečnostních brigád Mansúr Zaú, který je v zemi zřejmě od minulého týdne. V jeho doprovodu bylo podle celníků asi 12 činitelů Kaddáfího vedení. Kolonu na cestě do Niamey prý doprovázel oddíl nigerských Tuaregů, které vedl bývalý ministr nigerské vlády Rissa Boula. Tuaregové udržovali s Kaddáfího režimem přátelské styky, podle diplomatů Kaddáfí finančně podporoval jejich boj za osamostatnění.
 
7.9. 2011
Podle BBC (s odvoláním na Nigerské úředníky) je Kaddáfí v Nigeru. Podle NTC byl libyjský vůdce před třemi dny asi 950 kilometrů jižně od Tripolisu a asi 300 kilometrů severně od hranic s Nigerem. USA se domnívají, že je stále v Libyi.
USA přesto vyzvaly Niger k zatčení prominentů Kaddáfího vlády, včetně jeho samého. Přechodná národní rada dokonce již vyhrožuje vládě Nigeru nespecifikovaným „trestem„, pokud bude Kaddáfímu pomáhat.
 
8.9. 2011
Niger zvažuje, jak se zachovat v případě, že se libyjský vůdce Muammar Kaddáfí rozhodne vstoupit na jeho území, aby zde hledal útočiště. BBC to řekl nigerský ministr zahraničí Mohamed Bazoum, který za jednu z variant považuje umožnit Kaddáfímu, aby v zemi zůstal. Druhou by prý bylo jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).
Kaddáfí dnes po telefonu v syrské televizi slíbil, že porazí povstalce i NATO.
V Libyii se ztrácejí moderní zbraně z nezabezpečených skladů!
 
9.9. 2011
Začal hon na Kaddáfího – NTC s podporou NATO vytvořili k „lovu“ zvláštní jednotku.
 
10.9. 2011
Mezinárodní měnový fond uznal politický orgán rebelů jako legitimní vládu Libye a hlavní osobnost opozice Mustafá Džalíl poprvé od svržení Kaddáfího navštívil Tripolis.
 
11.9. 2011
Rebelové se v sobotu pod silnou palbou stáhli z Baní Valídu, jehož obráncům vypršelo ultimátum na vydání této pouštní lokality bez boje. Ústup byl ale podle povstaleckých vůdců jen taktický a umožnil letecké útoky Severoatlantické aliance. Po nich přišel nový prudký útok, při němž povstalci údajně obsadili celou severní polovinu Baní Valídu a operují už i v centru. NATO podle vojenského komuniké v sobotu bombardovalo i pobřežní Syrtu a vnitrozemské město Sabhá, které síly věrné Kaddáfímu stále drží.
Kaddáfího místo pobytu zůstává neznámé a premiér západoafrické země Guinea-Bissau v sobotu uvedl, že pokud by se Kaddáfí rozhodl v tomto chudém státu hledat útočiště, země je s to mu ho poskytnout.
V sobotu přišly z povstaleckého centra v Benghází zprávy o demonstraci proti vládnoucí Přechodné národní radě (NTC), jejíž někteří členové zastávali vysoké funkce ve svržené Kaddáfího vládě. Demonstrantům vadí, že politické veličiny minulosti si nárokují místa i mezi špičkami nového režimu.
Mnohem závažnější informace o sporech mezi vítěznými povstalci přišla z jihozápadu Libye, kde údajně propukla přestřelka mezi soupeřícími frakcemi rebelů, která si vyžádala 12 mrtvých a 16 zraněných. K incidentům mělo dojít ve městech Asaba, Gharján a Kikla. Vedení povstalců se nyní snaží situaci uklidnit.
 
12.9. 2011
Amnesty International vyzvala Libyjskou národní radu (NTC), aby přijaly opatření k zabránění porušování lidských práv ze strany jejich bojovníků, jelikož se dopouštějí mučení, vražd a násilí, i když v menší míře než Kaddáfího síly.
Nemůžeme Libyi zase postoupit kolonizátorům… nedá se dělat nic jiného než bojovat do úplného vítězství a zhatit tento státní převrat,“ četl podle agentury AFP majitel syrské televize Mišán Džabúrí z textu, o kterém řekl, že jde o poselství Kaddáfího. „Nemůžeme dát naši ropu francouzskému lidu.
 
13.9. 2011
Vůdce prozatímní národní rady (NTC) Mustafa Abdul Jalil ve svém prvním vystoupení v hlavním libyjském městě Tripolisu prohlásil, že se pokusí vytvořit moderní demokratický stát založený na „umírněném islámu“ a zákony postavené na islámském právu (šaría).
 
14.9. 2011
Saadí Kaddáfí, jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, byl zadržen (domácí vězení) a nachází se v oficiální rezidenci nigerské vlády.
 
15.9. 2011
– ? –
 
16.9. 2011
NTC zahájilo útok na Syrtu and Bani Walid.
Rada bezpečnosti OSN dnes podle očekávání zmírnila sankce proti Libyi, aby umožnila některým důležitým libyjským institucím obnovit činnost narušenou občanskou válkou. Mimo jiné uvolnila zmrazená aktiva dvou libyjských ropných společností a zmírnila restrikce vůči libyjské centrální bance.
Valného shromáždění OSN de facto uznalo Přechodnou národní radu (NTC) jako zástupce libyjského lidu. Představitelé NTC tak budou moci zastupovat Libyi na výročním zasedání VS OSN, které v New Yorku začne příští týden. Proti přiznání křesla libyjským povstalcům ve VS OSN hlasovalo 17 z celkem 193 jeho členů, 15 se hlasování zdrželo.
 
17.9. 2011
Mluvčí Muammara Kaddáfího dnes prohlásil, že nálety NATO na Syrtu zabily za uplynulých 17 dnů přes 2000 lidí.
Dále řekl, že více než 30 raket NATO zasáhlo v noci na dnešek obytné budovy a hotel v Syrtě. Zahynulo prý 354 lidí, 700 bylo zraněno a 89 se pohřešuje.
NATO v reakci na Ibráhímovo tvrzení Ibráhíma, že v noci na dnešek v Syrtě útočilo pouze na jednoznačně vojenské cíle.
Syrta a Baní Valíd zůstávají spolu s městem Sabhá posledními baštami jednotek věrných Kaddáfímu. V Baní Valídu prý povstalci pronikli do města ze severu, jeho severní okraj kontrolují a postupují do centra. V Syrtě pak dobyli letiště a důležitou leteckou základnu.
 
18.9. 2011
– ? –
 
19.9. 2011
Povstalci obsadili, hrad a letiště, dvě klíčové pozice v blízkosti města Sabha. Sabha je největší město v libyjské poušti a pevnost kmene Qadhadfa.
 
20.9. 2011
Africká unie (AU) uznala Přechodnou národní radu (NTC) jako legitimní prozatímní vládu Libye. AU je připravena podpořit povstalce při vytváření nové vlády země.
Americký prezident Barack Obama se dnes poprvé sešel s Mustafou Džalílem, předsedou NTC. Obama oznámil návrat amerického velvyslance do Tripolisu a opětné otevření americké ambasády.
 
21.9. 2011
Operace NATO u libyjských břehů a ve vzdušném prostoru nad Libyí měla formálně skončit 27. září. Dnešním rozhodnutí Aliance přislíbila, že bude přítomna do té doby, dokud bude nezbytné chránit civilní obyvatelstvo před hrozbou Kaddáfího sil.
 
22.9. 2011
Těžké boje jsou hlášeny z města Hún, Baní Valídu a ze Syrty.
K politickému uspořádání země se dnes vyjádřil prasynovec libyjského krále Idríse I., který byl v roce 1969 svržen Kaddáfím. Podle prince Muhammada Sanúsího by měl rozhodnout lid, jakou bude mít libyjská demokracie podobu a zda-li má zemi vládnout monarcha.
NTC zaznamenalo úspěchy při dobývání Sabhá, Sukná, Vaddán a Hún. Povstalcům se nedaří dobýt hlavní bašty Kaddáfího – Syrtu a Baní Valíd.
 
23.9. 2011
NTC, po dobytí města Sabha, má nyní podkontrolou jižní Libyi.
 
24.9. 2011
Jednotky Přechodné národní rady (NTC) se s podporou tanků a minometů dostaly až na kilometrovou vzdálenost od centra města Syrty.
 
25.9. 2011
NTC zesílalila blokádu severolibyjského města Syrta s cílem zlomit odpor jednotek věrných svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Povstalci vztyčily další zátarasy a kontrolní stanoviště a rozmístili také ostřelovače. K nové taktice se povstalci uchýlili poté, co se jim v sobotu nepodařilo zlikvidovat odpor Kaddáfího vojsk.
 
26.9. 2011
NTC zahájilo novou ofenzivu na vzdorující pobřežní město Syrta. Útok podpořily letadla NATO.
Příbuzní libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, kteří před časem uprchli do Alžírska, jsou od víkendu v Egyptě. Alžírsko opustili poté, co tamní vláda zkritizovala audionahrávku Kaddáfího dcery. Napsal to v pondělí tuniský deník al-Chabar.
 
27.9. 2011
V ranních hodinách se povstalcům podařilo dobýt syrtský přístav. Během dneška povstalci zahájili postup do centra města a čelili v ulicích intenzivní palbě Kaddáfího odstřelovačů. Televize Al-Džazíra uvedla, že povstalci po těžkých bojích ovládli východní část města, zdroj této informace ale z dostupných zpráv není znám.
Lavoie podle agentury AP upozornil také na bezpečnostní a humanitární situaci v Libyi, kde oddíly věrné Kaddáfímu „odmítají uznat porážku“ a skrývají se v oblastech obývaných civilisty, unášejí a někdy zabíjejí Kaddáfího oponenty. Nadále podle něj ohrožují kolem 200.000 Libyjců. Obyvatelé Syrty a Baní Valídu kromě toho sužuje nedostatek vody, potravin, elektřiny, léků a pohonných hmot.
Podle OSN ze Syrty uprchlo již 2000 obyvatel.
 
28.9. 2011
V Syrtě se stále bojuje. NTC vysílá k Syrtě tankové posily a obrněné transportéry s vojskem. Největším problémem jsou pro postupující jednotky odstřelovači, kteří výrazně zpomalují postup bojovníků NTC.
V Baní Valídu rebelové podle televize Al-Džazíra požádali o pomoc Severoatlantickou alianci poté, co se v úterý dostali pod palbu Kaddáfího stoupenců, kteří jim zabili 11 mužů.
 
29.9. 2011
NTC plně kontroluje letiště v Syrtě.
 
30.9. 2011
– ? –
 
1.10. 2011
– ? –
 
2.10. 2011
Situace v obléhané Syrtě je „zoufalá„. V noci na dnešek to oznámili představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří město navštívili. Lidé v Syrtě podle nich umírají, protože tamní nemocnice nemá kvůli bojům dostatek lékařského vybavení. Zařízení je prý navíc ostřelováno.
 
3.10. 2011
NTC zahájilo novou ofenzívu proti Kaddáfího pevnosti – Syrtě. Útok je veden ostřelováním města z tanků a raketami. Ze Syrty prchá civilní obyvatelstvo, další tisíce lidí však ve městě zůstává.
Na jihu země pod patronací International Organization for Migration/Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) probíhá evakuace afrických migrantů z Libye do Čadu.
 
4.10. 2011
Jednotky libyjské Přechodné národní rady (NTC) jsou připraveny na převzetí Syrty a daly proto obyvatelům možnost město do čtvrtka opustit. Tímto krokem se povstalci podle svého vyjádření snaží zabránit civilním obětem při ofenzivě na Kaddáfího rodiště.
 
5.10. 2011
Libyjští povstalci ovládají více než polovinu města Syrta. Nyní zbývá již obsadit pouze centrum města. Dělostřelecká palba a ostřelování dnes polevily a povstalecké síly mohly vstoupit do města. Reportérka Reuters nedaleko centra města sice slyšela několikrát dopadat granáty k povstaleckým pozicím, síly věrné Kaddáfímu se ale prý uchýlily k pouličnímu boji a používají nyní lehčí zbraně.
 
6.10. 2011
Ticho před bouří.
 
7.10. 2011
Z jihu, z východu od Benghází a ze západu od Misuráty se k Syrtě vydaly stovky ozbrojených vozidel s cílem donutit Kaddáfího věrné stáhnout se do co nejmenšího území. Centrem otřásala palba z tanků a pancéřovek, na mnoha místech byly vidět požáry, konstatoval korespondent BBC.
 
8.10. 2011
Bojovníkům Přechodné národní rady (NTC) z východní fronty se podařilo ovládnout silnici, která umožňuje přístup na jih Syrty, a postupují do centra města.
 
9.10. 2011
– ? –
 
10.10. 2011
Kaddáfího bojovníci úspěšně brání Syrtu.
 
11.10. 2011
Dnes předsunutí povstalečtí bojovníci NTC narazili na odpor Kaddáfího stoupenců a dostali se až na hlavní náměstí.
 
12.10. 2011
NTC postupně obsazuje Syrtu. Odpor Kaddáfího jednotek je slabý.
Přechodná národní rada očekává dobytí Syrty do týdne. Její předseda Mustafá Džalíl prohlásil, že město „bude osvobozeno do týdne a do měsíce pak bude sestavena přechodná vláda, v níž budou zastoupeny i ženy a mládež„.
 
13.10. 2011
Zástupci Amnesty International (AI) zjistili, že Přechodná národní rada (NTC) v Tripolisu zadržuje 2500 lidí. Až na výjimky nebyl nikdo z nich zadržen na základě zatykače a nemají přístup k právníkům. Mnozí ukazovali následky mučení. Věznitelé je prý bijí holemi nebo provazy nejčastěji do chodidel, což i přiznali.
Boje v libyjské Syrtě se blíží ke konci.
 
14.10. 2011
Plukovníkovi stoupenci se dnes chopili zbraní a v Tripolisu je pozvedli proti oddílům NTC. Podle svědků to bylo asi 50 mužů, kteří se objevili ve čtvrti abú Sálim a provolávali hesla na podporu Kaddáfího. Na místo přijeli v autech bojovníci NTC a následovala přestřelka.
 
15.10. 2011
– ? –
 
16.10. 2011
V Baní Valídu byly obnoveny boje mezi NTC a jednotkami věrnými Kaddáfímu.
V Tripolisu začali s demolicí bývalého sídla dlouholetého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Vznikne tam park.
 
17.10. 2011
Bojovníci NTC dosáhli městského centra Baní Valídu a vztyčili tam vlajku.
Večer byl Baní Valíd zcela osvobozen a nyní se otevřela cesta na východ k Syrtě, na jih k Sabhá a na západ k Tripolisu,“ řekl podle AFP na severovýchodě Baní Valídu velitel brigády z jiného libyjského města Zlitánu.
 
18.10. 2011
K úplnému ovládnutí Baní Valídu a Syrty chybí již jen několik ojedinělých míst odporu.
Clintonová, která nečekaně přijela na návštěvu Libye, se setkala s úřadujícím libyjským premiérem Mahmúdem Džibrílem i šéfem NTC Mustafou Džalílem.
 
19.10. 2011
– ? –
 
20.10. 2011
Jednotky libyjské Přechodné národní rady (NTC) dnes dobyly Syrtu.
V Libyi byl dnes podle povstalců zabit Muammar Kaddáfí a zřejmě také jeho bratr Mutasim.
Televize Al-Džazíra ale zveřejnila nahrávku s Kaddáfím krátce po dopadení. Podle agentury AFP svržený diktátor je na ní evidentně zraněný, ale stále na živu s hlavou a rameny potřísněnými krví. Je obstoupen povstalci, kteří s ním smýkají, zatímco Kaddáfí vypadá, jako by na ně něco volal.Kaddáfí zemřel na následky dvou střelných rán do hlavy a do hrudníku, napsala agentura AP.
NATO potvrdilo úder u Syrty, údajnou Kaddáfího smrt zatím ne.
V hlavním městě Libye Tripolisu propukly po oznámení zprávy o dopadení a smrti svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího oslavy.
Libyjští povstalci zadrželi syna svrženého vůdce Muammara Kaddáfího Sajfa Isláma. Sajf Islám byl prý postřelen do nohy a je v nemocnici. Spolu s Kaddáfím a jeho synem byl zadržen i jeho mluvčí Músá Ibráhím.
V Syrtě byli také dopadeni velitel Kaddáfího bezpečnostních brigád Mansúr Zaú a šéf libyjské rozvědky Abdalláh Sanúsí.
Podle amerického prezidenta Baracka Obamy smrt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pro Libyi znamená konec „dlouhého a bolestivého období„. Obama v dnešním projevu před Bílým domem řekl, že Libyi nyní čeká nesnadná cesta k demokracii.
Kaddáfího televize vysílající ze Sýrie zadržení i smrt svrženého vůdce popřela.
Vatikán dnes zároveň uznal povstaleckou vládu za legitimního zástupce Libye.
21.10. 2011
Podle agentury Reuters se Kaddáfí ve čtvrtek těsně před rozbřeskem pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města. Kolonu asi v 08:30 SELČ zasáhly rakety z letadel NATO. Podle jednoho z činitelů aliance rakety vypálila buď francouzská stíhačka, nebo americké bezpilotní letadlo.
Úplné osvobození Libye od režimu diktátora Muammara Kaddáfího bude slavnostně vyhlášeno v sobotu ve východolibyjském Benghází. Oznámil to dnes šéf Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl.
 
22.10. 2011
Tělo zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího bylo vystaveno v obchodním centru v Misurátě. Libyjské vedení se podle mluvčího Ahmada Džibríla dohodlo, že Kaddáfího tělo bude předáno rodině.
Libyjci by během osmi měsíců měli mít možnost zvolit národní kongres, který připraví návrh nové ústavy a vytvoří prozatímní vládu.
 
23.10. 2011
Severoatlantická aliance se předběžně dohodla na ukončení svých bojových akcí v Libyi k 31. říjnu.
 
9.8. 2012
Prozatímní národní rada NTC předala moc nově zvolenému národnímu shromáždění. 200-členské shromáždění bude jmenovat vládu a povede Libyi do nových voleb po vypracování nové ústavy.
 
12. 9. 2012
V Benghází bylo zničeno velvyslanectví USA. Zemřel při něm velvyslanec Christopher Stevens spolu s dalšími třemi americkými zaměstnanci. Je to důkaz o pokračující destabilizaci země, bezvládí a moci milic a zejména důkaz, že iniciativu v zemi přebírají Salafisté. Útok prý vyvolal film na youtube přeložený do arabštiny, který uráží Proroka.
Exit mobile version