Afrikaonline.cz

Válka v Libyi I.

Pětičlenné koalici spojenců – USA, Francie, Británie, Kanady a Itálie – se podařilo v uplynulých hodinách (19. – 20. 3. 2011) vytvořit bezletovou zónu nad Libyí a zastavit útoky sil věrných libyjskému vůdci proti rebelům v povstalecké baště Benghází.
Dnes Koalice (více zemí pod hlavičkou NATO) útočí na vojenské cíle i na infrastrukturu země. Libye je v troskách, protože pár politiků západu nechce ztratit tvář.
 

Do vojenských operací se nyní zapojí také Dánsko, Itálie a Katar.
Spojenecké bombardování (útoky začaly 19.3.2011) Kaddáfího jednotek umožnilo povstalcům, aby se začali přesouvat zpět do pozic u Adždabíje, ze kterých byli v pátek vytlačeni ofenzivou vládních vojsk.
Prezident Spojených států prohlásil, že „Kaddáfí musí odejít.
Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen, ale na otázku stanice Fox, zda by Kaddáfí mohl po spojenecké intervenci zůstat u moci odpověděl: „Cílem Rady bezpečnosti OSN byla skutečně obrana Benghází a ochrana civilistů. Nejedná se o vyhnání samotného Kaddáfího či o to na něj nyní útočit.“ Připustil však, že posoudit tuto otázku nepřísluší jemu, ale politikům.
Dnes odpoledne došlo k posunu ve stanovisku Ligy arabských států. Její generální tajemník Amr Músá podle BBC prohlásil, že letecké útoky se odchýlily od rezoluce OSN a při bombardování dochází k obětem na civilistech.
Libyjská státní televize záběry z nemocnic plné zraněných a mrtvých po leteckých náletech. Uvedla, že při nich zahynulo 48 lidí a dalších 150 utrpělo zranění.
Politování nad vojenskou intervencí mezinárodních sil v Libyi v neděli vyjádřila Čína a Rusko. Rusko vyzvalo k ukončení neselektivního použití síly v Libyi.
Výbor Africké unie pro Libyi požaduje „spolupráci libyjských autorit, která by vedla k zajištění humanitární pomoci lidem v nouzi„. Africká unie (AU) rovněž žádá přijetí politických reforem nezbytných pro řešení současné krize a zajištění ochrany cizinců žijících v Libyi. Státy AU též navrhly setkání zástupců Ligy arabských států, Organizace islámských států, Evropské unie a OSN na 25. března v Addis Abebě, které by mělo ustavit mechanismus konzultací pro společné řešení krize v Libyi.

21.3.2011
NATO se do akcí v Libyi nezapojí, proti zásahu bylo Turecko. Jednání pokračují, jelikož je nutné mít jednotné velení v rámci operací Koalice.
Raketový útok zničil administrativní budovu v hlavním Libye Tripolisu, které byla podle západních představitelů jedním z center velení plukovníka Muammara Kaddáfího.
Rebelové považují letecké útoky za potřebné, jelikož zlikvidují Kaddafího výhodu – rakety a těžkou techniku. Podle jejich názoru je nyní vhodný čas pro zahájení ofenzivy ke svržení Kaddáfího. Zároveň odmítají přítomnost zahraničních vojáků na půdě Libye.
Británie zastavila útoky na plánované cíle s ohledem na možné ohrožení civilistů.
Pro západní část země je Kaddafí stále symbolem jistoty a bezpečí.
Indie žádá ukončení leteckých úderů proti Libyi.
Kontraadmirál Chris Parry, bývalý generální ředitel na ministerstvu obrany Spojeného království, vyslovil varování, že pokud se jasně nestanoví cíle oprerace, nebude možné předvídat ani budoucí vývoj v zemi.
Fotografie z války v Libyi NYT.
Mluvčí rebelů prohlásil, že cílem povstalců je stále dobýt metropoli Tripolis, která by po jejich vítězství měla zůstat hlavním městem sjednocené Libye. Zároveň vyzval Západ k dalším leteckým úderům proti Kaddáfímu. Opět ale odmítl přítomnost zahraničních jednotek v zemi.

22.3.2011
NATO se zapojí do akcí proti režimu Muammara Kaddáfího. Zatím půjde o prosazování zbrojního embarga. Operace začne zhruba do 24 hodin.
Alžírský ministr zahraničí Múrad Medelci označil intervenci v Libyi za „nepřiměřenou“ a „zřejmě přispěje ke zhoršení libyjské krize“.
Itálie podle agentury AP naznačila, že nepřevezme-li velení operací NATO, nepovolí další využívání svých letišť pro ně. Italský postoj dali najevo předseda vlády Silvio Berlusconi a ministr zahraničí Franco Frattini.
S operací v Libyi nesouhlasí ani Brazílie a vyzvala k příměří.
Operace Odyssey Dawn, jejímž cílem je prosadit rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1973 o Libyi, vstoupila do další fáze, uvedl to v rozhovoru pro televizi SkyNews velitel koaličních sil admirál Samuel J. Locklear. Současně popřel, že by koaliční letectvo poskytovalo krytí povstalcům bojujícím proti Kaddáfímu. „Jakmile by Kaddáfího síly vyhlásily příměří a dodržovaly je, tak bychom s útoky skončili,“ uvedl Locklear.

23.3.2011
Reportéři BBC a Al-Džazíry hlásí z místa bojů, že rebelové nejsou schopni prorazit obranu města Adžedábíja, které mají v rukou Kaddáfího vojáci. Povstalci jsou hůře vyzbrojení, chybí jim komunikační přístroje a vypadá to, že jim ani nikdo nevelí, tvrdí novináři. Adžedabíja leží jižně od Benghází a je důležitou strategickou křižovatkou, vede odtud silnice dál na západ Libye. Dále podle zpravodaje BBC nejsou rebelové v Benghází připravení, aby využili spojeneckých raketových útoků. Hádají se prý mezi sebou o taktice a jejich koordinace je chaotická.
Spíš pomáháte rebelům, než že byste chránili civilisty, vzkázal západním spojeneckým silám náměstek libyjského ministra zahraničí.
Lidé blízcí libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu navazují v celém světě kontakty a snaží se najít východisko z konfliktu, ddělila to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

24.3.2011
Francouzská letadla dnes podle serveru ABC News sestřelila u Misuráty libyjský letoun, který narušil bezletovou zónu vyhlášenou nad Libyí. (Nepotvrzeno – zničen po přistání).
Libyjská oficiální média v noci na dnešek obvinila spojenecké síly z útoků na civilní cíle. Oficiální tisková agentura JANA oznámila, že spojenci po setmění dvakrát bombardovali obytné čtvrti na východním předměstí Tripolisu a usmrtili „velký počet“ civilistů. Další následný útok byl prý veden proti záchranným týmům.
K mezinárodnímu tlaku na Libyi se dnes připojilo i Tunisko, které zmrazilo majetek Kaddáfímu a pěti členům jeho rodiny. Podle Reuters má Libye v Tunisku mnoho investic včetně hotelů nebo sítě čerpacích stanic.
Situace v třísettisícovém přístavu Misuráta začíná být velmi dramatická, desítky mrtvých, dodávky elektřiny a vody jsou nedostatečné a nemocnicím se začíná nedostávat zdravotnického materiálu.
Turecko naléhá, aby všechny vojenské operace v Libyi mělo pod kontrolou pouze NATO. Ankara vyjádřila ve čtvrtek nahlas podezření, že někteří členové koalice chtějí tažení udržet mimo rozhodování aliance, aby se mohli zmocnit libyjského nerostného bohatství.
Britský premiér Cameron prohlásil, že je velmi důležité, aby koalice při svých operacích v Libyi nepřekročila mantinely stanovené rezolucí Rady bezpečnosti OSN.
Síly loajální plukovníku Kaddáfímu se zmocnily kontroly na přístavem v Misurátě, v kterém čekají tisíce zahraničních pracovníků marně na evakuaci.
Velení mezinárodní vojenské operace vůči režimu Muammara Kaddáfího, které už druhý týden koordinují USA, bude předáno armádám NATO. Turecko, které až dosud účast Severoatlantické aliance blokovalo, ve čtvrtek večer odsouhlasilo strategický plán války v Libyi. Velení by podle Pentagonu mohlo být předáno už o tomto víkendu.
Je již jisté, že vyšetřování útoků na libyjské demonstranty povede k obvinění libyjského režimu Muammara Kaddáfího ze zločinů proti lidskosti. Řekl to žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo.
Libyjská státní televize potvrdila smrt Kaddáfího syna Chámise.
 
25.3.2011
Situace nad Libyí je klidnější, nálety v noci na pátek zeslábly, protože většina prostředků protivzdušné obrany je zničena.
Muammar Kaddáfí nadále bojuje s rebely především o město Misuráta.
Předseda Africké unie (Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Rovníková Guinea)) vyzval všechny strany k zastavení násilností v Libyi. Situaci v zemi by podle něj mělo vyřešit uspořádání demokratických voleb.
„Vyšetřování útoků na libyjské demonstranty povede k obvinění libyjského režimu Muammara Kaddáfího ze zločinů proti lidskosti,“ řekl žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo.
Konflikt v Libyi spěje do slepé uličky. Pokud se povstalci nezorganizují a nevytáhnou k pochodu na Tripolis, hrozí zemi rozpad.

26.3.2011
„Kaddáfí nemá žádnou leteckou obranu a jeho schopnost velet pozemním operacím slábne,“ uvedl americký vojenský mluvčí William Gortney. „Jeho letadla nemohou létat, válečné lodě jsou v přístavech, komunikační věže spadly, velitelské bunkry jsou k ničemu,“ doplnil.
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v pátek oznámil, že se aliance rozhodla převzít odpovědnost za bezletovou zónu, kterou nad Libyí minulý týden vyhlásila Rada bezpečnosti OSN. O své případné širší roli v operacích vůči Libyi rozhodne aliance až v příštích dnech.Stanice BBC s odvoláním na svůj zdroj ve městě hlásí, že Kaddáfího vojáci zahájili mohutnou ofenzívu na Misurátu, centrum ostřelují z tanků a děl. Snaží se zpět dobýt i přístav, který před několika dny obsadili rebelové. Loď s humanirátní pomocí z Malty, kerá měla do města dorazit, údajně Kaddáfího plavidla pod hrozbou palby přinutily k návratu.

27.3.2011
Italský ministr zahraničí Franco Fratini oznámil, že jeho země chystá společně s Německem plán, jak řešit situaci v Libyi. Jeho součástí by bylo vyhlášení příměří a možnost exilu pro Muammara Kaddáfího.
Peklo prožívají v Benghází, baště povstalců, skuteční či domnělí stoupenci Kaddáfího. Samozvané gardy pořádají hon na každého, koho považují za stoupence režimu. Popisuje to reportáž zpravodaje britského deníku The Daily Telegraph.
Britský ministr obrany Liam Fox otevřeně uvedl, že cílem operace proti Libyi je odchod plukovníka Muammara Kaddáfího. Dokud neodejde, tak kampaň neskončí, řekl podle nedělního vydání listu Daily Telegraph. Současně doufá, že se proti němu obrátí někteří z jeho generálů.
Libyjská vláda v sobotu obvinila koalici, že ve skutečnosti nechrání civilisty, ale jen útočí na vládní vojska a čistí cestu rebelům. „Cílem je vytlačit naše obrněné síly z města po městě. To je nyní záměr koalice. Ne chránit civilisty,“ uvedl podle CNN tajemník ministra zahraničí Chalíd Kaim.

28.3.2011
Libyjští rebelové prý dobili Kaddáfího rodiště. Syrta je v rukou povstalců, tvrdí jeden z mluvčích rebelů Šamsiddin Abdulmoláh s tím, že odpor vládních jednotek byl ve městě pramalý. Vše se odehrálo po nočním náletech Koalice. Nepravdivá informace – povstalci jsou před Syrtou a podporovány nálety Koalice.
Mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím nálety odsoudil s tím, že ve městě není žádný vojenský cíl. Libyjská vláda tvrdí, že koalice se nezaměřuje na ochranu civilistů, ale pouze likviduje libyjskou armádu, aby mohli vzbouřenci postupovat.
BBC News uvedla, že obraz války se mění v podporu povstalců a ne v naplnění rezoluce OSN – ochrana obyvatelstva.
Pokud libyjští povstalci začnou vyvážet ropu, nebudou se na ně vztahovat americké sankce. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo financí USA. Spojené státy koncem února zakázaly americkým občanům a firmám veškeré transakce s libyjskou státní ropnou firmou National Oil Corporation, která je ovládána režimem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.
Síly věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu se dnes zmocnily části západolibyjského města Misuráta, které dosud plně ovládali povstalci.

29.3.2011
Itálie přišla s návrhem zajistit libyjskému diktátorovi azyl v některé z afrických zemí, kam nedosáhne Mezinárodní trestní soud. USA by prý nebyly proti (The Guardian).
Kaddáfího jednotky se znovu zmocnily Nafalíji, malého města asi 150 km od Kaddáfího rodiště Syrty. Povstalci Nafalíju ovládli v noci na dnešek. Armáda ráno nasadila těžké zbraně a vzbouřenci z města prchají.
Abych k vám byl naprosto upřímný, toto už jsme si vyzkoušeli v Iráku. Změna režimu si tam vyžádala osm let, tisíce amerických a iráckých životů a skoro bilion dolarů. To není něco, co bychom si mohli opětovně dovolit v Libyi,“ řekl k Američanům prezident Obama.
Spojené státy vyslaly do bašty povstalců Benghází vysoce postavené diplomaty, aby USA mohly s rebely koordinovat vojenské akce proti Kaddáfímu.
Korespondent AFP potvrdil útok na Tripolis: „Dvě exploze otřásly oblastí u sídla Kaddáfího v Bab Azizia. Dalších sedm explozí bylo slyšet z předměstí Tadžura, kde jsou kasárna a vojenské objekty.“
Mezi libyjskými povstalci existují náznaky přítomnosti radikálního hnutí Hizballáh a sítě Al-Káida. Podle velitele NATO to zjistili zpravodajci.
Vojenské akce v Libyi budou pokračovat, dokud Kaddáfí nesplní požadavky rezoluce RB OSN, dohodli se účastníci londýnské schůzky o Libyi.

30.3.2011
Spojené státy nevylučují pomoc při vyzbrojení libyjských rebelů. Včera to prohlásil americký prezident Barack Obama.
Rebelové v noci ztratili klíčový ropný přístav Rás Lanúf. Podle zpravodaje BBC hrozí, že ztratí i strategické město Adžedabíja, odkud o víkendu začalo jejich tažení podél pobřeží na Tripolis. Podle BBC panují obavy, že Kaddáfího jednotky rebely zatlačí dále na východ. Hlavní problém údajně tkví v neorganizovanosti bojových akcí vzbouřenců.
Cílem vojenské intervence Spojených států a spojenců v Libyi je vytvořit vytrvalý tlak na Muammara Kaddáfího, aby se „nakonec vzdal“ moci. V rozhovoru pro televizní stanici NBC to v úterý večer řekl americký prezident Barack Obama (poznámka – přiznání opuštění mandátu OSN).
Rusko nesouhlasí s možnými zbrojními dodávkami NATO pro libyjské povstalce. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ministr je znepokojen možností, že mezi bojovníky libyjské opozice jsou stoupenci teroristické sítě Al-Káida.
Libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa rezignoval na svou funkci a uprchl do Británie.
Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dnes dobyly zpět ropné město Rás Lanúf. Kaddáfího síly zastavily blokádu zdejšího přístavu. Znovu sem tak mohou připlouvat lodě, které dovážejí do města humanitární pomoc a evakuují raněné. Vzbouřenci utekli na východ k městům Briga a Adžedábíja. Vládní jednotky bojovaly s rebely i v Misurátě. OSN varuje před humanitární krizí v zemi.
Obama podle agentury Reuters povolil CIA vést tajné operace v Libyi. Pokud by CIA chtěla rebelům poskytnout peníze nebo zbraně, musela by žádat o další speciální povolení.

31.3.2011
Odnož teroristické organizace Al-Káida v islámském Maghrebu využila nepřehledné situace v Libyi a z vojenských skladů ve městech obsazených rebely ukradla rakety země-vzduch. V rozhovoru pro magazín Jeune Afrique to řekl čadský prezident Idriss Deby, informovala stanice CNN. „Je to vážná situace. Al-Káida v islámském Maghrebu se stává opravdovou armádou, nejlépe vyzbrojenou v celém regionu,“ řekl Deby s tím, že zbraně skončily na severu a severozápadě Nigeru, kde má organizace svoji základnu.
Složení povstalecké vlády z Benghází je tajné. Někteří Libyjci se ptají, koho vlastně povstalecká vláda reprezentuje a zda její vojenské křídlo nemá vlastní politické ambice.
Vatikán potvrdil civilní oběti náletů Koalice.
Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena se NATO zaměří na ochranu civilistů a oblastí obývaných civilisty před hrozícími útoky. Rasmussen nesouhlasí s vyzbrojením povstalců.

1.4.2011
Kaddáfího jednotky ostřelují z tanků a děl čtvrti Misuráty, které ještě ovládají rebelové. Snaží se dostat k přístavu.
Rebelové přeskupili síly a míří na Brigu. Podle agentury Reuters se jim podařilo postavit do čela těžké zbraně i ozbrojené bojovníky.
Piloti Koalice zaútočili na nákladní auto s municí uprostřed zástavby a následná exploze výbušnin poškodila dva obytné domy, kde zemřelo sedm civilistů a dalších pětadvacet lidí bylo zraněno.
Povstalecká Libyjská národní rada oznámila své podmínky pro příměří. Požaduje, aby se jednotky věrné Kaddáfímu stáhly z měst na západě země a aby lidé po celé Libyi mohli svobodně vyjadřovat své názory. Podle předsedy rady Mustafy Abdala Džalíla je konečným cílem rebelů odchod Mummara Kaddáfího a jeho rodiny do exilu.
Libyjská krize je řešitelná výhradně politickými, nikoli vojenskými prostředky. V Pekingu to dnes řekl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.
Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) oznámil, že jeho delegace jedná na pozvání libyjských úřadů v Tripolisu o rozšíření humanitárních aktivit MVČK na celou zemi a první kontakty byly povzbudivé.
Libyjská vláda odmítla povstalecké podmínky uzavření příměří. Mluvčí vlády: „Chtějí po nás, abychom se stáhli z našich vlastních měst. Jestli to není šílenství, pak nevím, co to je. Neodejdeme z našich měst.
 
2.4.2011
Tvrdé boje jsou znovu hlášeny ze západolibyjské Misuráty.
Boje o libyjskou Brigu pokračují. V noci na sobotu jednotky režimu Muammara Kaddáfího město ostřelovaly raketami, ráno se bojovalo západně od tamní univerzity. Na silnicích v okolí města podle Reuters nebyly vidět povstalecké oddíly, ale pouze jednotlivci.
NATO vyšetřuje informaci libyjské opozice, podle níž alianční letadlo v pátek omylem zasáhlo pozice rebelů. Deset jich přitom přišlo o život.

3.4.2011
Do Benghází přiletěla britská delegace. Její vyslání potvrdilo londýnské ministerstvo zahraničí s tím, že cílem mise je podle Londýna „sběr informací„.
NATO stále nezná přesný důvod toho, proč jedno z jeho letadel v pátek útočilo nedaleko Brigy na skupinu osob. Při útoku zemřelo osm povstalců a několik civilistů. Stříleli prý na oslavu do vzduchu, což zřejmě pilot pochopil jako útok na své letadlo a začal útočit.
Centrum libyjských bojů se nyní nachází kolem ropného přístavu Briga. V Brize, kde se zastavila fronta mezi povstalci a Kaddáfího armádou.

4.4.2011
Do Benghází připlula v noci na pondělí turecká loď, která z Misuráty evakuovala 250 zraněných.
Kvůli obtížné situaci (špatné počasí) vyhovělo americké letectvo žádosti NATO, aby pokračovalo v náletech na Kaddáfího síly i v pondělí, i když americké angažmá mělo skončit už v sobotu. Potvrdil to Pentagon.
Tajemník libyjského ministra zahraničí Abdul Obejdí řekl řeckému premiérovi, že Kaddáfí chce konec bojů.
Kaddáfí by souhlasil s předáním moci do rukou syna Sajfa Isláma. Ten by vedl přechodnou vládu až do demokratických voleb. Povstalci s tímto plánem nesouhlasí.
Povstalcům se za podpory mezinárodních leteckých úderů podařilo získat Brigu.
Americké letectvo se bude podílet na náletech na pozice jednotek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího do dnešního večera.
Britské letectvo naopak podle jeho hlavního maršála Stephena Daltona počítá s tím, že bude nad Libyí operovat nejméně dalšího půl roku.
Al-Džazíra: USA a Egypt učí libyjské povstalce zacházet s raketomety.
Zdá se, že libyjské úřady hledají řešení,“ řekl řecký ministr zahraničí Dimitris Droutsas po setkání s ministrem pro evropské záležitosti Abdalem Atí Ubajdí . Ubajdí se domnívá, že Kaddáfí s přechodem k ústavní demokracii nejspíš souhlasí.

5.4.2011
Libyjské vedení je údajně připraveno uspořádat volby či referendum a reformovat politický systém v zemi. „Můžeme mít jakýkoliv politický systém, jakékoliv změny: ústavu, volby, cokoliv, ale kupředu to musí posouvat vůdce. To je naše přesvědčení,“ prohlásil mluvčí libyjské vlády Músá Ibrahím. Kaddáfí je podle něj sjednocující postava a bez jeho přítomnosti by v zemi vzniklo mocenské vakuum jako v Somálsku nebo jako po americké invazi v Iráku.
Povstalci naopak požadují, aby Kaddáfí i členové jeho rodiny odešli.
Rebelové se dnes také podle BBC chystají vypravit první ropný tanker od chvíle, kdy v zemi vypukla občanská válka.
Libyjští povstalci obvinili NATO, že jeho letecké operace jsou příliš pomalé, což podle nich nahrává Kaddáfího pozemním silám. Pohrozili proto, že pokud aliance „nebude svou práci dělat pořádně“, požádají Radu bezpečnosti OSN, aby pozastavila letecké operace.
Od začátku letecké operace nad Libyí bylo podle NATO zničeno 30 procent Kaddáfího vojenských kapacit. Dnes byly bombardovány cíle u Brigy.

6.4.2011
Do bašty opozice východolibyjského Benghází mezitím přicestoval americký vyslanec Chris Stevens a jednal s tamními povstalci.
Bojuje se opět o město Briga.
Povstalci se museli stáhnout z Brigy.

7.4.2011
Při náletu koaličních letadel byla včera poškozena ropná zařízení v oblasti, o kterou obě strany vedou boje. Tajemník ministra zahraničí Chálid Kaím uvedl, že na ropovod z ropného pole Sarir u Syrty podnikly útok britské tryskové letouny. Uvedl, že tři strážci ropovodu byli zabiti a jeden zraněn.
Spojené státy v noci na čtvrtek odmítly písemnou žádost libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby ukončily útoky na Libyi. Zopakovaly jen, že musí odstoupit a odejít do exilu, napsala BBC.
Letouny NATO bombardovaly pozice povstalců u města Briga a zabily několik povstalců. Letadla bombardovala povstalecké tanky.
Americký generál Carter Ham, který velel počáteční fázi náletů na Libyi, sdělil, že nastala patová situace, kdy ani jedna strana není s to mít navrch. Uvedl to do souvislosti s předáním velení operací Spojenými státy Severoatlantické alianci. Podle něj povstalci nejsou schopní vést útok na hlavní město Tripolis a svrhnout libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

8.4.2011
Generál Carter Ham, který velel první dva týdny leteckým úderům proti libyjskému režimu, nastínil v projevu před branným výborem Senátu dva možné scénáře. V Libyi se rýsuje patová situace a řešením může být buď politická dohoda, nebo nakonec nasazení pozemních sil Spojených států a jiných zemí NATO.

9.4.2011
Nejistá situace vládla v sobotu u východolibyjských měst Briga a Adžedábíja, kde se přetahují vojska Vlády a povstalců.
Africké unie oznámila návštěvu Libye na 14. dubna.
Severoatlantická aliance se v pátek odmítla omluvit za čtvrteční mylný zásah tanku rebelů u města Briga. Aliance prý netušila, že povstalci operují i s tanky.
Rada OSN pro lidská práva hodlá v neděli do Libye vyslat tři vyšetřovatele, aby prověřili zprávy o porušování lidských práv oběma válčícími stranami.
Koalice ztrácí podporu povstalců. „Nechceme už NATO, pryč s ním,“ volali podle agentury AP povstalci v ulicích.
NATO podle čerstvé bilance při pátečních a dnešních operacích zničilo 17 tanků z jednotek Muammara Kaddáfího. Patnáct z nich bylo zasaženo u Misuráty.
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro pondělní vydání německého týdeníku Der Spiegel řekl, že konflikt v Libyi „nemá vojenské řešení„. „Potřebujeme politické řešení a to je záležitost libyjského lidu,“ prohlásil. Zdůraznil, že „musí být za každou cenu zachována územní celistvost Libye„. Aliance se podle něho bude striktně držet mandátu, který jí dává rezoluce RB OSN číslo 1973, hovořící o ochraně libyjských civilistů.
Kaddáfího síly NATO obviňují, že de facto bojuje na straně povstalců.

10.4.2011
Libyjské vládní síly se střetly s povstalci ve strategicky významném východolibyjském městě Adžedábíji.
Vládní jednotky v sobotu zatlačily povstalce do Adžedábíje navzdory novým náletům Severoatlantické aliance na Kaddáfího síly, které zničily 25 tanků
V noci na dnešek zprostředkovatelská skupina zemí Africké unie pro Libyi znovu vyzvala k okamžitému zastavení všech bojů. Tato skupina tvořená prezidenty Jižní Afriky, Konga, Mali, Mauritánie a Ugandy se má dnes sejít s Kaddáfím a pak ještě dnes a v pondělí s představiteli povstalců v Benghází a pokusit se dojednat příměří.
NATO donutilo přistát povstalecké letadlo MiG 23, které v sobotu odstartovalo v Benghází.
Libyjský náměstek ministra zahraničí Khaled Kaim řekl, že vládní síly sestřelily dva vrtulníky povstalců.

11.4.2011
Libyjští povstalci dnes odmítli plán Africké unie na ukončení bojů v zemi. Návrh Africké unie obsahoval okamžité příměří, zahájení jednání mezi vládou a povstalci, otevření tras pro humanitární pomoc a ochranu cizinců.
Prezident Jižní Afriky Zuma vyzval Severoatlantickou alianci k ukončení leteckých úderů na provládní cíle, aby dala příměří „šanci„. NATO, které od konce března velí operacím koaličních sil pod mandátem OSN v Libyi, dnes v prohlášení uvedlo, že si „povšimlo“ návrhu AU a že podporuje všechny snahy směřující k ukončení násilí. Podle šéfa Anderse Fogha Rasmussena však aliance „nedostala žádnou formální žádost ohledně realizace jakéhokoli příměří„.
Dětský fond OSN (UNICEF) v Ženevě informoval o tom, že v důsledku války hrozí desítkám tisíc dětí smrt kvůli nemocem a nedostatku jídla.

12.4.2011
Libyjští povstalci po pondělních střetech se silami věrnými libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu zaujali pozice asi 40 kilometrů západně od strategického města Adžedábíja. V noci byl podle rebelů slyšet letecký útok NATO, dnes je zatím situace klidná.
Severoatlantická aliance by měla podle britského ministra zahraničí Williama Hagua co nejdříve zintenzivnit svoji vojenskou kampaň v Libyi.
Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bylo během dnešního zasedání ministrů zahraničí EU jasně patrné, že se stále více členských států kloní k názoru, že by NATO nemělo v Libyi jen ničit vybrané Kaddáfího jednotky, ale mělo by přispět i ke změně režimu.

13.4.2011
V Kataru probíhá Mezinárodní summit o Libyi. Podle delegátů Koalice jde o závod s časem na pomoc Libyjským civilistům. Summit probíhá bez zástupců „druhé strany„, tj. Kaddáfího vlády. Delegáti Koalice přemýšlí o vyzbrojení a financování skupin povstalců. Belgický ministr zahraničních věcí Steven Vanackere řekl: „Rezoluce OSN hovoří o ochraně civilistů a ne o jejich vyzbrojování.“ Německo také považuje za sporné poskytnout opozici peníze ze zmražených libyjských účtů.
Pokud boje budou pokračovat, bude humanitární pomoc podle OSN brzy potřebovat 2/3 Libyjců.
Africká unie trvá na příměří a dialogu obou stran. Začátkem tohoto týdne však Přechodná národní rada (TNC) rebelů odmítla návrh Africké unie pro příměří, protože návrh nepožadoval okamžitý odchod plukovníka Kaddáfího.
Vojáci Koalice (NATO) se ukazují jako neschopní, bez účasti amerických letounů nedokáží vest vzdušné operace.

14.4.2011
Libyjská krize trvá už dva měsíce. První demonstrace ve městech Benghází a Al-Bajdá začaly 13. února.
Hlavní představitelé skupiny pěti rozvojových mocností BRICS při čtvrtečním setkání v Číně odsoudili nálety NATO v Libyi. Podle skupiny zahrnující i stálé členy Rady bezpečnosti OSN, Rusko a Čínu, nedovoluje rezoluce RB OSN k Libyi útoky aliančních sil.
Síly plukovníka Kaddáfího znovu zaútočily na Misurátu, poslední město na západním pobřeží Libye částečně ovládané povstalci.
Tripolis obviňuje katarskou vládu, že povstalcům posílá zbraně včetně protitankových střel a že na východě Libye katarští instruktoři cvičí rebely v ovládání zbraní a vojenské techniky.
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová na mezinárodní konferenci v Káhiře znovu vyzvali Muammara Kaddáfího k okamžitému odchodu.

15.4.2011
Nejvyšší představitelé USA, Británie a Francie dnes prohlásili, že budoucnost Libye si nelze představit s Muammarem Kaddáfím.
Teď jasně zaznělo také po těch závěrech z Dauhá, že nejde už jenom o ochranu obyvatelstva, nýbrž jde o odstranění pana plukovníka Kaddáfího… Toto bylo jasně řečeno,“ sdělil Schwarzenberg českým novinářům po schůzce NATO-EU.
Jen Alláh, Muammar a Libye„. provolání lidu v Tripolisu.

16.4.2011
Boje v libyjském městě Misuráta se vyostřily. Ochránci lidských práv, kteří sledují situaci v konfliktem rozdělené Libyi, obvinili provládní síly z používání kazetových bomb. Mluvčí libyjské vlády ovšem informaci popřela.

17.4.2011
Libyjské vládní síly dnes zaútočily raketami na město Adžedábíja na východě země.
Soustředěné útoky vládních jednotek dnes pokračovaly i proti baště povstalců v Misurátě.
NATO začíná docházet munice potřebná k vedení útoků na strategické cíle. Do konfliktu se asi budou muset znovu vložit Američan.
Libyjská operace není velkou válkou. Jestliže Evropanům dojde munice takto brzy, člověk se diví, na jaký typ války se vlastně celou dobu připravovali,“ řekl deníku Washington Post John Pike ředitel organizace GlobalSecurity. „Možná chtěli své letouny ukazovat pouze na air show,“ dodal ironicky.

18.4.2011
O válce v Libyi se v Česku už skoro nepíše!!!
EU požaduje souhlas OSN pro nasazení pozemních jednotek. Členské státy Evropské Unie se chystají vyslat 1000 vojáků do města Misuráta.

19.4.2011
Libyjská vláda slíbila humanitárním pracovníkům přístup na území Libyie pod jeho kontrolou.
Zhruba 10 000 mrtvých a 55 000 raněných si už vyžádal válečný konflikt v Libyi. Po setkání s předsedou libyjské vzbouřenecké rady Mustafou Džalílem to v Římě řekl šéf italské diplomacie Franco Frattini. Informace se nedá ověřit.
Pokusy Západu sesadit libyjského vůdce Muammara Kaddáfího porušují rezoluci OSN, protože ta opravňuje použití síly jen k ochraně civilistů. V úterý to v Bělehradu prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Rada bezpečnosti OSN nikdy nezamýšlela svrhnout libyjský režim,“ řekl Lavrov. „Všichni, kdo pro tento cíl využívají rezoluci OSN, porušují tento mandát.
 
20.4.2011
Letouny Severoatlantické aliance zaútočily na telekomunikační infrastrukturu a stanice rozhlasového a televizního vysílání v několika libyjských městech.
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zároveň předsedovi libyjské vzbouřenecké rady Mustafu Džalílovi přislíbil zesílit nálety na vládní jednotky.
Francie a Itálie se svým dnešním slibem vyslat instruktory povstalcům připojily k Británii, která to oznámila už v úterý. Posláním vojenských odborníků nebude účastnit se bojů, ale pomoci vzbouřencům zorganizovat ochranu civilistů před útoky vládních vojsk. Mají také pomáhat s komunikací, s logistikou a s přerozdělováním humanitární pomoci. Nebudou povstalcům poskytovat zbraně ani je přímo cvičit k dalším bojům. Podle mluvčího francouzské vlády Françoise Baroina vyšle Paříž do deseti odborníků.
O pomoci povstalcům rozhodly také Spojené státy, které pošlou do Libye vozy, zdravotnická a komunikační zařízení v hodnotě 25 milionů dolarů.
Komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes ostře odsoudila libyjský režim za používání kazetové munice během bojů v Misurátě. Vyslovila se pro přítomnost mezinárodních pozorovatelů a také novinářů na bojištích, tomu se ale Kaddáfího režim brání.
Při minometném útoku na libyjskou Misurátu zahynuli ve středu dva západní novináři. Další dva byli zraněni, jeden z nich vážně.

21.4.2011
Libyjská vláda ve čtvrtek oznámila, že rozdává civilistům zbraně pro případ pozemního útoku sil NATO.
Vyslání poradců vlády Jejího veličenstva přímo do Libye srovnávají britská média s válkou ve Vietnamu, kde také zprvu působili pouze američtí poradci, aby zde nakonec USA zabředly do desetiletého, krvavého konfliktu.

22.4.2011
Bezpilotní letadla Predator a Reaper nasadí Spojené státy i v Libyi.
Devítitýdenní boje mezi libyjskými vzbouřenci v Misurátě a silami plukovníka Kaddáfího si vyžádaly na tisíc obětí (uvedl to list Guardian).
Libyjští vzbouřenci využívají dětské vojáky, což je v rozporu s mezinárodním právem, uvedl list New York Times.
Rebelové neřízenou střelbou ohrožují civilisty. Činí přesně totéž, z čeho jsou obviňována Kaddáfího vojska. U dalších rebelů zase byly spatřeny pozemní nášlapné miny. Velení povstalců v Benghází řeklo, že miny nemíní používat, přesto zpravodajové BBC 17. dubna viděli, jak byly protitankové miny z vojenského skladu zakopávány u Adžedábíje, aby tudy nemohla projet Kaddáfího vozidla.

23.4.2011
Libyjské kmeny ze západu země pohrozily, že pokud nebude armáda Muammara Kaddáfího schopna vytlačit rebely z Misuráty, udělají to samy. Libyjská vláda zvažuje, že k tomuto kroku přistoupí.

24.4.2011
Libyjská armáda po tvrdých sobotních bojích zastavila v neděli další bojové operace v Misurátě. Tajemník libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim současně uvedl, že se armáda nestahuje. „Zastavila operace“, protože se „kmenoví vůdci rozhodli udělat něco, aby se se život v Misurátě vrátil k normálu.

25.4.2011
Při ranním náletu NATO na Kaddáfího tripolský komplex byly poničeny dvě budovy, jedna z nich je knihovna.
Libyjský vůdce Muammar Kadddáfí pokračuje v útocích na město Misuráta.

26.4.2011
Italské letectvo se zapojí do koaličních vzdušných akcí v Libyi, oznámil v úterý úřad premiéra Silvia Berlusconiho.
V pondělí se terčem spojeneckých letadel stal Kaddáfího komplex Bab Azízija v Tripolisu. Podle libyjské strany si úder vyžádal tři mrtvé a přes 40 zraněných.

27.4.2011
Africká unie apelovala na zastavení všech vojenských akcí mířících na vysoké představitele libyjské vlády. Organizace to uvedla v dnešním komuniké v reakci na bombardování NATO, kterým byla v pondělí poškozena Kaddáfího rezidence v Tripolisu. Africká unie (AU) znovu zdůraznila nutnost držet se při vojenských akcích rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973, která autorizovala použití síly v Libyi s cílem ochrany civilního obyvatelstva.

28.4.2011
Středeční nálet NATO v Misurátě zabil minimálně 11 rebelů.

29.4.2011
Vojáci Muammara Kaddáfího se prý stále častěji dopouštějí sexuálního násilí a někteří se před tím posilují Viagrou. Podle diplomatických zdrojů, na něž se odvolává agentura Reuters, to ve čtvrtek řekla americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová na uzavřeném jednání Rady bezpečnosti. Místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallströmová připustila, že z Libye však zatím nebyl potvrzen žádný případ sexuálního násilí.
Plavidla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se dnes pokusila zaminovat přístav v obléhaném městě Misuráta. Činnosti Kaddáfího plavidel si všimly lodě Severoatlantické aliance a nyní se snaží nálože vylovené z moře zneškodnit, prohlásil šéf operací NATO v Libyi generál Rob Weighill. Moře je jedinou cestou, jak do města převážet zásoby.

30.4.2011
Libyjský předák Muammar Kaddáfí ve státní televizi v sobotu časně ráno řekl, že je připraven k jednání s NATO, pokud zastaví útoky na Libyi. Je ochoten uzavřít příměří, tvrdí ale, že na něj musí přistoupit i rebelové. Odmítl opustit zemi.

1.5.2011
NATO začalo s vyvražďováním Kaddafího rodiny. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přežil letecký úder Severoatlantické aliance. Jeho nejmladší syn, devětadvacetiletý Sajf Arab a tři Kaddáfího vnoučata při sobotním úderu na dům Kaddáfího rodiny v Tripolisu přišli o život. Atentát na hlavu státu je podle mezinárodního práva nezákonný.
Domníváme se, že nyní je každému jasné, že to, co se děje v Libyi, nemá s ochranou civilistů nic společného,“ prohlásil mluvčí libyjské vlády Ibrahím.
Baštou povstalců Benghází na východě země se podle agentury AFP po oznámení rozléhala střelba. „Jsou tak šťastní, že Kaddáfí při leteckém úderu ztratil syna, že střílí na oslavu,“ prohlásil mluvčí vzbouřenecké rady, která ve městě sídlí.

2.5.2011
Libyjská opozice i Severoatlantická aliance odmítly výzvu Muammara Kaddáfího k vyjednávání o příměří.
Představitel Severoatlantické aliance pod podmínkou anonymity sdělil agentuře Reuters, že mezinárodní síly s nálety nepřestanou. „NATO bude pokračovat v operacích, dokud neustanou všechny útoky na civilisty, Kaddáfího síly se nevrátí do kasáren a dokud nebude zajištěn neomezený přístup humanitárních pracovníků k ohroženým lidem,“ řekl.
Kaddáfí v projevu vyzval NATO, aby mu ukázalo tisíc lidí, kteří byli podle opozičních a západních zdrojů v konfliktu zabiti.
Organizace spojených národů se v noci na pondělí rozhodla stáhnout z libyjského Tripolisu všechny své zaměstnance. V neděli, po útoku na Kaddáfího rodinu, zaútočil dav nejen na budovy zahraničních ambasád, ale také na kanceláře OSN.

3.5.2011
Kvůli zhoršující se situaci civilistů v Libyi vypsala organizace Člověk v tísni humanitární sbírku na nákup léků a zdravotnického materiálu. Člověk v tísni současně uvolnil půl milionu korun ze svého fondu. Česká pomoc by měla směřovat do západolibyjského přístavního města Misuráta.

4.5.2011
Hlavní žalobce Mezinárodního soudního tribunálu (ICC) v Haagu Luis Moreno Ocampo v souvislosti s událostmi v Libyi prohlásil, že existuje „racionální základ“ pro obvinění sil loajálních plukovníku Kaddáfímu ze zločinů proti lidskosti.
V západolibyjském přístavu Misuráta zakotvila loď Red Star One, která má z obléhaného města evakuovat tisícovku afrických a asijských migrantů.
Francie změnila přístup k řešení situace v Libyi. Kaddáfí se zatím nevzdává, humanitární situace se zhoršuje, a tak vyslanec Francie při OSN Gerard Araud řekl, že by se mělo o příměří jednat bez předběžných podmínek. Mělo by být uzavřeno bez toho, aby Kaddáfí odstoupil, uvedla CNN.

5.5.2011
Plukovník Muammar Kaddáfí stále žije. Navzdory tomu, že na jeho velitelské stanoviště v Tripolisu v sobotu zaútočily letouny Severoatlantické aliance. Uvedl to Leon Panetta, ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Tím potvrdil cílený útok na hlavu státu ze strany NATO.
Loď evakuující lidi z Misuráty byla ostřelována raketami.
Koalice více než dvaceti zemí usilujících o svržení libyjského Muammara Kaddáfího se na čtvrteční schůzce v Římě dohodla na vytvoření zvláštního fondu, z něhož by měla být financována materiální pomoc opozičním jednotkám. Povstaleckému hnutí rychle docházejí peníze; nemá dost zbraní, munice, léků ani potravin. Přechodná národní rada (TNC) proto již dříve požádala o půjčku ve výši 3 miliard dolarů.
Mezinárodní trestní tribunál v Haagu (ICC) ve středu obvinil špičky libyjského režimu ze zločinů proti lidskosti. Zpráva ICC naznačuje, že se provinilo i vedení povstalců.

6.5.2011
Francie dnes vypověděla čtrnáct diplomatů režimu Muammara Kaddáfího. Francie už v březnu jako vůbec první stát uznala za jediného zástupce libyjského lidu Přechodnou národní radu, kterou vytvořili libyjští povstalci.
Představitelé libyjských kmenů v Tripolisu vyzvali k všeobecné amnestii, která by občanskou válku ukončila. Vydali deklaraci, v níž prohlásili, že chtějí „pracovat na zákonu o všeobecné amnestii, který bude zahrnovat všechny, kdo se zapojili do povstání a pozdvihli zbraně“ proti Kaddáfímu.

7.5.2011
Libyjské vládní síly bombardovaly čtyři velké nádrže ropy v západolibyjském přístavu Misuráta. Obrovský oheň pak zasáhl i další čtyři zásobníky ropy. Městu nyní hrozí nedostatek pohonných hmot. K náletu použily Kaddáfího jednotky práškovací letadla.

8.5.2011
Letouny NATO bombardovaly Kaddáfího sklad zbraní u města Zintan, které leží jihozápadně od Tripolisu.

9.5.2011
Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle při ochraně „civilistů“ v Libyi nechala na moři uprchlíky z Afriky bez pomoci. Lodi uprchlíků došlo palivo a za dalších 20 dní zemřelo na lodi 60 uprchlíků včetně dvou dětí. Skupina 72 imigrantů vyplula ve druhé půli března z libyjského Tripolisu. Člun nakonec 10. dubna zanesly mořské proudy zpět na pláž u libyjského města Misuráta.

10.5.2011
OSN vyšetřuje další případ, kdy loď NATO nechala na moři loď se třemi až šesti stovkami lidí na palubě, kteří následně ztroskotali.
NATO v noci opět zaútočilo na komplex libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Nálety trvaly asi tři hodiny.
OSN vyzvala zúčastněné strany k příměří, aby bylo možné zmírnit humanitární krizi v Misurátě. Rebelové návrh odmítli a požadují pokračovat v náletech NATO.

11.5.2011
Evropská unie hodlá otevřít svoji kancelář ve městě Benghází. Podle ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonové by úřad měl usnadnit evropskou pomoc povstalecké Přechodné národní radě (NTC).
K okamžitému ukončení bojů v Libyi a k dalšímu politickému dialogu dnes vyzval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Předseda libyjské vlády Bagdádí Alí Mahmúdí dnes podle něj souhlasil s přijetím zvláštního vyslance OSN, který bude jednat o mírovém řešení konfliktu a zajištění přístupu humanitárních pracovníků.
Šéf OSN dále vyzval všechny lodě pohybující se v blízkosti libyjských břehů, aby zabránily podobným tragédiím, jakou byla smrt 600 afrických uprchlíků na přetížené lodi, která se v pátek rozlomila na dohled od Tripolisu.

12.5.2011
NATO během náletu na Tripolis zničilo ambasádu KLDR.
V Libyi povstalci oznámili průlom na severozápadě země. Podle mluvčího přechodné Národní rady se rebelům podařilo převzít kontrolu nad městem Misuráta.

13.5.2011
Činitel libyjských povstalců pověřený zahraničními vztahy Mahmúd Džibríl před dnešním jednáním v americkém Bílém domě vyjádřil přání, aby Spojené státy uznaly povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) jako oficiálního zástupce Libye.

14.5.2011
Spojené státy v pátek označily libyjskou Přechodnou národní radu (NTC) za legitimního a věrohodného účastníka dialogu, ale diplomatickému uznání tohoto orgánu se podle agentury AFP vyhnuly.

15.5.2011
NATO zvažuje i útoky na infrastrukturu, která je určena pro civilní potřebu, ale podporuje režim Muammara Kaddáfího.

16.5.2011
Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo požádal soudce ICC o vydání zatykače na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti. Žalobce to oznámil na dnešní tiskové konferenci v nizozemském Haagu. Soudci se mohou rozhodnout jeho žádost přijmout, odmítnout nebo požadovat od žalobce dodatečné informace.

17.5.2011
V noci na úterý zažil libyjský Tripolis další nálet. Zasažena byla budova úřadu pro boj s korupcí, která se ocitla v plamenech. Zasažena byla i budova bezpečnostní služby.
NATO přitom opakovaně uvádí, že nemíří na budovy, kde žije Kaddáfí, ale jen na stavby, které slouží ozbrojeným složkám nebo jako velitelství.
Útok byl proveden v den, kdy se v Moskvě konají rozhovory mezi Kaddáfího vyslanci, a Ruskem.

18. – 19.5.2011
S výjimkou smrti Jihoafrického novináře Anton Hammerla nebyly uveřejněny žádné důležité zprávy z Libye.

20.5.2011
Letouny Severoatlantické aliance zaútočily v noci na dnešek ve třech libyjských přístavech na válečné lodě libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a osm jich potopily. Terčem útoku NATO se staly přístavy v Tripolisu, Chumsu a Syrtě.
Aliance rovněž informovala o čtvrtečním zadržení tankeru Jupiter pro podezření, že má dovážet palivo pro vojenské síly libyjského vůdce. „Námořní síly NATO mohou zamezit vjezdu či výjezdu plavidel v libyjských přístavech pokud mají spolehlivou informaci, že by mohly být využity k podpoře přímých či nepřímých útoků na civilisty,“ uvedla mluvčí NATO Carmen Romerová.
Africká unie (AU) dnes informovala o přípravě zvláštního summitu k operacím NATO v Libyi, který se uskuteční příští týden, 25. a 26. května. AU stále otevřeněji kritizuje operace aliance a začala zprostředkovávat vyjednávání mezi libyjskou vládou a povstalci. Povstalci jsou však hlavní překážkou jednání, protože jednat nechtějí dokud Kaddáfí neodstoupí a spoléhají tak na likvidaci zbytku země ze strany NATO.

21. – 23.5.2011
Nebyly uveřejněny žádné důležité zprávy z Libye.

24.5.2011
NATO stupňuje letecké údery na Tripolis. Do náletů budou nasezeny též útočné vrtulníky.

25.5.2011
Rusko odsoudilo zesílení leteckých útoků na hlavní město Libye. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova se jedná o hrubý odklon od mandátu Rady bezpečnosti OSN dovolujícího spojenecké vojenské akce za účelem ochrany civilního obyvatelstva.
Africká unie (AU) při příležitosti summitu k Libyi v Addis Abebě vyzvala NATO k zastavení bombardování Libye.

26.5.2011
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval plukovníka Muammara Kaddáfího, aby odstoupil. Dále pak doplnil: „Neříkáme, že Kaddáfí musí být vyhoštěn. On musí opustit násilí a čím rychleji to dělá, tím větší bude jeho vyjednávací pozice„.
Představitel libyjské vlády se ve čtvrtek písemně obrátil na španělskou vládu s návrhem na dohodu o příměří.

27.5.2011
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek telefonicky hovořil s předsedou libyjské vlády Bagdádím Alí Mahmúdím, který Moskvu požádal o pomoc při sjednání příměří mezi vládními vojsky a libyjskou opozicí „bez předběžných podmínek„. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax. Lavrov podle ní libyjskému premiérovi řekl, že se taková možnost rýsuje.
NATO opět bombardovalo sídlo Kaddafího rodiny.
Rusko je připraveno přijmout roli prostředníka při sjednání příměří mezi Tripolisem a libyjskou opozicí. Prohlásil to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov na summitu skupiny G8 ve francouzském Deauville. Moskva se podle něj domnívá, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vyčerpal svou legitimitu a měl by odejít.

28.5.2011
Televize CNN odvysílala v pátek večer telefonický rozhovor s Kaddáfího manželkou Safíjou. Kritizovala v něm NATO za útoky na své děti. Podle Libye při jednom z nich zahynul Kaddáfího syn Sajf Arab. Safíja řekla, že její děti by neměly být cílem útoků. „Jsou to civilisté, co s tím vším mají co dělat?“ prohlásila.
Ničí naši pověst, páchají válečné zločiny a obviňují nás ze zpronevěry peněz Libyjců. Mé svědomí by mi to nedovolilo,“ prohlásila na adresu NATO a Západu žena, která má s Kaddáfím šest synů a dceru.

29.5.2011
NATO opět provedlo letecké údery na Tripolis (Kaddáfího sídlo).

30.5.2011
Jihoafrický prezident Jacob Zuma míří do Libye. Jeho cesta je vnímána jako poslední pokus o nalezení mírového řešení konfliktu.

31.5.2011
Lidové bouře v Libyi trvají už 100 dní. Dosud ale nepřiměly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ke kapitulaci. Nedonutila ho k ní ani dvouměsíční intervence Severoatlantické aliance. Západní a východní část Libye začínají stále více fungovat jako oddělená teritoria. Cílem Západu přitom na začátku konfliktu bylo udržet územní celistvost Libye.
Podle jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy, který vyjednává v Tripolisu, je Kaddáfí ochoten uzavřít příměří. Kaddáfí je podle Zumy ochoten přistoupit na návrh Africké unie na příměří, které by zakotvilo zastavení všech bojových akcí, včetně leteckých úderů NATO na podporu povstaleckých sil.
Mluvčí povstalců Libye však odmítl výzvy k příměří.
Libyjská vláda v pondělí obvinila NATO, že při bombardování města Zlitán východně od Tripolisu zabila 11 civilistů.
Bývalý francouzský ministr zahraničí Roland Dumas ale při návštěvě Libye uvedl, že viděl několik civilních obětí náletů. Dumas uvedl, že v nemocnicích viděl několik obětí náletů a že lékaři, s nimiž se potkal, ošetřili přes 20 000 zraněných.
Je to brutální agrese vůči suverénní zemi,“ řekl Dumas v neděli v Tripolisu. „NATO vede vojenskou akci proti civilistům s umělým, velmi umělým krytím ze strany Spojených národů.

1.6.2011
Při náletech Severoatlantické aliance od 19. března v Libyi zahynulo 718 civilistů. Oznámil to dnes mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím. Údaje aktuální k 26. květnu podle něj ukázaly, že 4067 civilistů bylo zraněno, z nich 433 vážně. Aliance vysoký počet civilních obětí v důsledku svých náletů popírá.

2.6.2011
OSN včera obvinila obě strany z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
Odborníci OSN na právo tvrdí, že našli důkazy o trestné činnosti, včetně vraždy a mučení.
Povstalci se prý dopouštěli zločinů méně často, než Kaddáfího síly. Povstalci jsou ale obviněni z mučení a krutého zacházení s civilisty (zejména dělníků, kteří jezdili do Libye za prací).
Zpráva OSN bude projednána u soudu pro lidská práva v Ženevě v pondělí.
NATO rozšířilo své poslání v Libyi o dalších 90 dnů. Ze zprávy OSN je nyní patrné, že z našich daní se i nadále budou podporovat zločinci na jedné straně konfliktu.

3.6.2011
Letadla NATO dnes provedla nálety na kasárna v blízkosti tripolského sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Útoky směřovaly rovněž na policejní stanici a vojenskou základnu mimo Tripolis.
Francie s Kaddáfího režimem vyjednává o plukovníkově odstoupení.
Čína vůbec poprvé kontaktovala opoziční vládu v Benghází. S předsedou této vlády Mustafou Džalílem jednal čínský velvyslanec v Kataru Čang Č´-liang. Mluvčí ministerstva zahraničí k tomu dnes řekl, že názor Pekingu se nemění a že Čína stále doufá, že krizi bude možné vyřešit politicky.

4.6.2011
Severoatlantická aliance v sobotu do konfliktu v Libyi poprvé nasadila bojové vrtulníky. Podle mluvčího francouzských ozbrojených sil Thierryho Burkharda bylo při úderu v noci na sobotu zničeno na dvacet objektů včetně patnácti armádních vozidel.

5.6.2011

6.6.2011
Libyjští povstalci dobyly horské město Džafran ležící jihozápadně od metropole Tripolisu a zásadní úspěchy hlásí také jednotky Severoatlantické aliance. Podle Severoatlantické aliance bylo cílem nočního bombardování Tripolisu státní rádio a televize. V ranních hodinách byla podle agentury AFP zasažena i budova patřící k parlamentu, kterou z poloviny zničil jeden z předcházejících náletů.
Britský ministr zahraničí William Hague po víkendové návštěvě bašty libyjských povstalců Benghází poprvé připustil možnost vyslání pozemních jednotek do Libye, ovšem až po odchodu Kaddáfího.

7.6.2011
NATO obvinění z útoku na státní televizi odmítlo.
Dopoledne zasáhly libyjský Tripolis opět bomby. Terčem náletů strojů NATO byla kasárna.
Do bašty povstalců Benghází přijel zvláštní vyslanec ruského prezidenta Michail Markelov, aby jednal s představiteli povstalecké Přechodné národní rady (NTC). Při svém příjezdu potvrdil, že je Moskva připravena hrát roli zprostředkovatele mezi rebely a Kaddáfího vládou.
V Číně se sešli ministr zahraničí Kaddáfího vlády Abdal Atí Ubajdí se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch’em k jednání o politickém řešení krize v Libyi. Souběžně také navštívil baštu rebelů Benghází čínský diplomat, který sídlí v Egyptě, aby zde mimo jiné jednal o možnostech humanitární pomoci.

8.6.2011
Za „válku s Čínou“ označil dnes západní tažení v Libyi ruský list Vedomosti. Především USA se podle deníku potýkají s rostoucím vlivem Číny v Africe, kde východní velmoc upevňuje své hospodářské i politické pozice.
Podezření, že USA v Libyi bojují s Čínou, vyslovil už bývalý náměstek amerického ministra financí Craig Roberts, podle kterého protesty proti režimu Muamara Kaddáfího na východě Libye, kde se nalézá 80 procent ropných zdrojů a kam Čína už vložila značné investice, nejspíše zorganizovala CIA.
Oddíly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dnes postoupily k Misurátě. Město ostřelují ze tří stran a zabily deset povstalců. S odvoláním na libyjskou opozici o tom informovala agentura Reuters.

9.6.2011
Itálie převede libyjským povstalcům až 400 milionů eur v hotovosti a pohonných hmotách. Přislíbená suma bude kryta zmrazenými libyjskými aktivy. Na schůzce takzvané kontaktní skupiny pro Libyi, která podporuje opozici proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu, to dnes v Abú Zabí řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini.

10.6.2011
Česká republika zvažuje kroky k navázání prvních kontaktů se zástupci Přechodné národní rady v Benghází, ačkoli zatím nerozhodla o jejím uznání jediným oficiálním představitele Libye.

11.6.2011
Oddíly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího stále útočí na povstalecké město Misuráta a snaží se dobít ztracené pozice po těžkých náletech NATO před třemi týdny. Dále zahájily nový útok na město Závíja ležící asi 50 kilometrů od Tripolisu, které od března ovládají povstalci.

12.6.2011
– ? –

13.6.2011
Neúspěchem skončil víkendový útok povstalců na přístav Briga. Podle dnešních informací z místních nemocnic při nezdařené ofenzívě zahynulo 23 povstalců a dalších 26 bylo zraněno. Útok skončil neúspěchem přesto, že povstalce podporovaly letouny NATO.
Libyjští povstalci pašují zbraně (útočné pušky AK47 a granátomety) přes Tunisko.
Německo uznalo povstalce jako „legitimní zástupce libyjského lidu“. Zařadilo se tak k zemím: Francie, Velká Británie, Itálie, Španělsko, Německo, Spojené arabské emiráty, Katar, Jordánsko, Gambie, Senegal a Austrálie.

14.6.2011
Libyjské síly dnes vystřelily přes hranici na území Tuniska nejméně pět raket typu Grad.
Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se podle tvrzení fotografa Reuters stáhly z města Kikla ležícího asi 150 kilometrů jihozápadně od Tripolisu. Město nyní ovládají povstalci, kteří zaujali obranné postavení kvůli možnému protiútoku.
Bojuje se také východně od Tripolisu. V pondělí tu povstalci prolomili obklíčení přístavního města Misuráta a začali se pomalu posouvat na západ k asi 200 kilometrů vzdálené metropoli.
Podle jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy NATO zneužívá rezoluci OSN, schválenou oficiálně na ochranu libyjských civilistů před Kaddáfího jednotkami, k politickým vraždám. Jasně se domníváme, že rezoluce je využívána ke změně režimu, k politickým vraždám a k zahraniční vojenské okupaci,“ prohlásil to v jihoafrickém parlamentu.

15.6.2011
– ? –

16.6.2011
Libyjský režim je ochoten vyhlásit „do tří měsíců“ svobodné volby, a pokud by je Muammar Kaddáfí prohrál, odstoupí z funkce. („Rychlé volby za mezinárodního dohledu, to je jediné bezbolestné řešení, jak se v Libyi dostat ze slepé uličky,“ řekl Kaddáfího druhorozený syn, který často zastupuje svého otce při důležitých jednáních se západními představiteli.)

17.6.2011
Oddíly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího znovu útočili na povstalecké město Misuráta.
V noci ze čtvrtka na pátek NATO bombardovalo Tripolis a zasáhlo bezpečnostní budovu, kde byly uloženy údaje z rejstříku trestů.

18.6.2011
– ? –

19.6.2011
Sedm civilistů bylo zabito dnes časně ráno při aliančních náletech ve východní části libyjské metropole Tripolis. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž libyjská vláda zavezla novináře do obytné oblasti ve čtvrti Arada, aby mohli reportéři vidět, jak jsou z rozvalin poničené budovy vynášena lidská těla.
Civilní cíl (obytný dům) zasáhla i jedna řízená střela.

20.6.2011
Severoatlantická aliance přiznala, že při jednom z náletů na libyjské hlavní město Tripolis zničila dům a zabila devět civilistů.

21.6.2011
Libyjské síly sestřelily bezpilotní vrtulník NATO.
NATO dnes přiznalo, že letecká kampaň zatím nevede k posunu v odstranění Muammara Kaddáfího. Dále přiznalo, že minulý týden zlikvidovalo vozidla s vojáky rebelů.

22.6.2011
V úterý italský ministr zahraničí Franco Frattini uvedl, že je nezbytné vyhlásit okamžité příměří, aby se mohla dopravit humanitární pomoc do země zmítané válkou. Francie to odmítla, protože by se Kaddáfího síly mohly zkonsolidovat.

23.6.2011
Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí obvinil ve středu večer v poselství vysílaném v televizi státy NATO z vražd. Promluvil dva dny poté, co členové rodiny jeho spolupracovníka zahynuli při náletech, uvedla BBC. V pondělní v Sormanu byl zničen dům jeho poradce Chavajlidího Hamajdího. Při náletu zahynuli tři jeho vnoučata a snacha.
Kaddáfí obvinil NATO z nezodpovědnosti. Jestliže podle něj pozorování potvrdilo civilní oběti, a zpravodajské služby NATO jsou tak dobré, jak aliance tvrdí , muselo být zřejmé, že v domě žijí děti.
Kaddáfí poté požádal, aby členové Rady bezpečnosti s výjimkou USA, Británie a Francie – vyslali skupinu, které by prošetřila oběti civilních náletů.

24.6.2011
Libyjští povstalci i NATO kalkulují s tím, že v metropoli Tripolisu propukne do několika týdnů povstání, které zasadí poslední ránu režimu Muammara Kaddáfího.
Americká Sněmovna reprezentantů hlasovala proti rezoluci poskytující prezidentovi Baracku Obamovi právo pokračovat v řízení vojenských akcí USA v Libyi.

25.6.2011
– ? –

26.6.2011
Rebelové se střetli s vládními silami 80 kilometrů jiho-západně od Tripolisu, tj. v místě, kde se nyní přibližně nachází bojová linie.
 
27.6.2011
– ? –

28.6.2011
– ? –

29.6.2011
Francie porušila embargo OSN a dodala 40 tun zbraní libyjským rebelům. Francouzské ministerstvo zahraničí i ředitelství kontrarozvědky se podle agentury AFP k informacím odmítlo vyjádřit. Zdroj listu vysvětlil, že zbraně byly shozeny kvůli tomu, aby povstalci mohli obklíčit Tripolis. Akce francouzské armády se podle něj obešla bez podpory spojenců, kteří v Libyi od března provádějí operace proti Kaddáfího režimu.

30.6.2011
Do Francie se tvrdě pustily Rusko, Čína a Africká unie (AU) kvůli tomu, že vzbouřencům v horách na jihu Libye dodala 40 tun výzbroje. Podle šéfa AU Jeana Pinga je tento krok nebezpečný a vystavil celý region riziku, podle šéfa ruské diplomacie by se jednalo o porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. O tom, že by směrnice neměla být překračována hovořil ve čtvrtek i mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

1.7.2011
Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí pohrozil ve čtvrtek na shromáždění svých příznivců, že pokud NATO neukončí své vzdušné údery, přenese bitvu do Evropy.

2.7.2011
Ministryně zahraničí Španělska a Spojených států Trinidad Jiménezová a Hillary Clintonová dnes v Madridu prohlásily, že přes hrozby libyjského vůdce Muammara Káddáfího adresované Evropě bude operace Severoatlantické aliance v Libyi pokračovat.

3.7.2011
Šéf libyjských povstalců Mustafá Džalíl dnes agentuře Reuters řekl, že Muammar Kaddáfí může odejít do důchodu v Libyi za předpokladu, že se vzdá vedení země a bude souhlasit s mezinárodním dozorem.

4.7.2011
Vůdcové NATO, libyjská opozice a média vytvořili od začátku povstání proud tvrzení, že Kaddáfího režim nařídil masové znásilňování, které páchají jeho zahraniční žoldáci, či že nasadil vrtulníky proti demonstrantům. Vyšetřování organizace Amnesty International (AI) ale o tom nenašlo důkazy a v řadě případů tato tvrzení vyvrátilo. AI v několika případech získala náznaky, že povstalci vědomě lhali,“ napsal list The Independent.
Letecké údery Severoatlantické aliance v Libyi zasáhly civilní cíle v přístavním městě Zuárá na západě země. Libyjská státní televize oznámila, že útok si vyžádal mrtvé a raněné. NATO uvedlo, že mířilo na vojenské cíle.
Exit mobile version