Afrikaonline.cz

Lindsay Hunt, buvolí válečník, záchrana buvolů v jižní Africe

Příběhy, které se týkají záchrany jednotlivých zvířecích druhů u lidí stále „berou“ veřejnost na ně stále slyší, zvláště tehdy pokud je se záchranou konkrétních druhů spojeno určité jméno. Vliv na emoce diváků může být o to silnější, pokud je danou osobou člověk, který dříve zvířata lovil pro peníze, ale časem „konvertoval“ v ochranáře, bytost výrazně spjatou s jejich záchranou.
 
Nejpřitažlivější jsou pro člověka naši nejbližší příbuzní – primáti. Jména jako Jane Goodall nebo Dian Foessey patří k těm nejznámějším, o jejichž práci se mohla dozvědět i široká veřejnost prostřednictvím Hollywoodu – viz např. film Gorily v mlze. Každá oblast ochrany přírody má svého více, či méně známého hlavního představitele.
V souvislosti s africkými buvoly (Cape Buffalo) je takovým člověkem Lindsay Hunt, jihoafrický lovec, který se stal ochranářem, jež sehrál důležitou roli v projektu jehož snahou bylo vytvoření geneticky čisté populace afrických buvolů, která by „netrpěla“ chorobami jako je tuberkulóza skotu (bovine tuberculosis) a slintavka a kulhavka (footh-and-mouth disease). Tento projekt vedl k založení chovu buvolích stád, nenapadených těmito chorobami ve všech devíti provinciích jižní Afriky pryč od tuberkulózou zdecimovaných oblastí Krugerova národního parku.
Tuberkulóza skotu (buvolí tuberkulóza) byla objevena v roce 1990 a jedná se o bakteriální chorobu přenášenou vzduchem. Nakažený buvol může být přenašečem po dlouhé období a nakonec zemřít vyhladověním nebo se stát kořistí predátora. Tuberkulóza měla zničující účinek na divoká stáda buvolů až za hranici druhů a vedla k široké nákaze predátorů, mrchožroutů a býložravců, jako jsou lvi, leopardi, gepardi, paviáni, kudu, antilopa losí, bongo, přímorožec, antilopa vraná a voduška velká. Tuberkulóza skotu poprvé hlášená z Jihoafrické republiky v roce 1880 u domácího dobytka a v roce 1928 v divočině u ekotypu „Eastern Cape“ sem pravděpodobně dorazila s evropskými osadníky a jejich dobytkem.  
 

Obrázek: Buvol kaferský
Komise pro Jihoafrické národní parky viděla jako jediné řešení vytvoření tzv. „čistých populací“ nezasažených touto chorobou. Pro Lindsayho Hunta byl zdrojem „genového poolu“ pro první stádo prosté nákazy Krugerův národní park a Hunt vyvinul systémy šlechtění, které uznávány managementem ochrany přírody.
Hunt si svou změnou postoje a vztahu k přírodě získal dokonce pozornost renomovaných médií jako je americký kanál National Geographic, a tak vznikl dokument o skutečném životním dramatu, který sleduje výpravu jednoho člověka za záchranou budoucnosti buvola afrického.
10 Překvapivých fakt o buvolech afrických
Na dotazy reportéra televizního kanálu ANIMAL PLANET odpovídal jihoafrický lovec, který se stal ochráncem (buvolů afrických) a který účinkoval ve speciálním vydání Mutual of Omaha’s Wild Kingdom s názvem „Buffalo Warrior“ (Buvolí válečník).
Tady je jeho seznam 10 překvapivých fakt:
  1. Buvoli afričtí mají výjimečnou paměť. Často ke mně přistoupil buvol, kterého jsem neviděl mnoho let, (jež jsou taktilní a vyžadují náklonnost).
  2. Buvoli afričtí jsou známi tím, že zabíjejí lvi a umějí vyhledat a zabít jejich mláďata jako preventivní opatření (trest).
  3. Buvol má 4x větší sílu než vůl podle výzkumu Dr. John Condeho, který testoval jejich tahovou sílu. Tohle vysvětluje jak to, že jsou schopni pohnout nebo naklonit osobní auto.
  4. Rčení, že slon nikdy nezapomíná, může být u buvola obměněno na, nikdy neodpouští. Jsou známy případy, kdy napadli lidi, kteří je zranili, i několik let po oné události.
  5. Buvoli mají jemný jazyk – staré pořekadlo, že jejich jazyk může z člověka sedřít kůži je nesmysl.
  6. Kůže na buvolím krku je 2 palce silná v místech, které jej chrání během soubojů býků o nadřazenost.
  7. Buvoli jsou schopní plavci a často překonávají hlubokou vodu, když pátrají po lepší pastvě.
  8. O buvolech jsou zprávy, že zabijí více lovců než kterékoliv jiné zvíře. Je o nich známo, že přepadají lovce, kteří je zranili nebo poranili.
  9. Bílá telata jsou také velmi vzácná – jedno se narodilo na Huntově Africe.
  10. Dvojčata jsou velmi vzácná – jediný zaznamenaný porod dvojčat, kde telata přežila, se stal na Huntově Africe.
Exit mobile version