Afrikaonline.cz

Kobra (Pseudohaje)

Jedná se o jedny z nejdelších, nejjedovatějších a nejobávanějších kober Afriky, mající na svědomí každoročně několik lidských životů. Svou agresivitou a částečně vzhledem bývá přirovnávána k černé mambě.

Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Reptilia (plazi)
Podtřída: Amniota (blanatí)
Řád: Squamata (šupinatí)
Podřád: Serpentes (hadi)
Čeleď: Elapidae (korálovcovití)
Podčeleď: Elapinae (korálovci)
Rod: Pseudohaje (kobra)
Druh: Pseudohaje goldii, Pseudohaje nigra (kobra stromová, kobra lesní)

Jedná se o velký druh kobry dorůstající délky až kolem 2,7m!
Vyskytuje se v Africe ve dvou poddruzích.

Jedná se o dlouhou stromovou kobru, která se prakticky nevyskytuje na otevřených prostranstvích. Žije v lesích a galeriových lesích, mnohdy v blízkosti vodních toků, do nadmořské výšky kolem 500m. Tělo obou druhů je dlouhé a štíhlé, stejně jak to bývá u jiných stromových hadů. Dokáže částečně roztáhnout žebra a vytvořit tak pro kobry typickou kápi. Jsou jedny z nejjedovatějších hadů Afriky.
Potravní spektrum je široké, od větších bezobratlých živočichů, přes obojživelníky, drobné savce jako jsou hlodavci, veverky, menší poloopice, až po menší ptáky. Nepohrdne ani rybou, ale nespecializuje se na lov ve vodě, loví spíše z úkrytu ve větvích stromů. Vyniká výborným zrakem, dokonalým pohybem ve větvích a silným jedem.
Málokdy dochází ke kontaktu těchto druhů kober s lidmi, pokud k tomu však dojde, výsledek bývá fatální. Nevolí variantu úniku, neplive, nezaujímá výhružné postavení a mnohdy aktivně útočí jako černá mamba. Proto patří k nejobávanějším hadům Afriky. Jed je směs silných neurotoxinů a cytotoxinů. Oběť umírá na selhání dýchání či srdeční činnosti. V oblasti svého výskytu má na svědomí mnoho lidských životů. Protijed se nevyrábí.
Z hlediska ohrožení jsou v rámci IUCN oba druhy hodnoceny na nejnižším riziku.

Exit mobile version