Afrikaonline.cz

Historické kresby a fotografie Viktoriiných vodopádů

Tento přírodní div světa fascinoval lidi od samého počátku. Lidé žijící v okolí vodopádů je označovali různými jmény. Původní ndebelský název Amanza Thunquayo, v překladu „Voda, která stoupá vzhůru jako kouř“. Později byl přejmenován kmenem Kololo na dodnes užívané označení Mosi-Oa-Tunya nebo-li „Kouř, který hřmí„.

Pravděpodobně nejkrásnější historické kresby Viktoriiných vodopádů pocházejí od Thomase Bainese, který je maloval během expedice v letech 1861 – 1862. Patří mezi první, ale též i jediné malby, které jsem na webu objevil. Historické rytiny z cestovatelských knih, např. od dr. E. Holuba, zde neuvidíte, protože se jedná o reprodukce umělcovy a cestovatelovy paměti a fantazie.
Nyní již pestré kresby Bainese.

 

První snímky vodopádů pořídil Francis Harold Watson (1854 – 1905). Watson byl cestovatel, obchodník a lovec, který v roce 1873 podnikl cestu do oblasti dnešního Zimbabwe. Svou přezdívku „Zambezi“ získal díky průzkumné cestě ve stejnojmenném údolí. Zde prezentované snímky exponoval v letech 1891. Nyní jsou uloženy ve Státním archivu Zimbawe a jednu vlastní Raymond Justin Hoole (z jeho webu pocházejí i tyto snímky).

 

Rád bych ještě doplnil: První snímky pravděpodobně vyfotografoval bratr dr. Livingstona, snímky se však nedochovaly.

Exit mobile version