Afrikaonline.cz

Chci jet do Tanzanie

Bezesporu jedna z nejvyhlášenějších zemí na safari, vysokohorskou turistiku i překrásné pláže. Na hranici země se nachází tři největší africká jezera – Tanganika, odkud nese Tanzanie část názvu, Viktoriino jezero a Malawi. Jsou zde dva národní parky s divokou populací šimpanzů, je zde nejvyšší hora Afriky, Kilimandžáro, je zde v N.P. Serengeti možné pozorovat Velkou migraci, stejně tak jako ve většině národních parků lze spatřit tzv. „Velkou pětku“. Zanzibar, jenž dal Tanzanii druhou část názvu, patří se svými pláži k nejkrásnějším plážím na světě. Nachází se zde i tři ze sedmi přírodních divů světa a sice Velká migrace v Serengeti, pohoří Kilimandžáro a kaldera kráteru Ngorongoro. Na severu země se můžeme setkat s odvážnými lovci, Masaji. Země je politicky poměrně stabilní, proto patří k jedním z nejvyhledávanějších turistických destinací v subsaharské Africe.

Tanzanie je zemí ve východní Africe, nacházející se mezi Indickým oceánem, jezerem Malawi, Tanganika a Viktoria. Hraničí s Keňou, Ugandou, Rwandou, Burundi, Demokratickou Republikou Kongo, Zambií, Malawi a Mosambikem. Jedná se o 13. největší zemi v Africe. Klima je zde tropické, většinu území pokrývá savana, u jezera Tanganika se nachází sekundární deštný prales, na jihu jsou pak území s miombovým lesem. Střídá se zde období dešťů a sucha. Nejdeštivější oblast je region Mbeya na jihu Tanzanie. I přes nádhernou krajinu je Tanzanie malarickou oblastí, proto je nutné pro návštěvo počítat s anti-malarickou profylaxí a očkováním proti žluté zimnici, které je povinné. Vyplatí se očkovat i proti břišnímu tyfu, hepatitidě a meningokokům. Vodu pít pouze balenou a vyhýbat se rizikovým potravinám. Je zde zakázáno fotografovat strategické objekty, kterými jsou například mosty, vojenské a vládní budovy, nádraží, letiště. Vůči turistům jsou lidé v Tanzanii velice ohleduplní a tolerantní. Existuje zde však výrazný dvojí pohled na cizince a místní. Zejména v cenách do národních parků, kdy je to posvěceno vládou, ale mnohdy i v obchodě, kdy jinou cenu dostane místní a jinou turista s odkazem na to, že si to může dovolit, zajde přeci jen do banky… Nicméně tento postoj není jen problémem Tanzanie, ale celé Afriky, kde dvojí pohled je na denním pořádku.

Tanzanie je etnicky velice rozmanitá a bohatá, což vyúsťuje v to, že se zde mluví více jak 120 jazyky a dialekty. Úředním jazykem je zde Angličtina a Svahilština.
V zemi platí vízová povinnost, vízum jde zakoupit na všech hraničních přechodech a na letišti za 50USD a při opuštění země do Keni nebo Ugandy, po zpětném návratu do Tanzanie vízum platí, pokud doba od opuštění země nepřesáhne do dalšího měsíce.

Doprava po zemi je možná autobusem, minibusem „dala-dala“, vlakem, letecky – zejména pro vzdálenější a hůře dostupné lokality, nebo pronajmutím autem.
V severní Tanzanii je poměrně rozvinutá autobusová doprava. Jezdí zde luxusní klimatizované autobusy, které zdolávají vzdálenosti jako je například Arusha – Dar-es za necelých 9 hodin, vzhledem k dvěma zastávkám cestou a tomu, že autobus překonává vzdálenost kolem 650km, je tento čas úctyhodný. Krom luxusních busů zde jezdí o něco levnější místní velké autobusy, které většinou nejsou tak pohodlné, nejsou klimatizované, ale jsou na afrických silnicích poměrně bezpečné. Na kratší vzdálenosti lze použít minibusy dala-dala, které jsou mnohem levnější, ale i mnohem plnější. V některých místech se platí trojí jízdné, nejvyšší cenu zaplatí ti co sedí, nižší ti co stojí a nejnižší ti co visí z auta. Vlakové spojení je v Tanzanii jižní linka – Tazara – spojující Dar-es s Lusakou, druhým operátorem je Tanzania Railways Ltd. spojující Dar-es s Dodomou, Taborou, Mwanzou, Kigomou, Mpandou, Tangou a Arushou, ze které železnice pokračuje přes Moshi do Keni.
Vzhledem k rozloze je v rámci časových důvodů pro delší vzdálenosti lepší využít letecké spoje.

 

Obrázky: Lvi a luskoun v Serengeti (autor:kibuyu), Dhow u přístavu a Kilimandžáro.
Tanzanie je jedna z mála afrických států nabízející tak široké možnosti vyžití. Indický oceán nabízí krom nádherných pláží také možnost seznámení s úchvatným podmořským světem. Variabilní krajina mezi velkými jezery a příkopovými propadlinami skýtá velké množství zvěře od stád kopytnatců putujících savanou po šimpanze v deštném pralese při břehu jezera Tanganika. Navíc podél propadlin je členitá krajina s množstvím zajímavých horských výstupů a trekingů, z nichž je nejznámější výstup na střechu Afriky, Kilimandžáro. Mimo potápění, odpočinek na pláži, safari a pěší turistiku je Tanzanie bohatá i z hlediska historie a kulturního dědictví. Na pevninském pobřeží je několik ruin perských přístavů, Zanzibar, nebo spíše Stone Town, nádherně seznamuje s historií Zanzibarského sultanátu. Tanzanie není jen minulost, zajímavá je i svahilská kultura, návštěva některého z kmenů Masajů či jiných etnik.

Tanzanská kultura disponuje vlivy z více než 120 kmenů nacházejících se na území státu, což je i jeden z důvodů, proč Tanzanie patří k nejvíce kulturně různorodým zemím na světě. Najdou se zde křováci (lovci a sběrači) kmene Hadza, bojovníci a pastevci Masajové, zemědělci etnika Wameru… Každý z kmenů má své tradice i způsob života, ale dohromady vytvářejí úžasné kulturní bohatství své země.

Úřední jazyk, Svahilština byla po sjednocení Tanganiky a následně Tanzanie nutností, jelikož každý z výše uvedených kmenů disponoval svým jazykem. Byla tedy logická volba společného jazyka, vyučovaného na školách, používaného obchodně i na úřadech. Do sjednocení se Svahilsky mluvilo jen na pobřeží – kdy se spíše jednalo o směsici arabských a místních jazyků. V současné době patří Svahilština k 10 nejpoužívanějším jazykům. Negativním dopadem tohoto jazyka je postupné nevratné mizení místních jazyků na úkor úředních jazyků a tím i ztráta kulturního dědictví.

Jinými slovy, v Tanzanii si každý přijde na své. Její výhodou je stabilita a relativní bezpečnost, ceny nejsou vysoké, má dobré spojení se světem a uspokojí každého – od baťůžkáře po náročného turistu vyhledávajícího klimatizované hotely s bazénem, světovou i místní kuchyni, dobré pivo (světové i místní) a celkový „full service“ pro cestování. Pro poznání Tanzanie je i měsíc příliš krátký a je to země kam se budete rádi vracet, třeba i s dětmi.

Rychlá tabulka:

Velikost 945 087 km²
Hlavní město Dodoma (legislativní), Dar es Salaam
Mezinárodní letiště Julius Nyerere International Airport, Dar es Salaam (DAR)
Kilimanjaro International Airport (JRO)
Abeid Amani Karume International Airport, Zanzibar (ZNZ)
Měna Tanzanský šílink (TZS)
Časové pásmo EAT – východoafrické časové pásmo
UTC +3h
Režim vstupu vízová povinnost, vízum lze získat na hranici a letišti
Zastupitelský úřad země Embassy of Tanzania
Eschenallee 11, 14050 Berlin
Zastupitelský český úřad Embassy of the Czech Republic
Tende Drive 745, Lavington, Nairobi, Keňa
Telefonní spojení: 00254/20/204 348 163
E-mail: nairobi@embassy.mzv.cz
Úřední jazyk Angličtina a Svahilština
Počasí Rovníkové, tropické, monzunové, ovlivněné nadmořskou výškou, 
střídání období děšťů a sucha
Nejvhodnější prostředí pro návštěvu Období dešťů bývá na jihu od června do listopadu
na severu se mohou v savanách objevit deště od července do září
nejvhodnější měsíce pro návštěvu jsou říjen až březen,
kdy panují nižší teploty.
Dopravní infrastruktura oblastně rozvinutá, odlehlejší oblasti na západě téměř bez dopravní obsluhy
Cestovatelská náročnost Nízká až středně vysoká
Finanční náročnost 20tis. i více
Bezpečnost cestování Mimo rizikové oblasti a při dodržení cest. podmínek – bezpečná
Náboženství Islám, křesťanství, domorodé náboženství
Významná města Dar es Salaam, Arusha, Iringa, Mbeya, Songea, Kigoma, Sumbawanga, Mwanza, Musoma, Bukoba, Tabora, Tanga, Kilwa.
Turistické cíle Kilimandžáro, Serengeti a Ngorongoro, Zanzibar, Selous Game, Gombe Stream, jezera Malawi, Tanganika, Viktoria a Rukwa, Udzungwa Mts.

Severní Tanzanie

Obrázky:Napajedlo v Serengeti (Autor:Diana Robinson; flickr.com), rokle Olduvai Gorge (Autor: William Warby; flickr.com) a Ol Doinyo Lengai (Autor: keepersfarm; flickr.com)

 

Severovýchodní Tanzanie

Obrázky: Kaole Ruins, jeskyně Amboni a Tongoni Ruins

 

Zanzibar a ostrovy

 

Obrázky: Ostrov Pemba – potápění (Autor: Paul Britton; flickr.com), ostrov Mafia (Autor: Paranoid Black Jack; flickr.com) a ostrov Zanzibar, severní pláže (Autor: Pavel Kohout)

Jihovýchodní Tanzanie

Obrázky:Pes hyenovitý v Selous Game Reserve (Autor: Kevin Harber; flickr.com), Kilwa Kisiwani (Autor: Egui_ flickr.com) a ještěr z Tendaguru (Autor: Barbora Zikánová)

Jižní Tanzanie

Obrázky: Mangabej sanjei v N.P. Udzungwa Mts. (Autor: Marc Veraart; flickr.com), Mbozi meteorit (Autor: Christiaan Zeelenberg; flickr.com) a Udzungwa Mts. (Autor: Marc Veraart; flickr.com)

Západní Tanzanie

Obrázky: Mládě šimpanze NP Mahale (Autor: njbdodane; flickr.com), Kalambo Falls (Autor: Alexander Brugger; flickr.com) a vstupní prána do NP Gombe Stream (Autor: fabulousfabs; flickr.com)

Pobřeží jezera Viktoria

Vždy, když mluvím s kamarády, kteří Tanzanii již několikráte navštívili, vždy se sejdeme na tom, že i po několika návštěvách této země, je toho spousta co jsme neviděli. Rozlehlost území a množství zajímavých míst je tak obrovské, že by se o tom dalo napsat mnoho. Všechny informace a náměty k cestě napsat v jednom článku nejde, proto se budeme blíže jednotlivým oblastem Tanzanie věnovat podrobněji v několika následujících článcích.

 

Exit mobile version