Afrikaonline.cz

Chci jet do Tuniska

Blíží se čas letních dovolených a tak mnohé napadá kam jet na zahraniční dovolenou. Nápady mohou být různé, od exotiky až po klasickou dovolenou u moře. Většinou rozhoduje cena, vzdálenost a zázemí cílové destinace. Subtropická Afrika představuje dalekou cestu, riziko chorob, které sníží očkování, ale i dobrodružnou cestu za poznáním a nevšedními zážitky. Jižní Evropa zase nabízí dobré zázemí, snazší dostupnost a infrastrukturu podobnou té naší. Takovým kompromisem může být právě Tunisko. Zázemí, zákony a doprava jsou totožné Evropě a přeci jen se již jedná o Afriku a snadno se zde naplní očekávání nejednoho dobrodruha. Hezké moře, písečné pláže, teplé a slunečné počasí, bohatá historie, rozmanité tradice, lákavá kuchyně a přátelští lidé je to co do Tuniska láká cestovatele.

Tunisko bývá častým cílem milovníků teplého moře, písečných pláží a slunečné dovolené. Hotelové resorty často nabízejí klimatizované pokoje, vlastní bazén, vlastní pláž, bar, kuchyni připravující jak evropská jídla, tak i místní speciality, kulturní program, sportovní i vodní výbavu a fakultativní zájezdy. Lze tak snadno vyrazit na čtyřkolkách do pouště, autobusem po starobylých památkách, nebo do skrytých oáz v soutěskách úpatí Atlasu. Není těžké, půjčit si motorku, nebo auto a vydat se poznávat Tunisko po vlastní ose. Veřejná doprava je také poměrně rozvinutá a nabízí těsnější kontakt s místními obyvateli. Skvělým zážitkem je vydat se vláčkem do hor při hranicích s Alžírskem, kde se cestovatel cítí jak v jiném světě. V údolích jsou obdělávaná políčka, na svazích zbytky lesů a louky. Na jihu jsou vrcholky kopců spíše suché a skalnaté, na pohled nehostinné. Přesto v údolích kypí život…

Rychlá tabulka:

Velikost 163 610 km²
Hlavní město Tunis
Mezinárodní letiště Tunis–Carthage International Airport (TUN)
Sfax–Thyna International Airport (SFA)
Djerba–Zarzis International Airport (DJE)
Enfidha–Hammamet International Airport (NBE)
Monastir Habib Bourguiba International Airport (MIR)
Měna Tuniský dinár (TND)
Časové pásmo WAT – západoafrické časové pásmo
UTC +1h, stejně jako v ČR
Režim vstupu zjednodušená vízová povinnost / bezvízový vstup pro občany ČR
Zastupitelský úřad země Velvyslanectví Tuniské republiky
Nad Výšinkou 1325/7, 150 00 Praha 5
Zastupitelský český úřad Ambassade de la République Tcheque
98, rue de Palestine, BP 53, 1002 Tunis
Telefonní spojení: +216 71 781 916 (veřejné), +216 71 780 456 – recepce
nouzová linka: +216 98 339 129
E-mail: tunis@embassy.mzv.cz
Otevírací doba pro veřejnost:
pondělí – pátek
07.45 – 16.15 hod.
Úřední jazyk Arabština, Francouzština (obchodní)
Počasí Teplé klima, na severu maritimní se střídáním ročního období,
jaro, horké léto, podzim a mírná zima, občas napadne i sníh, ale málokdy vydrží.
Na jihu saharské suché pouštní klima.
Nejvhodnější prostředí pro návštěvu Mezi nejvhodnější pro poznávací dovolenou je květen až červen a září až říjen. Od října do dubna se vyskytují má severu a na horách deště.
Dopravní infrastruktura Poměrně rozvinutá (srovnatelná s ČR)
Cestovatelská náročnost Nízká až střední
Finanční náročnost cca 10tis. a více (ale lze i méně!)
Bezpečnost cestování Při dodržení aktuální bezp. situace – bezpečná
Náboženství Islám
Významná města Tunis, Sfax, Sousse, Kairouan, Gabés, Gafsa, Tozeur, Bizerta
Turistické cíle Tunis (Kartágo), El Jem, Djerba, Dougga, Matmata, Chott El Jerid

Obrázky: Hotelový bazén a moře, pláž, fakultativní výlet na velbloudech do Sahary, na snímku autorka fotografií ☺ (Autor: L. Pešková)

Odpočinek a relaxace

ObrázkyPláž v tuniském letovisku Monastir (Autor: L. Pešková), Ribát v tuniském Monastiru – typické opevnění středověkého města (Autor: clurross; flickr.com), mausoleum prvního prezidenta nezávislé Tuniské republiky Habíb Burgiba v rodném Monastiru (Autor: L. Pešková)

 

Architektonické památky

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Obrázky: Mozaika Odysea z naleziště Dougga (Autor: Dennis Jarvis; flickr.com), punské mauzoleum v archeologické lokalitě Dougga (Autor: Richard Mortel; flickr.com), divadlo v městě Dougga v zimě (Autor: Manfred Lentz; flickr.com)

Kultura a tradice

Obrázky: Skalní troglodyty v Matmatě, důmyslná obydlí chránící před slunečním žárem, proslavené z filmů Hvězdné války, vodopády v poušti poblíž vesnice Tamighza známé z filmu Anglický pacient, jejíž děj se odehrává v pohoří Jebel Uweinat, ale natáčen byl zde (Autor: VZ)

Přírodní krásy a národní parky

I přes to, že Tunisko za poslední dva tisíce let změnilo zcela svůj vzhled, jsou zde stále patrné jak stopy minulosti, jako je akáciový les (Acacia raddiana), stopa někdejší severoafrické savany, tak i pouštní duny, vyprahlé hory a malebné oázy, kde se mezi datlovníky skrývají rozmanité ovocné stromy a zeleninové zahrádky. Národní parky jsou zde ve zcela jiném stylu než například ve východní Africe. Jedná se spíše o chráněná území, kde je možné pozorovat různou vegetaci a faunu. Z nebezpečných plazů je zde možné narazit na zmijí rohatou a další zmijovité. Jsou zde jedovatí štíři. Ze savců je největším představitelem nikoliv slon, jak je tomu na rovníku, ale divoké prase. Jejich populace je zde, na rozdíl od centrální Evropy, řídká. Setkání s divočákem je opravdu velkou vzácností. Z dravců zde žijí servalové, ženetky, fenci, hyeny žíhané a šakali. Vzácně lze pozorovat dikobraza, muflona, jelena berberského, adaxe, zajíce, sysla, pískomila, gazely a pouštní antilopy.
Tuniské národní parky mohou nabídnout toto:

A co více může Tunisko nabídnout?

Voňavé lesy vavřínů, pinií, cedrů, tamaryšků, smokvoní, dubů, korkových dubů, eukalyptů…, na severu země. Čím hlouběji na jih cestovatel putuje, tím více se mění typická středomořská vegetace na severoafrickou semiaridní. Ze zelených kopců se tak stávají nejprve hnědé skály, za nimiž se pak otvírá nekonečná Sahara. Toulání rozeklanými horami, kde se ukrývají potůčky, palmové háje a oázy, je asi to nejnezapomenutelnější v Tunisku. Vidět východ slunce nad pouští, stát na hranách hlubokých roklí, koupat se ve skalních jezírkách v místech, kde by vodu nečekal ani největší snílek a vychutnávat si vůni dálek, ať už pěšky, na kole, autem, motorkou, na koni či na velbloudovi, to je to co dokáže Tunisko nabídnout!

Obrázek: Mapka Tuniska

Exit mobile version