Afrikaonline.cz

Elim – moravská vesnice v Africe

Kde najdete nejzachovalejší moravskou architekturu? Nadpis napověděl, ale přesně je to v Západním Kapsku v Jižní Africe. Kousek od nejjižnějšího bodu Afriky – mysu Agulhas.
 
Nestavěli ji však „pravý“ Moravané. Elim byla založena v roce 1824 německými misionáři z moravské misijní stanice. Dne 12.5.1824 biskup Moravské církve Hallbeck získal 2 570 ha zemědělské půdy. Mise byla založena kolem původního domu hugenota Louisem du Toit z roku 1796. O rok později již vesnice nesla název Elim (palma). Později převzal roli centra Elimy kostel, který se od dávných časů moc nezměnil. Ve štítu má hodiny staré 235 let a stále udržují správný čas.
 
Místní stavby se léty měnily velmi málo. Mají barokní vzhled, bílé stěny (znak čistoty) a na mnoha domech stále doškové střechy. Jednotlivé stavby se liší svými štíty, styly oken a okapů a orientací k uliční síti. Elim je považována za nejkrásnější a nejmalebnější vesnici, kde se uchovává duch starých časů Jihoafrické republiky. Celá malebná vesnička byla prohlášena národní památkou.
Při výběru místa misionáři kladli velký důraz na blízkost vody a orientaci terénu, který byl vhodný pro pěstování vinné révy. Kromě katolické víry, přinesli misionáři i tradiční řemesla, kterými je Elim stále proslulá. Ve společenství žili od roku 1834 i osvobození otroci, kteří se sem uchylovali, jako do oázy bezpečí.
Elim má vodní mlýn postavený v roce 1833 a v roce 1974 se stal kulturní památkou. Celkovou obnovou mlýn prošel v roce 1990. Mlýn je opatřen největším dřevěným vodním kolem v Jižní Africe. Stále mele obilí! Pomalu se otáčející mlýnské kameny vyrábí celozrnnou pšeničnou mouku s vynikající vůní a chutí. Z vyrobeného obilí lze ochutnat výtečné sladké buchty – „Mosbolletjies„. Jak již napovídá tato věta, v Elimy je též výtečná domácí pekárna. Nesmíme zapomenout na výtečné víno. K dispozici je i u nás stále populárnější vinařská stezka po okolí Elimy.
Elim je žijící skanzen, kde dýchá duch staré Moravy se silným náboženským životem svých obyvatel.
 
Jak se tam dostanete?
Od Kapského Města je to necelé dvě hodiny jízdy.
 
Nejlepší doba k návštěvě?
Květena Fynbosu kolem města kvete v září, říjnu a listopadu. Elim lze navštívit kdykoliv během roku. Doporučují se též náboženské svátky v období Velikonoc.
 
Kde se ubytovat?
V penzionu s kuchyní v areálu kostela.
Exit mobile version