Afrika Afrika  
Dnešní datum: 18. 11. 2017  
Fauna

* Orel korunkatý (Stephanoaetus coronatus)

Vydáno dne 01. 04. 2012 (10607 přečtení)

je nejsilnějším orlem afrického kontinentu. Dokáže skolit kořist dosahující až osminásobku jeho vlastní hmotnosti. Jeho specializací je lov primátů, zejména kočkodanů.



orientační mapka orla korunkatého Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Řád: Accipitriformes (dravci)
Čeleď: Accipitridae (jestřábovití)
Rod: Stephanoaetus (orel)
Druh: Stephanoaetus coronatus (orel korunkatý)

Orel korunkatý je velký jestřábovitý dravec žijící v lesnatých oblastech subsaharské Afriky. Je velice obratný v letu, což mu umožňuje i lov v hustém porostu pralesa. 98% jeho potravy představují savci, přičemž až 80% mohou představovat primáti, především pralesní kočkodani (Cercopithecus) a lesostepní kočkodani (Chlorocebus). Jeho výskyt je od deštných pralesů po stromové savany. Velice vzácně se s ním lze setkat i v otevřenějších travnatých savanách.

Orel korunkatý je jedním z největších a nejsilnějších afrických orlů. Zbarvení je poměrně pestré, ale zároveň i variabilní. Hlava, záda a horní část křídel jsou tmavě hnědé. Ventrální partie jsou kropenaté (černo/hnědo-bílé), podobně jako nohy, které směrem ke žlutým pařátům, přecházejí v bílé. Spodní část letek a rýdovacích per má čtyři tmavé pruhy u samců a tři u samic, zbytek je šedý. Vztyčitelná korunka per na hlavě je černá. Duhovka oka je žlutá. Zobák je žlutý, popřípadě žlutošedý, zahnutá špička je černá. Délka těla dospělých jedinců dosahuje 0,8-1m, rozpětí křídel 1,5-1,8m a hmotnost 2,5-4,8kg. Pohlavní dimorfismus se projevuje tím, že samice jsou o 12-15% větší než samci. Opeřené nohy jsou velice silné a pařáty mají velké drápy, které jsou používány k rychlému zabití kořisti a následně i k jejímu porcování. Mláďata a adolescenti jsou světlejšího zbarvení, většinou šedí a především v abdominálních partiích. Dospělého zbarvení dosáhnou až pátým rokem.

orel korunkatý

Obrázek: Orel korunkatý (Stephanoaetus coronatus), autor: N. Myburg. Photo courtesy Roberts Multimedia Birds CD-ROM.

Z hlediska potravy se jedná o striktního dravce. Dokáže ulovit i kořist dosahující skoro osminásobku jeho hmotnosti, unese však pouze kořist do své hmotnosti. Větší kořist nechá na místě a pokud ji nezkonzumuje jiný dravec, i po několik dní se z ní stravuje. Nejčastější kořistí jsou kočkodani. Pokud loví v páru, většinou jeden upoutává pozornost a nahání, zatímco druhý skrytý v záloze čeká na nejlepší příležitost k útoku. Při této technice lovu nemají ani chytří primáti jako kočkodan, nebo pavián šanci. Úspěšnost lovu je vyšší jak 90%. Loví i další savce, od králíků, myší, damanů, po menší antilopky. Mladí jedinci mohou lovit i ještěrky a hady. Loví i ptáky. Skrývá se v baldachýnu pralesa a rychlým výpadem překvapí. Zabíjí stiskem mohutnými pařáty. Pokud najde rybu uvízlou v mělčině, může se stát jeho potravou. Velice zajímavé, je pozorovat jeho útok v lese, kdy je schopen rychlého a strmého stoupání a při průletu skrze stromoví za letu stahuje křídla, přičemž manévruje pouze rejdovacími pery a spoléhá na kinetiku letu.

Hnízdí v silných větvích vysoký stromů ve výšce mezi 15-55 metry. Hnízda mají v průměru kolem 2 m a jsou využívána víckrát za sebou. Při námluvách, podobně jako například orel jasnohlasý, nastoupají do výšky až 1km a různě zavěšeni do sebe padají střemhlav k zemi. Samice snáší jedno až dvě vejce, v období od července do května, nejčastěji však mezi srpnem a říjnem (dle oblasti). Doba inkubace je 49-51 dní. Silnější mládě po nějaké době slabší zabije. Mládě krmí oba rodiče. Po 4-5 měsících mládě opouští hnízdo, ale je na rodičích závislé ještě po další rok, proto mají orli korunkatí mládě jednou za dva roky.

Největším ohrožením pro tento druh orla jsou lidé a to buď nadměrnou krajinou úpravou, nebo přímým lovem. Kořistí orlů mohou být i domácí zvířata a proto jsou mnohde považováni za škůdce, což jim bývá osudným. V rámci IUCN jsou řazeni na nejnižším stupni ohrožení.





[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 3] 1 2 3 4 5

Známkování jako ve škole

Sdílet na Facebooku | | |

Celý článek | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 35 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

  Hlavní menu

  Pro cestovatele

DOVOLENÁ

- Zájezdy do Afriky

LETENKY

Převody měn
Očkování
Pronájem aut pro region jižní Afriky od Europcar.co.za

  Galerie
Namibie - Cape Cross
Namibie
zobrazení: 980
známka: 0

  Vyhledávání
Custom Search

  Personalizace
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Poslední komentáře
  • Rychlé a spolehlivé půjčky:
    "Ahoj, Jaké jsou vaše finanční potřeby? Požádejte o všechny druhy úvěrů s úrokovou sazbou 2%. Pot . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Bezplatná půjčka, která odpovídá vašemu rozpočtu.:
    "Ahoj, Zde je nabídka úvěru pro vás? Jsme legitimní a garantujeme družstevní záložny a poskytují . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme vám pomoci!:
    "Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme vám pomoci! Jste v současné situaci v potížích nebo vás hrozí v . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Dostal jsem půjčku 500.000 Kč.:
    "Dobrí prátelé. Potrebujete ješte pujcku? Jmenuji se Daniela a chci, abyste vedeli, že senátor Walter . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Další hodnotný článek k tématu:
    " Respekt; Kvíz pro pokročilé: Jak zastavit migraci z Afriky? " (Africká migrace do Evropy)

  •   Partnerské servery
    ZANZIBAR | Ligurie
    active24
    Autoatlas | Fotografie | Dárky

    Přidejte si naši stránku k oblíbeným (CTRL+D)
    Upozornění! Zde zveřejněné články a fotografie jsou vlastnictvím autorů. Pro studijní účely jsou však při uvedení autora volně využitelné.
    © Afrika online.cz 2001 - 2013.

    Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS.
    RSS - článků Atom 0.3 - články RSS - diskuzní fórum

    CC