Afrika Afrika  
Dnešní datum: 26. 03. 2019  
Fauna

* Orel madagaskarský (Haliaeetus vociferoides)

Vydáno dne 25. 08. 2008 (14203 přečtení)

Je nejbližším příbuzným orla jasnohlasého a jeho potravní specializací je též lov ryb.



Mapa rozšíření orla madagaskarského Říše: Animalia (živočichové)
Kmen : Chordata (strunatci)
Třída : Aves (ptáci)
Podtřída : Ornithurae (praví ptáci)
Infratřída : Neornithes (létaví prvoptáci)
Nadřád : Neognathae (letci)
Řád : Accipitriformes (dravci)
Čeleď : Accipitridae (jestřábovití)
Rod : Haliaeetus (orel)
Druh: Haliaeetus vociferoides (orel madagaskarský)

Orel madagaskarský se endemicky vyskytuje v listnatých porostech při severozápadním pobřeží ostrova Madagaskar. Nejvíce jedinců se nalézá v oblasti Anjajavy Forest, což je poloostrov o rozloze zhruba 50km2, na jihu ohraničený zátokou Majajamba a na severu zátokou Narinda. Krasová oblast je porostlá suššími listnatými lesy a pobřeží je bohaté na mangrovové porosty. Krajina kypící bohatostí živočišných druhů a mající dostatek vysokých stromů, vhodných jak pro hnízdění, tak pro rozhled při lovu, je ideálním útočištěm pro orly madagaskarské.

Jedná se mohutné dravce. Jsou 70-80cm dlouzí, rozpětí křídel u samic dosahuje 2,4m a u samců cca 2,1. Pohlavní dimorfismus se projevuje pouze ve velikosti a hmotnosti, kdy samice vykazuji vyšší hmotnost a velikost. Barva opeření dospělého jedince je tmavě až kaštanově hnědá. Letky křídel jsou černé. Spodní strana křídel, nohy a zobák jsou šedé. Drápy pařátů a špička mohutného, dospod zahnutého zobáku jsou černé. Líce, krk a rýdovací pera jsou bílé. Bílé opeřené je až u dospělých jedinců,adolescenti přecházejí z tmavě šedé do bílé během ontogenese. Temeno, týl a šíje jsou pokryty hnědým peřím. Mladí jedinci orlů madagaskarských mohou být zaměněni za mladé káně madagaskarské Buteo brachypterus, nebo za jestřábce madagaskarského Polyboroides radiatus.

orel madagaskarský

Stejně tak jako u orlů jasnohlasých jsou hlavní složkou potravy ryby. Loví je buď při přelétání nad vodní hladinou nebo z posedu na stromě nad vodou, odkud se pak střemhlav vrhá pro úlovek, který si pak odnáší ke konzumaci na strom.

Hnízdí mezi silnými větvemi vysokých listnatých stromů, na skaních římsách a jen zcela výjimečně v křoviskách. Na stavbu hnízda, majícího až 1,5m průměr a dosahující hloubky 1m, použije jakoukoli vhodnou vegetaci z okolí, pruty a větévkami počínaje, až travou a rákosem konče. Samice kladou 1-3 vejce od května do října. Vejce jsou bílá. Velikost je 7,2 x 5,5cm a hmotnost okolo 130 gramů. Na vejcích sedí převážně samice a samec obstarává potravu. Pokud odlétne na lov samice, zahřívá vejce samec. Doba inkubace je 42-45 dní. Nejstarší mládě se zpravidla chová siblicitně k mladším a slabším sourozencům, aby mu nekonkurovali v potravě. Mládě má zprvu jen prachové peří a mezi 70. a 75. dnem života se opeří klasickým peřím. Hnízdo opouští mezi osmým a desátým týdnem.

orel madagaskarský2

Je zřejmé, že populace orlů madagaskarských nebyla nikdy příliš početná, avšak v posledních dvaceti letech byl zaznamenám pokles jejich stavů. Jsou primárně ohrožení odlesňováním, ničením životního prostředí jejich výskytu, rybolovem a zemědělskou činností. Vzhledem k jejich nízkému počtu jsou řazeni v rámci IUCN ke kriticky ohroženým druhům.





[Akt. známka: 1,20 / Počet hlasů: 5] 1 2 3 4 5

Známkování jako ve škole

Sdílet na Facebooku | |

Celý článek | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 36 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek | Zdroj: Vladimír Zikán

  Hlavní menu

  Pro cestovatele

Letenky do Afriky od Letušky


DOVOLENÁ - Zájezdy do Afriky
Cestovní pojištění
Převody měn
Očkování

  Galerie
Husička vdovka a čírka černoskvrná
Zleva je pár husičky vdovky - Dendrocygna viduata, vyskytující se na Madagaskaru a vpravo je pár čírky černoskvrné - Anas bernieri ze stejní domoviny.
zobrazení: 4955
známka: 2.00

  Vyhledávání
Custom Search

  Personalizace
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Poslední komentáře
  • adidas originals nmd:
    "lacoste polo shirts pandora rings t rue religion jeans nike air max" (Kobra kamerunská (Naja katiensis))
  • Solidní a spolehlivé finance: leni.bolkova01@gmail.com:
    "Solidní a spolehlivé finance: leni.bolkova01@gmail.com Využijte této skvělé příležitosti a získejte . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Danakilská proláklina:
    "Nachází se v severovýchodní Etiopii, kde se setkávají tři tektonické desky (africká, arabská a indic . . . " (Zajímavosti Afriky)
  • gepardi nepatri mezi male kocky.:
    "Gepardi nepatri mezi male kocky (ani mezi velke) - maji svou samostatnou podceled: acinonychinae." (Gepard štíhlý - Acinonyx jubatus)
  • Další hodnotný článek k tématu:
    " Respekt; Kvíz pro pokročilé: Jak zastavit migraci z Afriky? " (Africká migrace do Evropy)

  •   Partnerské servery
    Africké listy
    ZANZIBAR | Ligurie
    active24
    Autoatlas | Fotografie | Dárky

    Přidejte si naši stránku k oblíbeným (CTRL+D)
    Upozornění! Zde zveřejněné články a fotografie jsou vlastnictvím autorů. Pro studijní účely jsou však při uvedení autora volně využitelné.
    © Afrika online.cz 2001 - 2019.

    Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS.
    RSS - článků Atom 0.3 - články RSS - diskuzní fórum

    CC