Afrika Afrika  
Dnešní datum: 23. 09. 2018  
Fauna

* Hyena žíhaná (Hyaena hyaena)

Vydáno dne 22. 04. 2018 (578 přečtení)

Je nejmenší z pravých hyen.Vyjma jihovýchodní okolí Viktoriina jezera se vyskytuje v severní Africe, Arabském poloostrově, okolí Kaspického moře a Indii.



Hyena žíhaná Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Mammalia (savci)
Podtřída: Theria (živorodí)
Řád: Carnivora (šelmy)
Podřád: Feliformia (kočkotvární)
Čeleď: Hyaenidae (hyenovití)
Podčeleď: Hyaeninae (hyeny)
Rod: Hyaena (hyena)
Druh: Hyaena hyaena (hyena žíhaná)

Výskyt

Hyena žíhaná obývá savany a polopouště od Serengeti až po sever Afriky, vyjma aridních oblastí. Vyhovuje jim otevřená krajina s možností úkrytu a stínu, souvislejším lesnatým a bažinatým územím se vyhýbá. Důležité je i napajedlo, které může být i vzdálenější, jelikož podobně jako hyena čabraková může přežívat i několik dní z vody získané z ovoce a vegetace. Z pravidla se s hyenou žíhanou lze setkat v nadmořské výšce pod 2 000m. Krom Afriky obývá ještě jihozápadní Asii.

Hyena žíhaná2

Obrázek: Hyena žíhaná v ZOO Jihlava

Popis

Hyena žíhaná nejmenší z pravých hyen, dosahuje v dospělosti hmotnosti 25-45kg, výšky 65-80cm a délky kolem 1m. Pohlavní dimorfismus se ne vždy projevuje, ale zpravidla jsou samci větší a robustnější. Vzhledově výrazná je mohutná hlava, hruď a páteř se svažující od delších předních nohou ke kratším zadním. Kožich je huňatý (u některých poddruhů) s dlouhou srstí, která při naježení může zvětšit velikost hyeny až o 25%. Od hlavy až po ocas se na hřbetu táhne pruh dlouhé srsti, který se při rozrušení naježí. Zbarvení je krémově šedé až žlutohnědé s výrazným hnědým pruhováním – žíháním. Hřbet je nahnědlý, od něj vybíhá několik vertikálních pruhů, na spodní části krku je hnědá skvrna, od čenichu po oči je černě zbarvená, neurocranium je žlutohnědé. Vertikální pruhování je více či méně výrazné i na nohou. Lebka, žvýkací svaly a zuby jsou dokonale uzpůsobeny k trhání kořisti a drcení kostí. I tento druh hyeny je schopen ve stisku čelisti vyvinout tlak až kolem tří tun na centimetr čtvereční. Čenich je protáhlý, podobný jako u psa. Ušní boltce jsou velké, řídce osrstěné, což je dokonalá adaptace pro přežití v poušti. Disponuje velice dobrým sluchem a čichem. Dokonce slyší i zvuky o nízké frekvenci – blízko ultrazvuku. Vzhledem k světločivné vrstvě tapetum lucidum vidí velice dobře i ve tmě. To z tohoto druhu činí téměř dokonalého nočního lovce, přestože je tento druh spíše mrchožravý. Ocas je krátký, přibližně 20cm dlouhý, s krátkou srstí stejné barvy jako tělo.

Potrava a chování

Hyena žíhaná je převážně noční tvor, což jí pomáhá přežít i v místech, kde přes den panují vysoké teploty vzduchu. Žije spíše osaměle, nebo může dočasně vytvářet rodinné smečky, vedené dominantní samicí. Jsou fakultativně teritoriální. Území, které si značkují, má v ideálních podmínkách velikost kolem 50km2, v pouštích mnohdy přesahuje i 400km2. Samotáři hájí pouze potravu, nikoliv území. Přes noc hledají potravu, přes den odpočívají v norách, skalách nebo ve stínu keřů.

Z hlediska potravy je všežravec. Fungují spíš jako čističi krajiny, případně mohou lovit slabá a nemocná zvířata. Krom ptáků a menších obratlovců, které mohou aktivně lovit, spíše dojídají zbytky z kořisti lvů, levhartů a šakalů. Nepohrdnou ani želvou či dikobrazem. Aktivní lov je u tohoto druhu vzácný. Preferuje spíše snazší a dostupnější potravu. Přibližují se k lidem a s oblibou hodují na odpadcích. Proto mohou působit škody jak na hospodářských zvířatech, tak na úrodě ovoce. S oblibou pojídají sladké a šťavnaté ovoce jako jsou melouny, hrozny, nebo meruňky. Nepohrdnou ani leklou rybou, obojživelníky, či hmyzem.

Hyena žíhaná

Obrázek: Hyena žíhaná

Reprodukce

Období říje nastává v zimním období od listopadu do února. Po přibližně 90 dnech se narodí jedno až pět mláďat o hmotnosti cca 450g. Porod probíhá v doupěti, mláďata jsou slepá a zcela odkázaná na péči matky. Během prvních třech měsíců jsou mláďata závislá na mateřském mléce, až po čtyřech měsících začne dokrmovat částí své potravy. Laktace trvá 4 - 12 měsíců. O mláďata se stará matka, výjimečně odrostlejší mláďata. Osamostatnění mláďat nastává kolem 15. měsíce. Pohlavně zralé jsou hyeny žíhané mezi druhým a třetím rokem života.

Mohou se stát kořistí lvů, levhartů a hyen skvrnitých, mláďata mohou být ulovena psi hyenovitými nebo šakaly. Antipredační strategií je předstírání smrti. V rámci IUCN jsou hyeny žíhané hodnoceny jako blízko ohrožení, v některých částech výskytu jako ohrožené. Dožívají se 20 - 25 let.





[Akt. známka: 2,33 / Počet hlasů: 3] 1 2 3 4 5

Známkování jako ve škole

Sdílet na Facebooku | | |

Celý článek | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

  Hlavní menu

  Pro cestovatele

DOVOLENÁ

- Zájezdy do Afriky

LETENKY


Převody měn

Očkování

  Galerie
Pyramidy Meroe (Bagrawiyah)
Pyramids of Meroe (Bagrawiyah)
zobrazení: 2945
známka: 1.00

  Vyhledávání
Custom Search

  Personalizace
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Poslední komentáře
  • URGENTNÍ PŮJČOVNOU NABÍDKU, POUŽÍVEJTE DNES, POKUD JE POTŘEBUJÍ NÁSLEDUJÍCÍ ÚROV:
    "URGENTNÍ PŮJČOVNOU NABÍDKU, POUŽÍVEJTE DNES, POKUD JE POTŘEBUJÍ NÁSLEDUJÍCÍ ÚROVEK JAKÉHOKOLIV DRUHU . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Pujcka:
    "Ahoj. Jmenuji se Stanislav Kovac z Praha 4. jsem dostal obchodní úvěr ve výši 25,000.000 Kč (cca: 97 . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • cath-finance@hotmail.com:
    " Dobrý Den, Pane / Paní Tato zpráva je určena pro jednotlivce nebo pro všechny ty, kteří jsou v . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • bez titulku:
    "Ahoj. Jmenuji se Jacob Williams z Prahy. Muj e-mail je jacobwilliam490@gmail.com. Stále máte fina . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • gepardi nepatri mezi male kocky.:
    "Gepardi nepatri mezi male kocky (ani mezi velke) - maji svou samostatnou podceled: acinonychinae." (Gepard štíhlý - Acinonyx jubatus)

  •   Partnerské servery
    Africké listy
    ZANZIBAR | Ligurie
    active24
    Autoatlas | Fotografie | Dárky

    Přidejte si naši stránku k oblíbeným (CTRL+D)
    Upozornění! Zde zveřejněné články a fotografie jsou vlastnictvím autorů. Pro studijní účely jsou však při uvedení autora volně využitelné.
    © Afrika online.cz 2001 - 2013.

    Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS.
    RSS - článků Atom 0.3 - články RSS - diskuzní fórum

    CC