Afrika Afrika  
Dnešní datum: 20. 09. 2018  
Fauna

* Agapornis růžohlavý - (Agapornis lilianae)

Vydáno dne 30. 08. 2011 (11713 přečtení)

Nejmenší Agapornis z Africké pevniny žijící podél jezera Malawi. Jejich chov zajetí je velice vzácný a to především z hlediska vysoké náročnosti a nízké úspěšnosti odchovu.



Agapornis růžohlavý - orientační mapka Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Agapornis (agapornis)
Druh: Agapornis lilianae (agapornis růžohlavý)

Agaporrnis růžohlavý žije v jižní Tanzanii, Malawi, severozápadním Mosambiku, severovýchodní Zambii a severní části Zimbabwe. Nejpočetnější populace žije v N.P: Liwonde, na zbytku území lze jeho výskyt považovat spíše za historický a jedná se o ojedinělé ostrůvky, nikoliv celistvou zónu výskytu. Obývá okraje miombových (Brachystegia sp.) lesů, akáciových (Acacia sp.) lesů, mopane (Colophospermum mopane) lesů a otevřené savany. Zdržuje se v blízkosti vodních zdrojů. Dle svého výskytu bývá též nazýván jako papoušík njaský.

Agapornis růžohlavý je nejmenšm agapornisem africké pevniny. Menší je jen na Madagaskaru žijící agapornis šedý menší. Dorůstá do velikosti 13cm a dosahuje hmotnosti 28-37g. Základem zbarvení je zelené peří, které na krku přechází v oranžovou a směrem k hlavě v tmavší oranžovou, temeno hlavy je žlutozelené. Oči jsou tmavohnědé obklopeny bílým okružím. Zobák je karmínově červený s bílým zbarvením kořene a nohy šedé. Lze se setkat pouze se dvěmi barvenými mutacemi, přírodní a lutino. Pohlavní dimorfismus se u tohoto druhu neprojevuje.


agapornis růžohlavý

Obrázek: Agapornis růžohlavý v LP, Tenerife.

Jídelníček agapornisů růžohlavých se skládá z travních semen, prosa, čiroku, rýže, kukuřice, travin, listových pupenů, semen a plodů ovocných stromů. V oblibě má zralé fíky, proto se lze ve volné přírodě s agapornisem růžohlavým nejčastěji setkat v blízkosti smokvoní. Pít musí minimálně čtyřikrát až pětkrát denně.

Sdružují se do obrovských hejn čítajících mnohdy i více jak 100 kusů, avšak pouze v zimě, jinak žije v hejnech okolo 20 jedincích. Rozmnožují se v období sucha, v Zambii od ledna do března a od června do července, v Malawi od ledna do února a v Zimbabwe od ledna do února a v září. Hnízdí v dutinách stromů mopane. Snůška je 3-6 vajec. Inkubační doba je 22dní. Mláďata se opeří do 35 dnů od vylíhnutí a do 44 dnů vylétnou z hnízda. Po opuštění hnízda bývají ještě dokrmována rodiči.

Ve volné přírodě jsou i přes výrazný pokles, způsobený intenzivním odchytem v minulosti, jsou v rámci IUCN řazeni na stupeň téměř ohroženého druhu. Největší hrozbou je nárůst lidské populace v areálu výskytu a tím způsobená ztráta původní lokality.





[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5

Známkování jako ve škole

Sdílet na Facebooku | | |

Celý článek | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 27 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

  Hlavní menu

  Pro cestovatele

DOVOLENÁ

- Zájezdy do Afriky

LETENKY


Převody měn

Očkování

  Galerie
Egypt - Crystal mountain
detail krystalů
zobrazení: 3152
známka: 0

  Vyhledávání
Custom Search

  Personalizace
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Poslední komentáře
  • URGENTNÍ PŮJČOVNOU NABÍDKU, POUŽÍVEJTE DNES, POKUD JE POTŘEBUJÍ NÁSLEDUJÍCÍ ÚROV:
    "URGENTNÍ PŮJČOVNOU NABÍDKU, POUŽÍVEJTE DNES, POKUD JE POTŘEBUJÍ NÁSLEDUJÍCÍ ÚROVEK JAKÉHOKOLIV DRUHU . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • Pujcka:
    "Ahoj. Jmenuji se Stanislav Kovac z Praha 4. jsem dostal obchodní úvěr ve výši 25,000.000 Kč (cca: 97 . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • cath-finance@hotmail.com:
    " Dobrý Den, Pane / Paní Tato zpráva je určena pro jednotlivce nebo pro všechny ty, kteří jsou v . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • bez titulku:
    "Ahoj. Jmenuji se Jacob Williams z Prahy. Muj e-mail je jacobwilliam490@gmail.com. Stále máte fina . . . " (Podvod století nebo zlatý důl)
  • gepardi nepatri mezi male kocky.:
    "Gepardi nepatri mezi male kocky (ani mezi velke) - maji svou samostatnou podceled: acinonychinae." (Gepard štíhlý - Acinonyx jubatus)

  •   Partnerské servery
    Africké listy
    ZANZIBAR | Ligurie
    active24
    Autoatlas | Fotografie | Dárky

    Přidejte si naši stránku k oblíbeným (CTRL+D)
    Upozornění! Zde zveřejněné články a fotografie jsou vlastnictvím autorů. Pro studijní účely jsou však při uvedení autora volně využitelné.
    © Afrika online.cz 2001 - 2013.

    Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS.
    RSS - článků Atom 0.3 - články RSS - diskuzní fórum

    CC