Afrika Afrika  
Dnešní datum: 21. 10. 2019  

Počet zobrazených článků: 15 (z celkem 162 nalezených)

|0-15|15-30|30-45|45-60|60-75|75-90|90-105|105-120|120-135|135-150|150-162|

Fauna

* Kočkodan Hamlynův - Cercopithecus hamlyni

Vydáno dne 02. 12. 2007 (15705 přečtení)

Kočkodan s bílým T na čele.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 32 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Prase divoké - Sus scrofa

Vydáno dne 20. 11. 2007 (25058 přečtení)

Prasata divoká jsou schopna identifikovat čichem nepřítele až na vzdálenost 200 metrů. Svůj výborný čich využívají i při vyhledávání potravy, larev hmyzu, kořínků, hlíz, hub. Bývají pro tuto schopnost příležitostně využívána k vyhledávání lanýžů popřípadě pátrání po narkotikách.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 23 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Štětkoun africký - Potamochoerus porcus

Vydáno dne 15. 11. 2007 (19374 přečtení)

Štětkouni afričtí jsou nejpestřeji zbarvené prasata. Svůj název dostaly podle štětek na špičkách ušních boltců. I přes svůj komický vzhled vynikají vysokou adaptabilitou. Některými africkými kmeny bývají považovány pro svůj zjev a vlastnosti za “krále lesa“.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 22 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Štětkoun šedý - Potamochoerus larvatus

Vydáno dne 05. 11. 2007 (13335 přečtení)

Štětkouni jsou v Africe zastoupeni dvěma druhy: Potamochoerus larvatus – štětkoun šedý a Potamochoerus porcus – štětkoun africký.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 15 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Prase pralesní (Hylochoerus meinertzhageni)

Vydáno dne 26. 10. 2007 (18355 přečtení)

Kňouři jsou odpovědní za bezpečnost ostatních a napadají ihned jakýkoliv objekt, který by jim připadal nebezpečný. Velmi rozzuření jedinci byli spatřeni, při útoku na buvola či pronásledování hyeny. Jsou známé i případy napadení člověka.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 32 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Prasata bradavičnatá (Phacochoerinae)

Vydáno dne 15. 10. 2007 (25040 přečtení)

Prasata bradavičnatá jsou v Africe zastoupena dvěma druhy Phacochoerus aethiopicus a Phacochoerus africanus. Pravděpodobným předkem dnešních prasat bradavičnatých je Phacochoerus antiquus, který žil v severní Tanzanii (Olduvai Gorge) a na jihu Egyptu v období středního pleistocénu, kde byly nalezeny jeho kosterní pozůstatky.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 38 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Africká prasata

Vydáno dne 04. 10. 2007 (21829 přečtení)

V současné době žije v Africe šest druhů prasat. Jedná se o inteligentní savce. Jednotlivé druhy se liší vzhledem a chováním. S některými druhy se lze v přírodě setkat velmi často, jiné žijí skrytě. Prasata jsou v nemuslimské Africe hojně lovena. Domestifikované prase domácí Afričané naopak chovají velmi zřídka a tradice jejich chovu byla zavedena pravděpodobně Evropany.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 25 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Slon africký - video, *.wmv (7,95 MB)

Vydáno dne 14. 07. 2007 (14341 přečtení)

Sloni v N.P. Manyara, Tanzánie

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 14 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus)

Vydáno dne 10. 07. 2007 (15591 přečtení)

Pro svou velikost nezaměnitelný pták, který společně s kondorem a marabu indomalajským vyniká největším rozpětím křídel mezi všemi ptáky žijícími na pevnině.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 28 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Zoborožec kaferský - video, *.wmv (4,23 MB)

Vydáno dne 17. 04. 2007 (6420 přečtení)

První z krátkých videí o fauně a floře na našich stránkách. Sdělte nám do komentáře, co si o tom myslíte? Děkujeme.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 23 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri)

Vydáno dne 15. 04. 2007 (11162 přečtení)

Zoborožec kaferský je největším z afrických zoborožců. Protože těžce létá, většinu času se pohybuje na zemi. Samice tohoto druhu jsou známé uplácením svých nápadníků při námluvách vybranou potravou, jako je hmyz, žáby, hadi či drobní savci.

Celý článek... | Autor: Vladimír Zikán | Počet komentářů: 16 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Imrasia belina (Westwood), mopane worm - Mopane Emperor Moth

Vydáno dne 29. 05. 2006 (16615 přečtení)

Do Afriky se nejezdí je za "Velkou pětkou", ale též za "Velkou dvanáctkou" hmyzu. Mezi velkou dvanáctku patří též motýl Imbrasia belina.

Celý článek... | Autor: Jaromír Němec | Počet komentářů: 44 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Slon africký (Loxodonta africana)

Vydáno dne 27. 12. 2005 (72546 přečtení)

Slon se nedá zaměnit s žádným podobným tvorem díky svému chobotu. Slon je největší suchozemské zvíře na Zemi. Jeho chobot je velmi dlouhý, obratný a citlivý....

Celý článek... | Autor: Jaromír Němec | Počet komentářů: 100 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)

Vydáno dne 03. 04. 2003 (47235 přečtení)

Hyeny nemají mezi lidmi dobrou pověst. Snad je to způsobeno tím, že se živí mršinami, nebo jejich „zlomyslným“ smíchem, chrochtáním a nářkem či tělesnou stavbou a pohybem. Hyeny mívají též často srst pokrytou bahnem a krví potravy. Svou aktivitu přesouvají do noci, kdy je slyšet pouze jejich smích a ve světle jsou vidět jejich zelené oči. Navíc je hyena skvrnitá výtečný lovec schopný zabít i člověka. Všechny výše uvedené charakteristiky přispěly ke špatné pověsti tohoto jedinečného tvora...

Celý článek... | Autor: Jaromír Němec | Počet komentářů: 32 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

Fauna

* Afričtí krokodýli

Vydáno dne 30. 06. 2002 (31183 přečtení)

Potrava je u tohoto krokodýla velmi pestrá. Jako mladý se živí vodními bezobratlými a hmyzem, brzy však začíná lovit větší a větší obratlovce, zprvu ryby, plazi a obojživelníky. Dospělý jedinec dokáže potencionálně ulovit i velké savce, například antilopy, mladé hrochy, bůvoly i velké kočkovité šelmy. Přesto i nadále ryby tvoří většinu jeho potravy. Uloví i člověka (několik stovek lidských životů ročně - odhad). Tato skutečnost se těžko ověřuje...

Celý článek... | Autor: Jaromír Němec | Počet komentářů: 33 | Přidat komentář | Informační e-mail | Vytisknout článek

|0-15|15-30|30-45|45-60|60-75|75-90|90-105|105-120|120-135|135-150|150-162|

  Hlavní menu

  Pro cestovatele

Letenky do Afriky od Letušky


DOVOLENÁ - Zájezdy do Afriky
Cestovní pojištění
Převody měn
Očkování

  Galerie
Pelikáni
Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus)
zobrazení: 1577
známka: 0

  Vyhledávání
Custom Search

  Personalizace
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Partnerské servery
Africké listy
ZANZIBAR | Ligurie
active24
Autoatlas | Fotografie | Dárky

Přidejte si naši stránku k oblíbeným (CTRL+D)
Upozornění! Zde zveřejněné články a fotografie jsou vlastnictvím autorů. Pro studijní účely jsou však při uvedení autora volně využitelné.
© Afrika online.cz 2001 - 2019.

Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS.
RSS - článků Atom 0.3 - články RSS - diskuzní fórum

CC