Papoušek niamský (Poicephalus crassus)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Zdroj: Foto:Ruth Rodgers, Vydáno dne: 13. 02. 2013

Podobně jako u rod Agapornis má o rod Poicephalus svého pralesního papouška. Vzhledem k nedostupnosti oblasti a plachosti papoušků niamských toho o nich není mnoho známo. Mnoho lidí o nich jen ví dle pronikavého křiku nebo je zahlédne na dálku.

Orientační mapka papoušek niamský Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Poicephalus (papoušek)
Druh: Poicephalus crassus (Papoušek niamský)

Papoušek niamský se žije poměrně ukrytě na okraji deštného pralesa Konžské pánve. Zdržuje se v oblastech lesnatých vlhkých savan od Kamerunu, skrze Středoafrickou Republiku, DRK jižní Čad a západ republiky Jižní Súdán. Jsou velice plaší a žijí v poměrně nedostupné oblasti, proto patří k nejméně prozkoumaným papouškům v Africe.

Vzhledově jsou velice podobní papouškům hnědohlavým, se kterými jsou mnohdy zaměňováni. Hlavu, krk a hruď mají zbarvenou šedohnědě. Zbytek těla je zelená, jen rejdovací pera jsou z vrchu hnědá. Ohbí křídel je lehce namodralé. Zobák je šedý s černou špičkou. Nohy jsou šedé. Duhovka očí je žlutá, okruží tmavě šedé. Dorůstá velikosti okolo 25cm a průměrné hmotnosti 230g.

Dle potravy je spíše frugivorní. Nejoblíbenějšími plody jsou fíky, ale nepohrdne ani jiným ovocem, které najde v pralese. Zpestřuje to mladými výhonky, květy, semeny a nepohrne ani hmyzem, který však aktivně nevyhledává.

Mimo období hnízdění žijí buď v párech, nebo v menších skupinkách. Období hnízdění je od srpna do září. Snůška činí 2-5 vejce. Doba inkubace je 26-28dní. Ptáčata vylétají z hnízda zhruba po 11-ti týdnech od vylíhnutí. Patrně se obvykle dožívají 20-25 let.

Papoušci niamští jsou v rámci IUCN řazeni na stupeň nejnižšího ohrožení. Obrázek papouška niamského bohužel zatím nemám k dispozici. Škoda že Afrika nemá tak krásně vybarvené papoušky jako Jižní Amerika, ale snad to vrací neobyčejné vlastnosti většiny afrických rodů papoušků.