Papoušek hnědohlavý (Poicephalus cryptoxanthus)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Vydáno dne: 30. 01. 2013

Je temperamentním papoušek původem z východní a jihovýchodní Afriky, který vzhledem k neatraktivnímu vzhledu a obtížné dostupnosti patří pouze k vzácně chovaným druhům papouška.

Orientační mapka papoušek hnědohlavý Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Poicephalus (papoušek)
Druh: Poicephalus cryptoxanthus (Papoušek hnědohlavý)

Papoušek hnědohlavý se vyskytuje v poměrně širokém areálu ve východní a jihovýchodní Africe. Obývá savany, miombové, mopane a pobřežní lesy od severu Keni až po JAR. Vyskytuje se do nadmořské výšky 1 200m. Podmínkou stálého výskytu je dostatek napajedel.

Vyskytuje se ve třech poddruzích:

Papoušek hnědohlavý

Obrázek: Papoušek hnědohlavý (Poicephalus cryptoxanthus); Autor: V.Z.


Jsou to zelení papoušci, hrudní partie jsou tmavěji zelené, od stehen po kostřec je světle zelený až žlutozelený. Hlava a krk je šedohnědá. Letky mají i tmavá pera, proto se jeví šedozeleně. Okruží oka je šedé, oči jsou žluté, duhovka je žluté, zornice je výrazně černá a velká, proto byl v minulosti tento druh nazýván jako papoušek černooký. Zobák je šedý s tmavou špičkou. Nohy jsou šedé. Délka těla dospělého jedince je 22cm a hmotnost 120-160g.

Ve volné přírodě se živí semeny, bobulemi, fíky, pupeny a květy stromů, prý i ořechy a květy palmy kokosové (pozn. autora: „i přes velkou fantazii si nedovedu představit, jak se takto malý papoušek v prostředí plném jiných alternativních zdrojů potravy bude dobývat do kokosáku“), mladými lístky a mízou akácií a mohou zpestřit jídelníček o dostupné bezobratlé živočichy. Tak jako většina papoušků pořádají nálety na plantáže čiroku, kukuřice a luštěnin. Při putování za potravou vytváří skupiny okolo 40-50jedinců.

Mimo období hnízdění žijí buď v párech, nebo v menších smíšených, snad dokonce rodinných skupinkách. Zdržují v světlých lesích, kde nocují i hnízdí. Období hnízdění se řídí dle období dešťů. Snůška činí 2-4 vejce. Doba inkubace je 26dní. Ptáčata vylétají z hnízda zhruba po 11-ti týdnech od vylíhnutí. Ještě pak bývají obvykle dokrmováni rodiči do úplného osamostatnění. Pohlavní dospělost nastává u obou pohlaví třetím rokem života. V zajetí se obvykle dožívají 20-25 let.

Papoušci hnědohlaví jsou v rámci IUCN řazeni na stupeň nejnižšího ohrožení, jen u poddruhu papouška hnědohlavého zanzibarského již došlo z důvodu ztráty původního prostředí k snížení počtu na hranici vyhynutí.