Papoušek žlutotemenný (Poicephalus meyeri)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Vydáno dne: 26. 12. 2012

Je nejtišším papouškem rodu Poicephalus, čímž se stává poměrně vhodným mazlíčkem. Snadno se naučí, podobně jako papoušek šedý mluvit. Je společenský a mezi papouškem a chovatelem se mnohdy vytváří silná citová vazba.

orientační mapka - žlutotemenný Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Poicephalus (papoušek)
Druh: Poicephalus meyeri (Papoušek žlutotemenný)

Papoušek žlutomenný obývá obrovské území různého typu, od Eritrey po Namíbii a JAR. Nejsou typyckými obyvateli vlhkých lesů, ale dokáží obývat prakticky jakékoliv prostředí mimo aridní oblasti a vysokohorská pásma. Jsou schopni obývat i semiaridní pásma s podmínkou blízkosti napajedel. Dalo by se říci, že co se týká krajinného rázu, preferují suší savany a stepi v nížinatých oblastech, přesto se s papoušky žlutotemenými lze setkat až do nadmořské výšky 2 300m.

Papoušek žlutotemenný

Obrázek: Papoušek žlutotemenný ugandský (Poicephalus meyeri saturatus); Autor: Lip Kee.


Vyskytuje se v šesti poddruzích: Populace všech poddruhů v oblastech překryvu mezi sebou hybridizují.

Papoušek žlutotemenný

Obrázek: Papoušek žlutotemenný čadský (Poicephalus meyeri meyeri); Autor: V.Z.


Jedná se o šedohnědého papouška se žlutou korunkou na temeni. Spodní část ocasních a břišních pírek je zelenomodrá, kostřec je modrý, křídla a rejdovací pera jsou hnědé, ohbí křídel, lehce i pod křídly a stehna jsou žluté. Zobák a okruží oranžových očí je černé. Nohy jsou šedé. Délka těla dospělého jedince bývá mezi 22-24cm a hmotnost 115-140g.

Ve volné přírodě se živí semeny, pupeny a květy stromů, bobulemi, zejména pak fíky, mladými lístky, mízou akácií a mohou zpestřit jídelníček o dostupné bezobratlé živočichy.

Mimo období hnízdění žijí buď v párech, nebo v menších smíšených skupinkách do 20-ti jedinců. S oblibou se zdržují v akáciových lesích v jejichž dutinách většinou nocují. Období hnízdění se řídí dostupností potravy v jednotlivých lokalitách výskytu. Hnízda jsou umístěna vysoko v dutinách akácií nebo fíkovníků. Snůška činí 2-4 vejce. Doba inkubace je 27-28dní. Ptáčata vylétají z hnízda zhruba po 9-ti týdnech od vylíhnutí. Ještě pak bývají obvykle dokrmováni rodiči do úplného osamostatnění. V zajetí se obvykle dožívají 20-30 let. Mohou se naučit mluvit, ale jsou mnohem tišší než ostatní papoušci tohoto rodu.

Papoušci žlutotemenní jsou v rámci IUCN řazeni na stupeň nejnižšího ohrožení. Na jejich stavech se negativně podepsalo vybíjení zemědělci v jižní Africe, kvůli považování za obávaného škůdce na plantážích.