Papoušek kapský (Poicephalus robustus)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Vydáno dne: 17. 08. 2012

Největší papoušek rodu Poicephalus s nezaměnitelně nápadným a velkým zobákem. Svým výskytem zasahuje téměř celou subsaharskou Afriku. Jeho stavy však výrazně klesají.

Orientační mapka - kapský Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Poicephalus (papoušek)
Druh: Poicephalus robustus (Papoušek kapský)

Papoušek kapský, někdy nazývaný také papoušek zelenobřichý, se vyskytuje ve dvou oddělených pásmech, na severní hemisféře od Senegalu po Nigérii a na jižní polokouli od Tanzanie, Burundi a Angoly po JAR, vyjma aridních částí Afriky. Preferuje oblasti stromových savan s dostatkem přirozených napajedel. Vyskytuje se po okraj deštného pralesa. Vyskytují se do nadmořské výšky 1000-2000m, ale za potravou slétají i do nížin.

Papoušek kapský je největším papouškem rodu Poicephalus dorůstající délky 33-34cm, a hmotnosti okolo 300g. Je snadno rozpoznatelný podle až 3,5cm dlouhého zahnutého zobáku. Většina těla je pokryta zelným peřím. Hlava, krk a zobák jsou šedé, na čele jsou u samců oranžová pírka, samice mají na čele červenou skvrnu. Ohbí křídel a stehna jsou oranžová. Břicho a kostřec mívají modrý nádech. Ocasní letky jsou hnědavě zelené.Nohy jsou šedé.


Papoušek kapský

Obrázek: Pár papoušků kapských západních (Poicephalus robustus fuscicollis).


Vyskytuje se ve třech poddruzích:

Ve volné přírodě se živí semeny, pupeny a květy stromů, vrcholovými výhonky, oříšky a kořínky. Důležitou potravní složku představují plody nohoplodu (Podocarpus). Svůj jídelníček si příležitostně zpestřují hmyzem.


Papoušek kapský zelenobřichý

Obrázek: Pár papoušků kapských mosambických (Poicephalus robustus suahelicus).

Mimo období hnízdění žijí buď v párech, nebo v menších smíšených skupinkách do 20-ti jedinců. Období hnízdění se řídí jen dle období dešťů. Hnízda jsou umístěna vysoko v dutinách akácií, mopane, baobabů, myrhovníků (Commiphora), vrcholáky (Terminalia), fíkovníků a nohoplodů. Snůška činí 2-4 vejce. Doba inkubace je 26-28dní. Ptáčata vylétají z hnízda zhruba po 9-10 týdnech od vylíhnutí. Ještě pak asi po dobu dvou týdnů je rodiče dokrmují, než se zcela osamostatní. V zajetí se obvykle dožívají 20-30 let.

Papoušci kapští jsou na většině svého výskytu hodnocení, v rámci IUCN, jako zranitelní. Na jejich stavech se negativně podepisuje především ztráta původní lokality.