Agapornis růžohlavý - (Agapornis lilianae)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Vydáno dne: 30. 08. 2011

Nejmenší Agapornis z Africké pevniny žijící podél jezera Malawi. Jejich chov zajetí je velice vzácný a to především z hlediska vysoké náročnosti a nízké úspěšnosti odchovu.

Agapornis růžohlavý - orientační mapka Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Agapornis (agapornis)
Druh: Agapornis lilianae (agapornis růžohlavý)

Agaporrnis růžohlavý žije v jižní Tanzanii, Malawi, severozápadním Mosambiku, severovýchodní Zambii a severní části Zimbabwe. Nejpočetnější populace žije v N.P: Liwonde, na zbytku území lze jeho výskyt považovat spíše za historický a jedná se o ojedinělé ostrůvky, nikoliv celistvou zónu výskytu. Obývá okraje miombových (Brachystegia sp.) lesů, akáciových (Acacia sp.) lesů, mopane (Colophospermum mopane) lesů a otevřené savany. Zdržuje se v blízkosti vodních zdrojů. Dle svého výskytu bývá též nazýván jako papoušík njaský.

Agapornis růžohlavý je nejmenšm agapornisem africké pevniny. Menší je jen na Madagaskaru žijící agapornis šedý menší. Dorůstá do velikosti 13cm a dosahuje hmotnosti 28-37g. Základem zbarvení je zelené peří, které na krku přechází v oranžovou a směrem k hlavě v tmavší oranžovou, temeno hlavy je žlutozelené. Oči jsou tmavohnědé obklopeny bílým okružím. Zobák je karmínově červený s bílým zbarvením kořene a nohy šedé. Lze se setkat pouze se dvěmi barvenými mutacemi, přírodní a lutino. Pohlavní dimorfismus se u tohoto druhu neprojevuje.


agapornis růžohlavý

Obrázek: Agapornis růžohlavý v LP, Tenerife.

Jídelníček agapornisů růžohlavých se skládá z travních semen, prosa, čiroku, rýže, kukuřice, travin, listových pupenů, semen a plodů ovocných stromů. V oblibě má zralé fíky, proto se lze ve volné přírodě s agapornisem růžohlavým nejčastěji setkat v blízkosti smokvoní. Pít musí minimálně čtyřikrát až pětkrát denně.

Sdružují se do obrovských hejn čítajících mnohdy i více jak 100 kusů, avšak pouze v zimě, jinak žije v hejnech okolo 20 jedincích. Rozmnožují se v období sucha, v Zambii od ledna do března a od června do července, v Malawi od ledna do února a v Zimbabwe od ledna do února a v září. Hnízdí v dutinách stromů mopane. Snůška je 3-6 vajec. Inkubační doba je 22dní. Mláďata se opeří do 35 dnů od vylíhnutí a do 44 dnů vylétnou z hnízda. Po opuštění hnízda bývají ještě dokrmována rodiči.

Ve volné přírodě jsou i přes výrazný pokles, způsobený intenzivním odchytem v minulosti, jsou v rámci IUCN řazeni na stupeň téměř ohroženého druhu. Největší hrozbou je nárůst lidské populace v areálu výskytu a tím způsobená ztráta původní lokality.