Agapornis etiopský – (Agapornis taranta)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Vydáno dne: 29. 04. 2011

Největší z afrických agapornisů. Pro svůj výskyt v horských oblastech Etiopie a Eritrey je tolerantní vůči nižším teplotám.

Agapornis etiopský - orientační mapka výskytu Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Aves (ptáci)
Nadřád: Neognathae (letci)
Řád: Psittaciformes (papoušci)
Čeleď: Psittacidae (papouškovití)
Podčeleď: Psittacinae (papoušci)
Rod: Agapornis (agapornis)
Druh: Agapornis taranta (agapornis etiopský)

Vyskytuje se na vysočinách Etiopie a jižní Eritrey v nadmořské výšce mezi 1300-3200m. Přes den slétá do nížin za potravou a na večer se vrací zpět do horských oblastí. Preferuje místa suššího charakteru se stromy či keři. Vytváří skupinky o 10 až 20 jedincích.

Agapornis etiopský má světle až tmavě zelenou barvu. Pohlavní dimorfismus se projevuje červeným zbarvením čela a okruží oka u samce. Samice jsou jen zeleného zbarvení. Končetiny jsou světle šedé, zobák mají obě pohlaví červený. Letky mají hnědočerná pera. Ocasní pera u samců jsou černá u samic světle zelená. Svou velikostí 16 - 18cm je největším z afrických agapornisů. Hmotnost dospělého samečka bývá 44g, zatímco samičky dosahují hmotnosti kolem 53g.

Agapornis etiopský





Obrázek: Agapornis etiopský, vlevo samička, vpravo sameček, LP-Tenerife.








Stravou jsou semena a ovoce jako například fíky.
Snůška je 3-5 vajec. Doba inkubace je 25 dní. Mláďata se opeří do zeleného zbarvení asi po 45-ti dnech od vylíhnutí. Červené zbarvení se projeví až v dospělosti.

V zajetí patří k méně často chovaným druhům. Ve volné přírodě jsou v rámci IUCN hodnocení jako méně zranitelní.