Baobab suarézský (Adansonia suarezensis)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Flóra, Vydáno dne: 26. 01. 2010

Je typickou rostlinou madagaskarských opadavých lesů s vápencovým podložím na absolutním severu ostrova.

Říše: Plantae (rostliny)
Oddělení: Magnoliophyta (rostliny krytosemenné)
Třída: Rosopsida (vyšší dvouděložné rostliny)
Řád: Malvales (slézotvaré)
Čeleď: Bombacaceae
Rod: Adansonia (baobab)
Druh: Adansonia suarezensis (Baobab suarézský)

Jeden ze šesti baobabů endemických na ostrově Madagaskar. Je typickou rostlinou madagaskarských opadavých lesů s vápencovým podložím na absolutním severu ostrova. Roste od Antsiranany k Analamerana Plateau.

Dorůstá do výšky až 25m. Poznávacím znakem jsou hlavní korunní větve, které uzavírají s kmenem úhel kolem 90°. Na dlouhých vodorovných větvích pak většinou vzhůru rostou menší korunní větve. Větve jsou protistojné a celý strom připomíná kordon.

Adansonia suarezensis - Mtd´F

Baobab suarézský má vysoký válcovitý šedočervený kmen. Místy skrze kůru prosvítá především v mladších částech žlutozelená, fotosynteticky aktivní vrstva, jenž se uplatňuje především v období sucha, kdy strom ztrácí listy. Listy jsou ve střídavém postavení, dlanité, složené s 5-ti lístků. V listu je od listopadu do dubna.

Kvete od května do července, někdy až do září bílými květy. Květy se otvírají před soumrakem a svým kyselým zápachem vábí lemury a hmyz. Kvete přes noc a jen 16 hodin. Opylovačem je kaloň madagaskarský (Eidolon dupraenum). Žlutohnědé plody dozrávají během listopadu , jsou oválného tvaru a dorůstají do velikosti až 30cm a mohou vážit až jeden kilogram. Plody jsou s oblibou vyhledávány a konzumovány štětkouny šedými a krysami.

Lidé konzumují plody, semena a z povařených listů, připravují pokrm podobný špenátu.

Tento baobab je druhým nejvzácnějším. Na rozdíl od Perriérova baobabu není striktně vázán na vlhká místa, což mu umožňuje růst v širší oblasti a dosahovat i větší početnosti.

Adansonia suarezensis

Baobab suarézský je značně ohrožen odlesňováním. Bývá často používán jako otop nebo bývá obětí vypalování a mýcení porostů. Jako jediný z baobabů neroste žádná populace uvnitř národního parku. Není tedy pod ochranou a může se tak snadno stát, že z volné přírody brzy zmizí. V rámci IUCN je tento druh označen jako ohrožený.