Kočkodan obecný zelený (Chlorocebus aethiops sabaeus)

Autor: Vladimír Zikán <zikan(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Zdroj: V. Zikán, Vydáno dne: 22. 07. 2009

Žije v savanách a lesostepích od Mauretánie a Senegalu po Sierru Leone a Libérii na jihu, západní břeh řeky Volta v Ghaně a deltu Nigeru v Mali. Kočkodan zelený byl introdukován na Kapverdské ostrovy, Barbados, Svatého Kryštofa a Nevis.

Mapka - zelený Říše: Animalia (živočichové)
Kmen: Chordata (strunatci)
Třída: Mammalia (savci)
Řád: Primates (primáti)
Podřád: Anthropoidea (opice = vyšší primáti)
Infrařád: Catarrhini (úzkonosí)
Nadčeleď: Cercopithecoidea
Čeleď: Cercopithecidae (kočkodanovití)
Podčeleď: Cercopithecinae (kočkodani)
Rod: Chlorocebus (kočkodani)
Druh: Chlorocebus aethiops (kočkodan obecný)
Poddruh: Chlorocebus aethiops sabaeus (kočkodan obecný zelený)

Kočkodan zelený obývá ekosystémy západní Afriky s dostatkem vody, úkrytů a potravy. Žije v savanách a lesostepích od Mauretánie a Senegalu po Sierru Leone a Libérii na jihu, západní břeh řeky Volta v Ghaně a deltu Nigeru v Mali. Kočkodan zelený byl introdukován na Kapverdské ostrovy , Barbados, Svatého Kryštofa a Nevis.

Je asi 40– 85cm dlouhý a 40 – 60cm vysoký. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje mezi 4 až 8kg.. Podobně jako ostatní kočkodani obecní disponuje štíhlým tělem, dlouhým ocasem, o délce od 50 – 110cm, nezbytným pro pohyb v korunách stromů, a dlouhými nohami uzpůsobenými hbitému pohybu po zemi. Záda, boky, ocas, vnější strana končetin, neurocranium a zadní část krku je pokryta středně dlouhou šedou srstí, která má od páteře se zesvětlující přeliv zlatavě hnědé srsti, jenž může mít až olivový nádech. Vnitřní strana končetin, lem obličeje, přední část krku a hruď je pokryta bílou srstí. Ventrální část mívají dospělý jedinci častokráte zbarvenou do azurově modře. Špička ocasu je zlatavě hnědá. Faciální část, ušní boltce a konce končetin, nikoli však jako ostatní kočkodani obecní, kteří z dálky vypadají, jakoby měli nasazené černé rukavice, mají sytě černé. Hřbet rukou a nárt nohou je pokryt šedou srstí. Má středně dlouhé bílé licousy. Pohlavní dimorfismus se projevuje větší velikostí samců.

Kočkodan obecný zelený.

Obrázek: Kočkodan zelený v ZOO Liberec.

Potrava je vázána na místo výskytu a roční období. Skládá se hlavně z travin, kořínků, oddenků, listů a plodů. Významnou složku tvoří i květy a míza akácií. Hmyz, ještěrky, menší savci, vejce a ptáčata jsou vítaným zpestřením jídelníčku.

Aktivita je denní. Přes noc spí na stromech. Vytváří společenstva o 10 až 30 vyjímečně i 50 členech. Největší rozsah denního teritoria byl zjištěn v Senegalu, kdy se kočkodani zelení urazily vzdálenost od 600 do 2700 metrů. Naopak nejmenší teritorium bylo zjištěno u populací na Svatém Kryštofu (Malé Antily). Oblast denní působnosti nepřesahovala 600 metrů. Samice jsou filopatrické, zatímco samci migrují do jiných skupin. Samice se v období říje páří s jedním i více samci. Období březosti trvá v průměru 165 dní. Rodí se jen jedno mládě o hmotnosti okolo 310g. Laktace trvá po dobu pěti až šesti týdnů. Pohlavní dospělost nastává u samic mezi čtvrtým a pátým rokem a u samců pátým rokem života. Samice s vyšším společenským postavením mají vyšší reprodukční tempo. V přírodě se dožívají okolo 20 let a v zajetí se mohou dožít i 30 let.

Kočkodan obecný zelený.

Obrázek: Kočkodani zelení v ZOO Liberec.

Mladší, staří a nemocní jedinci se mohou stát kořistí leopardů, hadů a někdy i jiných kočkovitých a psovitých šelem.

V České Republice se lze setkat s kočkodany zelenými v zoologické zahradě v Liberci.