Kuchyně arabská, řecká, libanonská, syrská, turecká i palestinská – to je Egypt

Autor: Linda Kalašová <(at)>, Téma: Cestopisy, Vydáno dne: 17. 11. 2008

Seriál krátkých článků o Egyptě - IV.

Stejně jako v mnoha jiných zemích se specifickou kulturou, i Egypt má své zaběhnuté tradice. Tamní gastronomie je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou i palestinskou. Především vlivem islámského náboženství nejedí Egypťané vepřové maso a nepijí alkohol. Rozmanitost egyptského jídla tím však není poznamenána. Jídlo je dochucováno exotickým kořením, čerstvými bylinkami a nikdy také nechybí čerstvé ovoce a zelenina.

Hotely a turistická střediska nabízejí velice rozmanitá a chutná jídla, ale často se zaměřují na kontinentální stravu, a tak možnost ochutnat pravou egyptskou specialitu máte jedině když navštívíte restauraci a nebo si necháte poradit od personálu hotelu nebo vaší delegátky.

Pita chléb

Arabský chléb pita je k dostání i u nás a to především v čajovnách, které ho nabízejí v různých variacích – s arašídovým máslem, marmeládou, čokoládou a banánem apod. V Egyptě se arabskému chlebu říká Aish. Je vyráběný z celozrnné nebo bílé mouky, často bývá dochucován kořením a hotovým výrobkem jsou nekynuté placky, které jsou nejlepší teplé a hodí se k různým pomazánkám, jako je například hummus.

Kebaby

Velké oblibě se v Egyptě těší špízy, takzvané kebaby. V restauraci se servírují na jehle, ale často se servírují i bez ní. Na talíři budete mít k dispozici chutně upravené kousky jehněčího masa s cibulkou, majoránkou a citronovou šťávou. Maso je připravováno na otevřeném ohni. Jako přílohu dostanete pitu s pomazánkou a míchaný zeleninový salát.

Fúl – vařené hnědé boby

Chcete-li ochutnat národní egyptské jídlo, tak vám k tomu poslouží Fúl – vařené hnědé boby, které bývají úplně nebo jen částečně rozemleté na kašičku. Zapékají se s citrónem, olivovým olejem a občas také s česnekem. Jejich variací je opravdu nespočet. Doporučujeme vyzkoušet Fúl se zeleninou.

Zelenina v arabské kuchyni

Základem egyptské kuchyně jsou různé variace zeleninových salátů z listové zeleniny, rajčat, brambor, vajec, fazolí a jogurtu s kořením. Saláty jsou podávány bez masa, ale zasytí. Velice oblíbený je rajčatový salát s koriandrem, mátou, pálivými zelenými papričkami a cibulkou, to všechno zalité česnekovým nebo olivovým olejem.

Jídlo v Egyptě je chutné a zdravé zároveň. Je velmi rozmanité a téměř každý si z něj něco oblíbí.