Jak vaří v Tunisku

Autor: Linda Kalašová <(at)>, Téma: Cestopisy, Vydáno dne: 10. 09. 2008

Seriál krátkých článků o Tunisku - IV.

Tuniská kuchyně v sobě spojuje arabské a středomořské prvky díky vlivu Francie. Jídlo v Tunisku je velmi chutné a zároveň zdravé. Typické pro tuniskou kuchyni je používání velkého množství koření a do mnoha pokrmů se zde také přidává olivový olej. Nechybí spousta čerstvého ovoce a zeleniny. V jídelníčku mají své privilegované postavení také ryby. Co se týče přístupnosti dalšího masa, můžete si pochutnat na kuřecím, skopovém nebo hovězím. Tunisko je islámskou zemí, a proto v restauraci není k dostání maso vepřové.

V rekreačních střediscích a hotelích je jídelníček přizpůsobený turistům a tradiční tuniská kuchyně není příliš častá. Pokud chcete ochutnat místní speciality, zajděte si do restaurace, nejlépe na doporučení místních obyvatel nebo vaší delegátky.

Kuskus

Tradiční a také nejznámější je tuniské jídlo zvané kuskus. Kuskus jsou krupicová zrnka, která jsou obalená v mouce a připravují se na páře. Ke kuskusu se podává maso a polévá se zeleninovou šťávou. Doporučujeme vyzkoušet kuskus s pikantním kouskem masa nebo pikantní klobásou.

Harissa

Je velice ostrá kořenící směs, která obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, kumin (římský kmín), papriku, sůl a olivový olej. Kořením se dochucují omáčky, dušená zelenina, maso a další. Smícháním těchto ingrediencí do hustoty pasty vzniká nezaměnitelná chuť. Harissa se používá téměř ke všem jídlům, které je třeba přiostřit. Výborně se hodí do gulášů, používá se při grilování masa a na dochucení pečených ryb. Často se harissa podává s kuskusem. Harissa se dá koupit zavařená ve skleničkách v Tunisku i v Česku.

Další místní speciality

Brik á l´oeuf je kapsa z těsta, které se nazývá malsuka. Toto tenké těsto je plněné tuňákem, brambory, kapary a vejcem. Smaží se na olivovém oleji a nakonec se pokape citrónem. Brik á l´oeuf se konzumuje rukama. Buďte přitom opatrní, protože náplň velice snadno z těsta vyklouzne.
Tajine aneb obdoba české velikonoční nádivky je připravována ze směsi brambor, hovězího nebo kuřecího masa, velkého množství petrželové natě, paprik a cibule. Vše je smícháno se syrovými vejci a zapečeno v troubě.
Mlouhia je hustá tuniská omáčka zelené barvy. Vaří se až šest hodin s hovězím nebo jehněčím masem.

Je libo moučník?

Pokud jste milovníci sladkého, tak vám Tunisko nabídne jen to nejlepší. Moučníky se zapékají a hlavními přísadami jsou med, sirup, ořechy, čerstvé datle a fíky.
Baklawa potěší i ten nejmlsnější jazýček. Moučník je s medem a oříšky nejlepší kvality.
Loukoum je opravdová turecká pochoutka, která se připravuje z velmi sladkého cukrového těsta s příchutí růžové vody a je pokryta práškovým cukrem. Doporučujeme zkusit oříškovou příchuť, ale k dostání je také mátová a jiné.

Nápoje

Tunisko uznává islám, a proto je zde zakázána konzumace alkoholických nápojů. Alkohol je možné koupit v některých restauracích, především hotelových restauracích nebo speciálních obchodech. Občas můžete narazit na místní obyvatele, kteří pijí pivo nebo víno, ale u starších a vesnických obyvatel je konzumace alkoholu nepředstavitelná.
Boukha se vyrábí z fíků. Obsahuje 40 % alkoholu a svou chutí připomíná vodku. Často se konzumuje v kombinaci s nealkoholickými nápoji, například s džusem nebo tonikem.
Kahua neboli káva je v Tunisku velice oblíbená. Pije se nejčastěji s mlékem a několika kostkami cukru.
Mátový čaj je v Tunisku národním nápojem. Podává se zakalený nebo čirý s větvičkou máty. Někdy se přidávají piniové oříšky, pistácie nebo mandle. Vaří se několik hodin a podává se velmi silný a sladký. Z hliněné konve se nalévá do skleniček z velké výšky, aby na čaji vznikla pěna. Tento čaj je chutný, ale také přispívá k dobrému trávení.