Toko žlutozobý (Tockus flavirostris)

Autor: Jaromír Němec <nemec(at)afrikaonline.cz>, Téma: Fauna, Zdroj: Jaromír Němec, Vydáno dne: 19. 09. 2001

Toko žlutozobý si lehce si získá vaše sympatie, rozený ptačí klaun. Je též poměrně zvědavý a nechá se od Vás nalákat i drobky chleba...

Toko žlutozobý(Tockus flavirostris též T. leucomelas)
Řád: Coraciiformes (ledňáčci a jejich příbuzní)
Čeleď: Bucerotidae (Zoborožci)

Klaun savany - Toko žlutozobýLedňáčci a jejich příbuzní mají 9 čeledí: Ledňáčky, plochozobce, pilany, mandelíky, vlhy, zoborožce, dudci, dudci stromoví a kurol mají společné některé znaky: Všichni mají malou nohu sydaktylního typu s částečně srostlými třemi předními prsty. podobnou stavbu kůstky středního ucha a podobnou strukturu vaječného bílku. Hnízdí v norách či dutinách stromů.

Čeleď zoborožcovití je jednou z nejsnáze rozpoznatelných čeledí ptáků vůbec. Charakteristické je pro ně dolů zahnutý zobák, mohutný hlas a jakýmisi očními řasami (malá pírka). U všech je výrazný pohlavní dimorfizmus (dvojtvárnost - odlišnost samce od samice). Samice sedí na vejcích v dutinách stromů či skal. Je samcem zazděna na hnízdě, které později sdílí i s mláďaty. Největším druhem této čeledi je zoborožec kaferský (Bucorvus cafer).

Toko žlutozobý

Toko žlutozobý patří do rodu Tokus, který kromě jednoho ze 14 druhů, obývá Afriku. Tento rod je charakteristický tím, že narozdíl od většiny zoborožců se neživí plody, ale sbírá hmyz.
Toko dosahuje velikosti 48 až 60 centimetrů, z toho polovinu tvoří ocas. Rozpětí křídel je přibližně shodné s délkou.
Váha je u obou pohlaví rozdílná. Samec může vážit 211 g, samice je lehčí, 168 g. Zbarvení ptáka je poměrně nápadné a velkou zásluhu má na tom právě zobák. Ten je žlutooranžový až chromově žlutý. Žlutá je též očí duhovka. Kůže okolo očí je červená, hlava a tělo je bílé až bílo šedé. Křídla ze svrchní strany jsou černá, bíle kropenatá. Nohy jsou černé.

Toko rudozobýToko žlutozobého si můžete na první pohled splést s tokem rudozobým. Narozdíl od něj má, jak název napovídá, jiné zbarvení zobáku. V porovnání s jinými ptáky je asi střední velikosti.

Hlasové projevy toka žlutozobého nejsou příliš nápadité. Ozývá se hlasem - stakatem wuk,wuk,wuk. Občas se ozývá rychlým chorém - rychlé troubení kok-kok-kok-kok či kowakowakowakowawak

Toko žlutozobý obývá savany jižní Afriky. Je poměrně běžný, ale žije většinou o samotě či v párech. Potravu sbírá zejména na zemi. Velmi čile běhá. Jeho potravu tvoří hlodavci, hmyz, štíři, solifungy, stonožky, semena a plody. 

Hnízdění probíhá od září do března (od listopadu do ledna v Zimbabwe; od února do března v Namíbii). Hnízdění se odvíjí od podmínek prostředí. Hnízdo je vystláno suchým listím a travou. Obvyklá snůška má 3 až 4 vejce, někdy až 7. Vejce je bílé. Inkubační doba je 24 dní, celková doba hnízdění je však delší, protože vejce nejsou kladena naráz. Mládě opouští hnízdo po 20 až 22 dnech.

Toko žlutozobý si lehce si získá vaše sympatie, rozený ptačí klaun. Je též poměrně zvědavý a nechá se od Vás nalákat i drobky chleba. Jistě Vás pak potěší svojí kolébavou chůzí, pokyvováním hlavy a zvučnými tóny.