Komentář ze dne: 10.01.2011 11:49:37 Reagovat
Autor: [tmat] - Tomáš Matoušovic (tmat@post.cz)
Titulek: Hlady neumrem
Vyborny clanek. Souhlasim, ze v podstate dlouhodobe, minimalne jidlo ze zapadni Afriky je pro nasince nepozivatelne a to stejne jako pro cernocha naopak nase belosska kuchyne. Trochu lepsi situace je ve frankofonni Africe.
V Ghane maji zhruba 10 jidel. Tyto opakuji v pravidelnych intervalech a dle regionu pak konzumuji pravidelne jen 2-3 druhy. Takze treba ve Volta regionu ji v podstate furt banku. Clovek by rekl, ze kdyz takoveho Ewe pozvete do restaurace na pizzu, tak si troche zaexperimentuje a ochutna neco z naseho, ale on si da zase to svoje banku (ma osobni zkusenost). Absolutne tez neduveruji nasi kuchyni a vsechny netradicni jidla vzdy ochutnavaji s neduverou a to tak, ze maly kousek polozi na jazyk a posleze vyplivnou. Zrejme nejaka tradice z dob kdy na biledni bylo traveni blizneho sveho.
Nerad bych se tez pletl, ale pry v zadnem africkem jazyce neni termin pro snidani, obed a veceri. Vse je jidlo. Cili je potreba uz nejlepe rano polozit kamen do zaludku a pak se opet najist az treba vecer pred spanim nebo pokud nejsou penize, tak az nekdy druhy den.
Take jsem si vsiml, ze zakladem kazdeho jidla je pul lahve oleje. Clovek obcas zasne nad tim, jak kratky seznam pokrmu staci cloveku ke spokojenosti. Jejich seznam najdete v jakemkoliv butiku v Africe a je temer identicky napric kontinentem. Krome oleje to je cukr a sul, margarin, konzerva sardinek, rajsky protlak, majoneza, milo a caj (v posledni dobe instatni kafe), maggi kostka, 3 druhy susenek a coca cola.
Sympaticke je tez to, ze v kazde africke zemi najdete 5 druhu hajzlpapiru.
|